Pytam gdyż ten rodzaj masażu jest przełomem. Udowadnia, ze masaż bywa lepszą metodą leczniczą od pozostałych form fizjoterapii w wielu przypadkach chorobowych.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Wrz 2009 Posty: 151 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-16, 18:26
trecking napisał/a:
Pytam gdyż ten rodzaj masażu jest przełomem. Udowadnia, ze masaż bywa lepszą metodą leczniczą od pozostałych form fizjoterapii w wielu przypadkach chorobowych.
Powiem tak- masaż tensegralny to rzeczywiście przełom w podejściu do TERAPII pacjenta poprzez wykorzystanie chwytów masażu. Generalnie zalicza się go do terapii tkanek miękkich. Innymi słowy- trzeba znać zasady tensegracji, czym ona jest w ujęciu biomechaniki, biochemii etc. Poza tym pojawia się cała masa teorii odnośnie przebiegu powięzi, skrzyżowań centrów koordynacji itp itd itd... Nie byłem na kursie, gdyż oczywiście masuję ( sporadycznie) ale prowadzę terapię pacjentów jako fizjoterapeuta i terapeuta manualny i nie wyobrażam sobie robić tego dobrze bez wykorzystania, znajomości i zrozumienia praw tensegracji i podejścia holistycznego ( holizm i tensegracja ściśle się ze sobą wiążą). Czy warto? Jeśli chcesz pracować z człowiekiem, docierac do przyczyny choroby itp WARTO ale masaż również nie zastąpi technik fizjoterapeutycznych i odwrotnie- fizjoterapeutyczne techniki nie osiągną często tego co ma w zamiarze masaż. Kwestia doboru technik do konkretnej przyczyny. I przede wszystkim- ważne jest kliniczne spojrzenie.
Witam , jestem po kursie masażu tensegracyjnego autorstaw dr kassolika i dr andrzejewskiego wsumie są twórcami jego i szczerze go polecam jest rewelacyjny stosuje go na codzien oczywiscie nie u wszystkich pacjentów ale naprawde są duże rezultaty i z ręką na sercu poleccam
Bodyworker
Wysłany: 2013-02-11, 19:15
Jeśli ktoś miał w szkole masażu lub na studiach rzeczowo nauczany masaż tkanki łącznej i zetknął się z powięziówka (w ramach programów w MSZ wydziałach masażu leczniczego od lat) nie będzie miał problemów ze zrozumieniem pojęcia tensegracji. Pojęcia, ponieważ trudno mówić o powstaniu masażu tensegracyjnego jako autorskiej metody od podstaw. Termina ten zapożyczony jest generalnie z budownictwa , w sumie przełożony na potrzeby wytłumaczenia wielu zjawiz biomechanicznych. Tensegracja jest znana za granicą od kilku dekat. Jesli jednak ktoś się w ogóle nie zetknął z tymi pojęciami, polecam.
Refleksyjnie, Piotr.
sztuka.masazu
Wysłany: 2013-03-18, 11:18
Witam! Właśnie jestem w trakcie kursu masażu tensegracyjnego, prowadzonego przez jego twórców, czyli Krzysztofa Kassolika i Waldemara Andrzejewskiego. Kurs trwa 100 godzin - zjazdy odbywają się w weekendy w odstępach miesięcznych, co daje naprawdę dużo czasu, by zgłębić i przećwiczyć ten nowy rodzaj masażu. Słyszałem natomiast, że zazwyczaj kursy z tego masażu są znacznie krótsze, zazwyczaj 3-dniowe. Kurs sam w sobie jest fantastyczny - uczy nowego, szerszego spojrzenia na terapię masażem. Bardzo pogłębia wiedzę anatomiczną, uwzględnia np. ucisk na tętnice przez napięte mięśnie lub więzadła. Masaż wydaje się być bardzo skuteczny - zazwyczaj już jeden zabieg wystarcza by zlikwidować ból i napięcie. Ja dopiero stopniowo włączam tę nowo zdobytą wiedzę do swojej praktyki. Szczerze polecam!
To pozdrawiam "następce" ja byłem na poprzedniej edycji. Spojrzałem na forum niejednokrotnie i ten typ masażu jest prawie każdemu jeszcze obcy.... Zielona Góra górą
Bodyworker
Dużo nowości w dziedzinie masażu o jakich tam się dowiedziałem wdrożyłem w życie codzienne. Faktycznie zupełnie inne efekty i praca bardziej cieszy gdy większa pomoc daje klientom.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum korzysta z plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były
zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Kopiowanie materiałów bez zgody administracji zabronione. Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi użytkowników oraz materiały przez nich przesłane.
Witryna ma charakter informacyjny. Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody spowodowane wykorzystaniem przez użytkownika informacji zawartych na forum.
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 8