Wysłany: 2010-05-04, 19:40 Czy w takim przypadku ćwiczenia są zalecane ?
Witam forumowiczów
Mam problem . Mam pacjenta , meżczyzne , wiek - 82 lata .
Pan skarży się na zawroty głowy , szumy w uszach , itp. Ma chorobę zwyrodnieniową odcinka C i ten odcinek obejmuję masażem.. Pan cierpi na Przmeijającą niewydolność krążenia kręgowo - podstawnego . I w wyniku własnie tego schorzenia dostał Naczyniopochodnego wieloogniskowego uszkodzenia mózgu . Wszystko to pisze na pdostawie badań i opisu neurologicznego . Sytuacja była taka , że pacjent idąc ulicą wykonał pełny skręt głowy , gdyż zona go zawołała . Nagle pojawiły się białe plamy i pacjent trafił do szpitala gdzie stweirdzono to co napisałem wyżej .
Moje pytanie jest takie , czy pacjent ten , może wykonywac ćwiczenia głowy w celu poprawy ruchomosci z uwzględnieniem skrętów , skłonów głowy w przód i w tył czy jest to raczej nie wskazane ?
Poniżej wklejam ciekawego linka na temat zmian obrazu tetnic podczas skrętu
"....Wniosek: Ruchy głowy przeważnie nie wpływają na przepływ krwi w tętnicach kręgowych. Zmiany prędkości przepływu mogą się pojawić przy maksymalnym skręcie głowy, ale są to przypadki rzadkie. "
Pozdrawiam
Linki sponsorowane
massagewarsaw leki przeciw pasozytom grzybom sprzedam apteka
Pomógł: 15 razy Dołączył: 05 Lut 2008 Posty: 7180 Skąd: bangkok warszawa
Wysłany: 2010-05-19, 11:18 kurs masaz tajski
jesli problemy neurologiczne i zwiazane z glowa, to odeslij do terapeuty zajmujacego sie terapia czaszkowo-krzyzowa. Nie jest ich latwo znalesc, ale z pewnoscia jest kilku takich w Lublinie.
powolne, kontrolowane cwiczenia fizyczne bez obciazenia, oczywiscie tak
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum korzysta z plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były
zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Kopiowanie materiałów bez zgody administracji zabronione. Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi użytkowników oraz materiały przez nich przesłane.
Witryna ma charakter informacyjny. Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody spowodowane wykorzystaniem przez użytkownika informacji zawartych na forum.
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13