Wysłany: 2008-07-22, 17:20 Niezbędne ksiązki - nauka masażu
witam.
jestem początkujący i chciałbym się spytać jakie książki są warte polecenia odnośnie masażu klasycznego, leczniczego i drenażu limfatycznego
chodzi mi o pozycje sprawdzone i polecane
pozdrawiam
P.S. znalazłem w internecie opracowania Zborowskiego - warte uwagi?
chodzi mi o jak najbardziej dokładne i rzetelne opracowania
Linki sponsorowane
massagewarsaw leki przeciw pasozytom grzybom sprzedam apteka
Pomógł: 15 razy Dołączył: 05 Lut 2008 Posty: 7180 Skąd: bangkok warszawa
Wysłany: 2008-07-22, 18:25 masaz warszawa
drenaz limfatyczny przez vodder, moze po polsku rowniez
Kurs masażu leczniczego
Koszt: 950 zł
Liczba godzin: 90 (30 zajęcia teoretyczne, 60 zajęcia praktyczne).
Celem kursu jest nabycie umiejętności stosowania technik masażowych w różnych terapiach i schorzeniach, w szczególności narządów ruchu
Program kursu
1.
Organizacja pracy masażysty oraz higiena wykonywania masażu. Anatomiczne, fizjologiczne i patofizjologiczne podstawy masażu leczniczego
2.
Wady postawy i wpływ masażu na ich zatrzymanie. Badanie orientacyjne i palpacyjne
3.
Masaż z wykorzystaniem czynników fizykalnych
4.
Badania szczegółowe w terapii manualnej. terapia według McKenziego
5.
Badania szczegółowe i mobilizacja kręgosłupa
6.
Masaż punktowy, relaksacja poizometryczna. Techniki zmniejszania i zwiększania napięcia mięśniowego i tkankowego
7.
Wskazania i przeciwwskazania stosowania masażu w różnych jednostkach chorobowych
8.
Mobilizacja kończyny górnej, masaż limfatyczny i pozycje drenażowe, masaż całościowy, masaż poszczególnych części ciała
9.
Masaż klasyczny w wysiłku
10.
Masaż izometryczny, sportowy
11.
Diagnostyka zaburzeń tkankowych. Masaż segmentarny
12.
Egzamin
Wysłany: 2008-07-22, 19:30 masaz warszawa
nie ma wielu zawodow, gdzie wystarcza 90 godzin nauki (nie chodzi nawet o godziny zegarowe, ale godziny lekcyjne, czyli 45min), masazysta nie jest takim zawodem.
Nie jest to kurs masazu leczniczgo. Masaz leczniczy to 2 lata nauki, nie mniej, chyba ze masz juz wyksztalcenie medyczne.
Natomiast na tym kilkudziesieciogodzinnym kursie ucza cie: klasycznego, terapii manualnej, masazu urzadzeniami, punktowego, drenaz, izometryczny, sportowy, segmentarny - czyli co najmniej 8 roznych technik w czasie 60 godzin lekcyjnych/45h zegarowych, czyli 5h na kazda z tych technik.
na stopniu profesjonalnym na kazda z tych technik z osobna potrzeba kilkadziesiat/kilkaset godzin.
Witam Pana Administratora i wszystkich forumowiczów
od lektury książek na e-masaz zacząłem, w związku z tym pytanie o pozycje Zborowskiego
dobre są to książki?
nie chodzi o to, że mam problem ze znalezieniem książki o masażu
lecz chcę zasięgnąć opinii, których nie można pominąć i które są niezbędne
a odnośnie tego kursu to czemu nazywa się masaż leczniczy? nie nadaje on uprawnień żadnych?
w Warmińsko-Mazurskim zna ktoś dobre szkoły masażu leczniczego?
Wysłany: 2008-07-22, 20:16 masaz warszawa
nawet po mniejszej ilosci godzin mozesz otworzyc gabinet masazu, jest to wymog formalny, ktorego nikt nie sprawdza - natomiast nie jest to kurs masazu leczniczego, organizatorzy wprowadzaja cie w blad. Leczniczy to technik masazysta albo lekarz/fizjoterapeuta po kursie.
czyli nie mogę robić masażu leczniczego po tym kursie?
bo gabinet moge otworzyć już po kursie masażu klasycznego?
i ponawiam pytanie odnośnie kursu technika masażysta
najlepiej w Olsztynie
no i o te "żelazne pozycje" w literaturze
pozdrawiam
Wysłany: 2008-07-22, 20:41 masaz warszawa
jesli wiesz, ze chcesz robic masaz leczniczy, to nie trac czasu i wydatku na kurs. Kursy specjalistyczne, uzupelniajace, bedziesz mogl robic w trakcie nauki w szkole policealnej lub po niej.
tak, gabinet mozesz otworzyc nawet po kilkudziesieciogodzinnym kursie.
chcę robić masaż leczniczy, sportowy, klasyczny i relaksacyjny oraz drenaż limfatyczny
na każdy z nch muszę ukończyć kurs?
o jaką szkołę policealną chodzi? technika masażysty?
mam już wyższe wykształcenie - są jakieś studia podyplomowe dające te same uprawnienia co owe szkoły?
Wysłany: 2008-07-22, 21:11 masaz warszawa
wszystkie te techniki sa w programie masazu leczniczego, oprocz tego sa inne techniki, ktorych kiedys mozesz zechciec sie dodatkowo nauczyc, np terapia manualna.
tak, chodzi o technika masazyste. Jesli nie masz wyzszego wyksztalcenia medycznego, to nie ma podyplomowych
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum korzysta z plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były
zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Kopiowanie materiałów bez zgody administracji zabronione. Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi użytkowników oraz materiały przez nich przesłane.
Witryna ma charakter informacyjny. Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody spowodowane wykorzystaniem przez użytkownika informacji zawartych na forum.
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12