Polecane produkty



Linki sponsorowane




Poprzedni temat «» Następny temat
Środki poślizgowe do masażu
Autor Wiadomość
Rybkos 

Wiek: 29
Dołączył: 16 Maj 2009
Posty: 39
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2014-10-14, 18:34   Środki poślizgowe do masażu

Na rynku dla masażystów mamy obecnie wiele rodzajów środków poślizgowych takich jak:
 Olejów naturalnych zimno tłoczonych,
 Olejów rafinowanych,
 Gotowych oliwek do ciała
 Kremy do masażu
 Świece do masażu
 Żele do masażu

Na które z nich warto zwrócić uwagę? Czy jest jakaś różnica pomiędzy nimi, nie tylko cenowa?
Pamiętam jak dostałem od sąsiada słoik oleju rzepakowego zimno tłoczonego. Moje zdziwienie było bardzo duże, bo olej ten nie przypominał olei rzepakowych dostępnych w sklepach- był bardzo gęsty, dużo ciemniejszy i miał specyficzny zapach. Zainteresowałem się tym tematem i skąd te różnice wynikają.
Skóra pełni funkcję ochronną przed czynnikami mechanicznymi, biologicznymi i chemicznymi, ale posiada również właściwość wchłaniania różnych związków rozpuszczalnych w wodzie lub tłuszczach.
Pierwsze z nich, czyli oleje naturalne zimno tłoczone- mój faworyt.
Kiedyś trudno dostępne, natomiast teraz można je kupić w sklepach internetowych w szerokiej gamie takich olejów jak np. olej kokosowy, migdałowy, słonecznikowy, arganowy itd.. Olej ten jest wyciskany mechanicznie i nieoczyszczany. Taki sposób produkcji powoduje, że olej ten zawiera wiele witamin, NNKT.
Oleje rafinowane- w odróżnieniu od zimno tłoczonych podgrzewane są dodatkowo, nawet do 200 stopni, dodaje się dodatkowych substancji przy rafinowaniu by wydobyć jego większe ilości. Olej pozbawiany jest zapachu, naturalnego koloru i wartości odżywczych, ale posiada dłuższą przydatność i odporność na wysokie temperatury
Gotowe oliwki do ciała- używałem różnych producentów- zwykłe Johnsons baby, Ziaja, balsamique. Sprawdźmy ich skład na przykładzie oliwek Ziaja, źródło: kosmopedia.org
Skład: Paraffinum Liquidum (Mineral Oil), Isopropyl Myristate, Ethyl Linoleate, Ethyl Linolenate, Retinyl Palimtate, Tocopheryl Acetate, Parfum (Fragrance), Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal, Geraniol.
Paraffinum Liquidum (Mineral Oil)
Opis
Biały olej mineralny. Substancja mało reaktywna chemicznie, hydrofobowa. Nie przenika przez naskórek. Parafina to mieszanina prostych, długołańcuchowych węglowodorów, otrzymywanych w procesie destylacji ropy naftowej (po oczyszczeniu i przetworzeniu). Znajduje zastosowanie w preparatach emulsyjnych, maskach parafinowych.
Działanie kosmetyczne
Emolient tzw. tłusty. Substancja komedogenna, czyli sprzyja powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Warstwa okluzyjna chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami środowiskowymi. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące. Substancja antystatyczna zapobiega elektryzowaniu się włosów.
Funkcja w kosmetyku
Stanowi bazę do olejków do kąpieli i oliwek. Parafina ciekła jest stosowana w sztyftach jako plastyfikator, zmniejsza kruchość kosmetyku. Pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofobowych zawartych w kosmetyku
Isopropyl Myristate
Opis
Ciekły wosk. Substancja stabilna chemicznie
Działanie kosmetyczne
Emolient tzw. suchy. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy
Funkcja w kosmetyku
Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyków - daje dobry poślizg przy rozsmarowywaniu (np. pomadek na ustach), zmniejsza lepienie i tłustość kosmetyku. Plastyfikator sztyftu - nadaje elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofobowych zawartych w kosmetykach. Lepiszcze substancja wiążąca składniki kosmetyków
Ethyl Linoleate, Ethyl Linolenate, Ethyl Oleate
witamina F-to zespół nienasyconych kwasów tłuszczowych, działanie odżywcze
Retinyl Palimtate
Czysta witamina A (Retinol) nie jest wystarczająco stabilna, dlatego w kosmetykach używa się głównie pochodnej retinolu - Retinyl Palmitate. Witamina A, w dowolnej postaci, reguluje tworzenie się keratyny w skórze, włosach i paznokciach. Powoduje zgrubienie naskórka o 30%, co jest szczególnie ważne dla starzejącej się skóry, która z czasem robi się coraz ciensza i pomarszczona. Przyspiesza podział komórkowy, co powoduje szybszą regenerację skóry. Powoduje zmniejszanie się zmarszczek na skórze zniszczonej działaniem promieni słonecznych. Jest wymiataczem wolnych rodników tlenowych. Trwalość witaminy A (w postaci Retinyl Palmitate) wynosi w kosmetykach 8-14 dni. W kosmetykach robionych samodzielnie nie stanowi to żadnego problemu. Po dwóch tygodniach można zrobić nowy krem lub dołożyć do posiadanego kosmetyku kilka swieżych kropli witaminy A. W kupnych produktach przedłuża się trwałość witamin substancjami chemicznymi.
