Praca semestralna

Ogólne informacje związane z masażem. W tym dziale specjaliści odpowiedzą na każde pytanie dotyczące masaży.

Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa, Piotrek Medic

Kinia1311

Praca semestralna

Post autor: Kinia1311 »

Witam wszystkich. Jestem tu nowa. Mam na zaliczenie semestralne 3 tematy do wyboru , muszę wybrać jeden i napisać długi referat z tego. Proszę o pomoc.
Prace:
1. Rola masażysty w zapobieganiu przykurczom w reumatoidalnym zapaleniu stawów.
2. W jaki sposób masażysta może spowodować ewakuację wydzieliny z oskrzeli biorąc pod uwagę przewlekłe zapalenie oskrzeli i w rozstrzeniu oskrzeli.
3. Wskazania i przeciwwskazania do masażu przy przewlekłej niewydolności krążeniowej.
Proszę Was o pomoc. W internecie jest mało na ten temat.
Z góry bardzo dziękuję :) :)
Ostatnio zmieniony 2014-11-24, 22:31 przez Kinia1311, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Masaż Kraków
Kontakt:

Post autor: Masaż Kraków »

pytanie 1- zapobieganiem jest rozciąganie mięśni, które mogą ulec przykurczeniu
np. po stronie dłoniowej ręki dochodzi do przykurczu W RZS zgięcia dłoniowego, mięśnie po stronie grzbietowej się rozciągają a po dłoniowej przykurczają. Celem masażysty jest poluźnienie dłoniowej strony i rozciągnięcie tych mm, a po stronie grzbietowej pobudzenie mm. Ogółem po str dłoniowej dużo rozcierań i stretching

pytanie 2- podstawą jest zastosowanie wibracji poprzecznej oraz oklepywania klatki piersiowej, dzięki temu udrożni się drzewo oskrzelowe, ułatwi odpływ zalegającego śluzu, dodatkowo można zastosować pozycję drenażową. Chcąc zwiększyć wentylację i zapobiec dalszym zrostom wykonuje się chwyt sprężynowania klatki piersiowej.

pytanie 3-
wskazania- przede wszystkim obrzęk
p/wskazania- tak jak zawsze m.in ostry stan zapalny, obrzęki wynikające z nieuregulowanych wad serca, obrzęki niewiadomego pochodzenia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Masaż informacje ogólne”