Witam. Jestem masażystką od roku i mam pewien problem. Otóż mam pacjenta który przez wypadek na motorze miał wyrwany bark. Został on operacyjnie nastawiony i przez prawie pół roku pacjent miał śruby w barku. Po wyjęciu śrub chodził na rehabilitacje i ręka jest naprawdę bardzo sprawna. Niestety po śrubie został zrost którym mam się zająć i go oderwać.Niestety zrost ma juz rok czasu Po masażach gdzie wykonywałam techniki głaskania głębokiego rozcierania wokół blizny i blizny nic się nie dzieje przeczytałam w książce od masażu gdzie było napisane że trzeba podrywać zrost... Nie wiem co mam robić . Próbowałam podrywać, ale po masażu pacjenta boli mięsień mostkowo obojczykowo sutkowy oraz mięsień czworoboczny . Bardzo proszę o rady bo nie chce zrobić krzywdy ... Czekam na szybkie odpowiedzi.
Linki sponsorowane
massagewarsaw leki przeciw pasozytom grzybom sprzedam apteka
Pomógł: 15 razy Dołączył: 05 Lut 2008 Posty: 7180 Skąd: bangkok warszawa
Wysłany: 2010-06-03, 17:02 kurs masaz tajski
jesli nic nie daje rady, a twoje dzialania pogarszaja stan, to moze zaprzestan prob (w koncu chodzi tu o kosmetyke, usuniecie blizny, niz poprawienie stanu fizycznego).
mozliwe, ze z nowymi technologiami w dermatologii, kosmetyczki sa w stanie pomoc - odeslij pacjenta do nich na konsultacje.
Dziękuje za radę Na razie mamy przerwę w masażach więc zobaczymy jak będzie. Ale wezmę tą poradę do serca i zaproponuje pacjentowi konsultacje u kosmetyczki lub u jakiegoś lekarza...:)
Jeśli ma ktoś inne pomysły bardzo proszę o podzielenie się nimi.,..:) Każda rada jest dla mnie ważna
generalnie praca na starych zrostach bedzie troche bolesna...Zastosuj glebokie mocne i powolne techniki na zasadzie lamania i rozciagania ale powolnego...Przed masazem warto miejsce rozgrzac lampa sollux z 15 min najlepiej czerwonym lub niebieskim jesli pacjent po czerwonym ma jakies dolegliwosci...Mozesz tez zaproponowac laser...koszt prywatnie ok 10 zl za zabieg....Stare zrosty da sie rozpracowac, ale trzeba czasu i indywidualnego podejscia do sprawy
kore
Wysłany: 2020-01-02, 13:57
Są odpowiednie techniki manualnej pracy z blizną. Takie zrosty można opracować, bez zapominania o dokładnej diagnostyce funkcjonalnej. Bez tego ani rusz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum korzysta z plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były
zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Kopiowanie materiałów bez zgody administracji zabronione. Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi użytkowników oraz materiały przez nich przesłane.
Witryna ma charakter informacyjny. Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody spowodowane wykorzystaniem przez użytkownika informacji zawartych na forum.
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13