Fizjoterapia informacje ogólne - Stany zapalne i zwyrodnienia stawów a dieta
administrator - 2011-01-04, 20:46 Temat postu: Stany zapalne i zwyrodnienia stawów a dieta Zapalenia kości i stawów (zmiany zwyrodnieniowe) pojawiają się wskutek zużycia i uszkodzenia stawów w trakcie całego naszego życia (chodzenie, siedzienie, dźwiganie itp.). Mogą zostać zapoczątkowane przez urazy powstałe podczas uprawiania sportów, drobnych wypadków ( np.potknięcia i upadki ), czy też w wyniku innych zdarzeń, które na ogół idą w niepamięć po zaleczeniu. Ze względu na powszechność występowania tych zmian, każdy z nas powinien liczyć się z tym, że wcześniej czy później będzie miał wątpliwą przyjemność zapoznania się z nimi.
Poranna sztywność stawów to najwcześnieszy objaw. Często przechodzimy nad tym zjawiskiem do porządku dziennego, stwierdzamy, że "pewnie się starzejemy". Czasami sięgamy po różne żele i maści lub, gdy dolegliwość staje się coraz bardziej dokuczliwa, próbujemy sięgać po środki przeciwbólowe, na początku po popularną aspirynę. Dopiero wtedy, gdy ból staje się niemal nie do zniesienia , gdy uniemożliwia sprawne poruszanie się, gdy pojawiają się niepokojące obrzęki - szukamy ratunku u lekarza.
I wciąż jeszcze zbyt mało ludzi wie, że wszystkim kłopotom można zapobiec !!Kluczem do zapobiegania oraz leczenia jest, uregulowanie gospodarki tłuszczowej w naszym organizmie. W naszej przemianie materii dochodzi do pewnego rodzaju konkurencji pomiędzy kwasami tłuszczowymi nienasyconymi ( zwanymi również NNKT lub Omega-3 i Omega-6 ) a tłuszczami nasyconymi.
Sposób odżywiania współczesnego człowieka, nastawiony w naszej kulturze przede wszystkim na tłuszcze zwierzęce, sprzyja wprowadzaniu zdecydowanej przewagi kwasów tłuszczowych nasyconych nad nienasyconymi, a to w wielu procesach metabolicznych ma niekorzystne działanie.
Przewaga nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli spożywanie przede wszystkim tłuszczów z mięsa zwierząt i drobiu, bądź nabiału, powoduje w naszym organizmie nadprodukcję substancji, które prowadzą do stanów zapalnych stawów.
Niekorzystne jest równiwż spożywanie nadmiernych ilości kwasów tłuszczowych typu Omega-6 ( olej kukurydziany i słonecznikowy ). Kwasy tłuszczowe nienasycone Omega-3 ( takie, jakie zawiera mięso i narządy ryb ) w przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych nasyconych ( wieprzowych, wołowych, drobiowych, mlecznych, itd.) nie powodują powstania substancji wywołujących stany zapalne i uszkodzenia stawów.
Ale czy dieta wyleczy zapalenie stawów - niestety, nie. Jak do tej pory nie wynaleziono nic, co jest w stanie w ogóle tę wyleczyć tę chorobę, ale właściwa dieta wspomagana odpowiednimi suplementami potrafi złagodzić jej objawy bardzo znacznie , a nawet - nawet wyleczyć !. Jeśli uda się ograniczyć ostre stany zapalne, organizm jest w stanie wyzwolić substancje powstrzymujące proces deformacji stawów.
Odpowiednie odżywianie oraz stosowanie właściwych suplementów jak:
Omega-3 kwasy tłuszczowe, preparaty zawierające biodostępną biosiarkę, mikroelementy takie jak -wapń, magnez, cynk, selen, żelazo oraz antyoksydanty , a także używanie na codzień czosnku i błonnika, przynosi podwójną korzyść, zmiejsza stany zapalne jak i zakres uszkodzenia stawów.
Nie czekając, aż dołączymy do licznej rzeszy osób narzekających na problemy stawowe, stosujmy profilaktykę tego schorzenia ! !
Źródło: www.rehabilitacja.fr.pl
|
|
|