Tocopheryl Acetate
Opis
Organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym C31H52O3. Nierozpuszczalny w wodzie. Rozpuszczalny w węglowodorach, alkoholach, tłuszczach i olejach. Estrowa pochodna tokoferolu o zwiększonej trwałości, stabilności wobec temperatury i tlenu.
Działanie kosmetyczne
Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej. Wykazuje zdolność wbudowywania się w struktury lipidowe błon komórkowych i cementu międzykomórkowego warstwy rogowej, dzięki czemu wzmacnia barierę naskórkową. Wzmocnienie bariery naskórkowej nie tylko utrudnia wnikanie substancji obcych i zapobiega podrażnieniom, ale także hamuje TEWL (transepidermalną utratę wody) dzięki czemu wpływa na poprawę nawilżenia skóry. Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i poprawia ukrwaienie skóry. Witamina E w formie estru - octanu tokoferylu, znalazła zastosowanie w kosmetykach plażowych, ze względu na zwiększoną trwałość w warunkach silnej ekspozycji na promieniowanie UV.
Funkcja w kosmetyku
Przeciwutleniacz (antyoksydant), hamuje procesy starzenia się skóry wywoływane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Zapobiega lub w znaczny sposób ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania zawartych w kosmetyku składników tłuszczowych, np. niektórych cennych olejów roślinnych. Dodatek antyoksydantów zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego. Zastosowanie tokoferolu w formie estrowej ma wpływ na modyfikację właściwości aplikacyjnych - mniejsze tłuszczenie form zawierających ester w porównaniu z tokoferolem.
Dalej są zapachy, czyli olejek eteryczny z goździka,
Butylphenyl Methylpropional
Opis
Aldehyd aromatyczny. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
Działanie kosmetyczne
Funkcja w kosmetyku
Składnik kompozycji zapachowych
Hexyl cinnamal
Opis
Nienasycony aldehyd aromatyczny. Imituje zapach jaśminu. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
Funkcja w kosmetyku
Składnik kompozycji zapachowych
Geraniol
Opis
Nienasycony alkohol alifatyczny z grupy terpenów. Imituje zapach pelargonii. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
Funkcja w kosmetyku
Składnik kompozycji zapachowych
Podsumowując na powyższym opisie
+ nawilża, zmiękcza skórę, regeneruje, odżywia
+ dobry poślizg
+ wydajna, niewielka ilość daje duży poślizg
- może sprzyjać powstawaniu zaskórników
- olejki aromatyczne (nienaturalne) mogą powodować alergię.
Kremy do masażu
Nie będę analizował składu jak poprzednio, jest on jeszcze bardziej rozbudowany. Miałem okazję korzystać z kremu firmy Norel i Ziaja rebuild. Konsystencja gęsta, szybko się wchłania, raczej nie polecam do dłuższych masażów, a na koniec zabiegu. Przyjemny zapach i fajnie poprawia wygląd skóry.
Świece do masażu
Wykonane są z różnych składników. Występują świece z czystego masła Shea z dodatkiem olejków eterycznych, jak i świece mieszane- masło shea i inne oleje jak np. jojoba czy z migdałów. Do tego olejki aromatyczne.
Masło shea- Masło shea posiada wiele cennych składników pozytywnie wpływających na skórę człowieka. Są to przede wszystkim kwasy tłuszczowe takie jak: kwas gamma-linolenowy, kwas arachidonowy. Masło shea jest stosowane w kosmetyce, jako środek nawilżający, zmiękczający skórę, kojący, przeciwzmarszczkowy. W maśle shea znajduje się znaczna ilość fitosteroli:
kamesterol - działa przeciwzapalnie oraz zapobiega zapaleniom stawów;
stigmasterol - prekursor witamy D3;
beta-sitosterol - pomaga przy wypadaniu włosów;
alfa-spinosterol - środek przeciwzapalny.
Dodatkowo w maśle znajduje się kwas cynamonowy, który działa antybakteryjnie oraz chroni skórę przed promieniowaniem UV[2].
Żele do masażu
Wykluczając produkty Durexa czy unimila, które mają w swojej ofercie żele do masaży, dominuje tutaj marka Ziaja, której produkty najłatwiej kupić.
Używałem żelu tej firmy, konsystencja jest gęsta, natomiast po roztarciu i pod wpływem temperatury uzyskuje się dobry poślizg. Oliwka mniej wydajna niż ta w płynie i trochę droższa. Jeśli miałbym wybierać to lepiej zakupić zwykłą oliwkę tej firmy.

