Kręcz szyjny u dzieci - doświadczenia

Ogólne informacje związane z masażem. W tym dziale specjaliści odpowiedzą na każde pytanie dotyczące masaży.

Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa, Piotrek Medic

Awatar użytkownika
alkarn

Kręcz szyjny u dzieci - doświadczenia

Post autor: alkarn »

Witam

Interesuje mnie jak wygadają masaże w jednostce chorobowej Kręczu szyi u dzieci

Bo praca z dziećmi jest skomplikowana. Jak możecie wasze doświadczenia opisać.
karolina770

Post autor: karolina770 »

Mając zajęcia na uczelni z prof. dr. hab. Grzegorzem Kandzierskim prawdopodobnie z Lublina wpajał nam jedynie to aby wszelkie czynności prowadzone do poprawy zdrowia dziecka z kreczem były skierowane po stronie przeciwnej do schorzenia. Czyli sytuacja gdy krecz jest lewostronny jedzenie, zabawki, wszelkie zaczepki dziecka, dzwięki wykonujemy po stronie prawej aby dziecko rozciągało przykurczony miesien m-s-o. O masazu nie wspominal, ale moim zdaniem aby ten miesien rozluznic nalezy stosowac techniki rozluzniajace, ale przy kreczu miesien ten jest tak bardzo skrocony i spiety ze techniki masazu moga pomoc lecz tylko na chwile potrzebna jest terapia. To tylko moje zdanie.
Awatar użytkownika
sylos121

Post autor: sylos121 »

Ja na zajęciach z masażu wraz z grupą szczegółowo uczyliśmy się masażu w przypadku kręczu szyi. składał się on z 7 faz. Masaż mm. mos, czworobocznego, karku, masaż punktowy oraz redresja.

I faza - pogłębienie przykurczu. w tej fazie wykonuje się masaż mm. mos, najpierw po stronie lewej a następnie po stronie prawej.
II faza - rozciągnięcie przykurczu. masaż mm. mos, najpierw lewa a następnie prawa strona.
III faza - masaż mm. mos równocześnie.
IV faza - masaż karku
V faza - masaż mm. czworobocznego
VI faza - masaż punktowy
VII - redresja

takiego masażu uczyliśmy się jeśli chodzi o kręcz szyi pochodzenia mięśniowego
Awatar użytkownika
massagewarsaw
Kontakt:

kurs masaz tajski

Post autor: massagewarsaw »

sylos121 pisze:I faza - pogłębienie przykurczu. w tej fazie wykonuje się masaż mm. mos, najpierw po stronie lewej a następnie po stronie prawej.
II faza - rozciągnięcie przykurczu. masaż mm. mos, najpierw lewa a następnie prawa strona.
powinnas podac, po ktorej stronie byl przukurcz
Kopara

Re: kurs masaz tajski

Post autor: Kopara »

massagewarsaw pisze:
sylos121 pisze:I faza - pogłębienie przykurczu. w tej fazie wykonuje się masaż mm. mos, najpierw po stronie lewej a następnie po stronie prawej.
jak mniemam, przykurcz po stronie prawej
Awatar użytkownika
sylos121

Re: kurs masaz tajski

Post autor: sylos121 »

massagewarsaw pisze:
tak, nie podałam po której stronie jest przykurcz.

z tego co ja wiem przykurcz jest po stronie lewej.

dodam jeszcze że w tych fazach masażu używamy specjalnych technik które powodują rozluźnienie i rozciągnięcie przykurczonych mięśni.

szczegółowo opisana jednostka chorobowa wraz z masażem na stronie: http://fizjo.e-masaz.pl/page.php?id=krecz_szyi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Masaż informacje ogólne”