1.Pacjent spadł z drabiny, miał krwiaka w okolicy pachowej, uszkodzenie stawu barkowego, obecnie ma obrzęk limfatyczny. Wykonaj masaż. Leżenie tyłem. Na karcie były wskazania dla pacjenta do domu i osobno ćwiczenia jakie ma wykonywać.
Podpowiadam co było w kluczu (wiem na pewno)
-ćwiczenia na zginanie stawu łokciowego
-ćwiczenia na odwodzenie i przywodzenie w stawie barkowym
-zaciskanie pięść z rękami w górze
2.Pacjent po usuniętych żyłach powierzchniowych kończyny dolnej, wykonaj drenaż w leżeniu tyłem.
Podpowiedź:
-w kluczu jest czy opracowano staw biodrowy i głowę kości udowej
-jak przygotujesz pacjenta to go połóż w leżeniu przodem i najpierw zgłoś, dopiero go odwracasz na plecy, robisz obojczyki i węzły pachwinowe i znowu przekręcasz i robisz masaż jak leży przodem (na pewno)
3.Pacjent po przebytym raku prostaty, miał sekcje węzłów chłonnych pachwinowych. Wykonaj drenaż kończyny dolnej w leżeniu przodem.
Podpowiedź:
-nie zapomnieć wykonać brzucha, ale nie poniżej pępka głębokiego, tylko ślimak kieronica itp.. (8 ruchów)
4.Pacjentka po mastektomii, nie ma nic że sekcja węzłów wykona drenaż kończyny górnej.
podpowiedź:
-w karcie wpisuj że ćwiczenia na staw ramiennych, podnoszenie rak
oceniane jest czy starł oliwkę na koniec (na pewno) więc nałożyć na początku tylko trochę na dłonie
Jest miarka do mierzenia obwodów, zaliczane jest to do badania pacjenta, mierzysz kończynę zdrową i chorą (nie zapisujesz) po masażu mierzysz kończynę chorą (nie zapisujesz nigdzie)
Oceniane jest czy każdą partię drenowaną przegłaskał, wykonał uciski, wykonał rozcierania. Mówię tutaj o ramię, przedramię, udo, podudzie (wiem wiem nie pytajcie jak ma zrobić uciski na udzie, nie wiem.. ale oceniane jest na pewno)
na kartach pacjenta niema nic o mięśniach ani o węzłach jakie się masuje!
każda karta ma zalecenia dla pacjenta w celu profilaktyki i zalecenie jakie ćwiczenia ma wykonywać pacjent.
Ale jakim cudem przodem ? Przecież drenaż wykonujemy w leżeniu na plecach (w opracowaniu kończyny dolnej, kończyny górnej oraz klatki piersiowej ?
"-jak przygotujesz pacjenta to go połóż w leżeniu przodem i najpierw zgłoś, dopiero go odwracasz na plecy, robisz obojczyki i węzły pachwinowe i znowu przekręcasz i robisz masaż jak leży przodem (na pewno)"
Ale taka zmiana jest bezsensowna ! Stosuje się tylko jedną pozycję !
2.Pacjent po usuniętych żyłach powierzchniowych kończyny dolnej, wykonaj drenaż w leżeniu tyłem.
A potem koleś pisze że
Cytat:
DRENAŻ LIMFATYCZNY KOŃCZYNY DOLNEJ W LEŻENIU PRZODEM.
No nic, zapewne sama się dowiem jak to w końcu ma być na egzaminie, bo zapewne będzie zaznaczone czy ma być przednia strona nogi czy tylna.
Cytat:
Ocenia też uciski na każdej partii a przecież nie masz jak zrobić ucisków na udzie, no jak chwycisz udo? rób coś w rodzaju ucisków, jak możesz.
Jak to to jak? Normalnie się uciski całymi dłońmi robi. Przecież w książce Zborowskiego jest wszystko pokazane i opisane
I nie bardzo rozumiem dlaczego mówicie o jakiś widełkach i ślimakach...w drenażu limfatycznym jest przecie tylko głaskanie, rozcieranie koliste, spiralne, ugniatanie podłużne i uciski i tyle. No a przynajmniej tak jest w Zborowskim i tak mnie uczono.
Troche cos pomotal, ale fakt ze jak bedzie prodzem to go trzeba by bylo polozyc tylem i zrobic obojczyk, brzuch i pachwiny i reszta w lezeniu przodem. Co do uciskow na udzie nie ma tego w zborowskim sa tylko uciski na podudzie i przedramieniu ale to nie problem mozna zrobic, widelki sa skoro przerabiaasz zborowskieego jest tam to na okrągło ale moze u Ciebie to ugniaatanie podluzne a slimak jest na brzuchu
Bardzo przepraszam ! KD opracowujemy od węzłów pachwinowych do palców (kończymy powtórzeniem stawu skokowego) i masujemy stronę boczną, przednią i przyśrodkową, a następnie pomagamy pacjentowi zmienić pozycję (powinniśmy mu w tym pomóc ?) i masujemy wyłącznie tylną (przy czym techniki głaskania i rozcierania poprzecznego wykonujemy tylko na stawach). Czy ktoś może podać dokładne pytania i zalecenia ? Czy trzeba wymienić mięśnie i przyczepy, czy tylko mięśnie ?
Troche cos pomotal, ale fakt ze jak bedzie prodzem to go trzeba by bylo polozyc tylem i zrobic obojczyk, brzuch i pachwiny i reszta w lezeniu przodem. Co do uciskow na udzie nie ma tego w zborowskim sa tylko uciski na podudzie i przedramieniu ale to nie problem mozna zrobic, widelki sa skoro przerabiaasz zborowskieego jest tam to na okrągło ale moze u Ciebie to ugniaatanie podluzne a slimak jest na brzuchu
Ale dlaczego obojczyk, brzuch i pachwiny ? Jaka to jednostka chorobowa ? Mamy drenaż klatki Piersiowej i drenaż Brzucha. Opracować obydwa ? A pachwina zalicza się już do drenażu Kończyny Dolnej. Czy ktoś może podać dokładne wersje zadań ? Gibi, masz kontakt do Mollystar. Napisz do niej.
A potem koleś pisze że
Cytat:
DRENAŻ LIMFATYCZNY KOŃCZYNY DOLNEJ W LEŻENIU PRZODEM.
No nic, zapewne sama się dowiem jak to w końcu ma być na egzaminie, bo zapewne będzie zaznaczone czy ma być przednia strona nogi czy tylna.
Cytat:
Ocenia też uciski na każdej partii a przecież nie masz jak zrobić ucisków na udzie, no jak chwycisz udo? rób coś w rodzaju ucisków, jak możesz.
Te "ślimaki" i "kierownice" też mnie dziwią...
Jak to to jak? Normalnie się uciski całymi dłońmi robi. Przecież w książce Zborowskiego jest wszystko pokazane i opisane
I nie bardzo rozumiem dlaczego mówicie o jakiś widełkach i ślimakach...w drenażu limfatycznym jest przecie tylko głaskanie, rozcieranie koliste, spiralne, ugniatanie podłużne i uciski i tyle. No a przynajmniej tak jest w Zborowskim i tak mnie uczono.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum korzysta z plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były
zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Kopiowanie materiałów bez zgody administracji zabronione. Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi użytkowników oraz materiały przez nich przesłane.
Witryna ma charakter informacyjny. Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody spowodowane wykorzystaniem przez użytkownika informacji zawartych na forum.
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12