Jak to wychodzi cenowo?
Najdroższe cenowo są świece do masażu, a następnie oleje zimno tłoczone.
Olej migdałowy 500ml- cena około 50zł
Oleje rafinowane- migdałowy KTC 500ml- cena około 25zł
Oliwki do ciała- Ziaja 500ml- 17zł
Świece do masażu- 100g- około 50zł
Żele do masażu- Ziaja 180ml- 17zł
Jak widać obecnie rynek jest dość duży i jest w czym wybierać, ja osobiście staram się wybierać oleje tłoczone na zimno, chociaż czasem korzystam z oliwek dostępnych w sklepach. Czym wy lubicie masować? Zapraszam do dyskusji
autor: Przemek Rybacki
 
     
Linki sponsorowane
massagewarsaw 
kurs masaz tajski


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 05 Lut 2008
Posty: 7228
Skąd: bangkok warszawa
Wysłany: 2014-10-14, 20:01   

jakiekolwiek oleje jadalne, wiec juz od kilku zlotych za litr, wiec najtansze dostepne poslizgowe.

dobrze, jesli z pierwszego tloczenia, virgin. Oliwka z oliwek w supermarkecie juz od okolo 20zl/litr. Trzeba przelac do ciemnej butelki i trzymac w zimnym miejscu. Mozna tez od razu dodac olejek eteryczny lub pare ampulek witaminy E, zeby spowolnic jelczenie.
_________________
http://massagethai.info kurs masaż tajski od 400zl, indonezyjski od 300zl, tajskimi stemplami ziołowymi, tajskiego masażu stop, na krzesle od 200zl warszawa lublin kielce http://forum.e-masaz.pl/viewtopic.php?t=1324 Orientalne olejki eteryczne, stemple i balsamy ziolowe, stroje do masazu z Tajlandii http://forum.e-masaz.pl/v...p?t=2&start=150 , peeling z drzewa sandalowego, Pueraria Mirifica i Butea Superba - fitohormony Moj blog http://tajski.e-masaz.pl
 
     
kameleon 

Dołączył: 20 Wrz 2014
Posty: 29
Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-06-07, 18:23   

Macie jakieś namiary na profesjonalne, sprawdzone firmy sprzedające środki do masażu?
_________________
REHA-HELP Rehabilitacja i Masaż w Poznaniu http://www.reha-help.pl/masaz-poznan
 
     
natalia.masnik 

Wiek: 28
Dołączyła: 23 Lip 2015
Posty: 18
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-10-14, 17:48   

Ja polecam przede wszystkim olej kokosowy :)
_________________
Zobacz innowacyjne szkolenia z masażu! http://www.esma.net.pl/
Zapraszam również na mojego bloga: http://wirtualnygabinet.blog.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl zmodyfikowany dla e-Masaz.pl, Mapa witryny

Wyszukiwanie w Google

Partnerzy forum
Gabinety masażu Kurs masaż tajski Fizjoterapia Rehabilitacja
Forum korzysta z plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Kopiowanie materiałów bez zgody administracji zabronione. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi użytkowników oraz materiały przez nich przesłane. Witryna ma charakter informacyjny. Redakcja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody spowodowane wykorzystaniem przez użytkownika informacji zawartych na forum.
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Reklamy

Linki sponsorowane



Stoły do masażu

Stoły do masażu

Stoły do masażu

Kursy masażu

Masaż




Ostatnio na forum



Zapraszamy na FB



Zapraszamy na G+



Zapraszamy na Instagrama