EGZAMIN ZAWODOWY CZERWIEC 2015

Informacje związane z egzaminami zawodowymi.

Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa, Piotrek Medic

Awatar użytkownika
kamil_s91

Post autor: kamil_s91 »

no tak czyli jak k.gorna mloda osoba to pasuje krzesla dwa przygotowac NIECH WRESZCIE SIE ODEZWIE KTOS KTO JUZ PISAL BO NARAZIE BURZA DOMYSŁÓW I TYLE HALOO LUDZIE :mrgreen:
AmaRathXxX

Post autor: AmaRathXxX »

a Ty kiedy zdajesz? :) U nas jutro egzamin od 8 , ja zdaję o 12..
Awatar użytkownika
kamil_s91

ja zdaje 18.06 !! WIEC LICZE NA TWOJĄ POMOC KOLEZANKO FAJNIE BY BYLO JAKBY KTOS NAPISAL JESZCE O INNYCH ZADANIACH BO PRZYKURCZE WIEMY ALE CO POZOSTALI MIELI :razz:
Katarzyna222

Post autor: Katarzyna222 »

wiadomo, że robisz tak żeby było Tobie wygodnie tylko nie zapominajmy też o tym, że to jest egzamin i niestety musisz trafić taką pozycję jaka jest w kluczu, mnie tą metodą uczyli i się tej metody trzymam :) a co do tych ćwiczeń to bym zaleciła np 1 pw: siad, łokieć oparty o stół, dotykanie kciuków pozostałych palców 2. pw jak wyżej dotykanie opuszką palca małego opuszki kciuka 3. siad przedramię i ręka w nawróceniu spoczywają na stole. Odsuwanie drobnych przedmiotów kciukiem oraz palcem małym 4. siad przedramię i ręka w nawróceniu spoczywają na stole, palce poza stołem. Prostowanie oddzielne i równoczesne palców. 5 siad, łokcie oparte o stół. Zaciskanie palców rąk w pięść. 5. siad przedramię i ręka w nawróceniu spoczywają na stole, palce ręki poza stołem zginanie poszczególnych paliczków palców oddzielnie i równoczesne palców. Jest naprawdę bardzo dużo takich ćwiczeń :) i bardzo dużą rolę odgrywa rodzaj przykurczu :)
syc_mary

Post autor: syc_mary »

kamil_s91 pisze:Czemu trzeba jezeli wezniesz 2 krzesla to po co ci robic stół ? zeby stał ? troche logiki zalecenie na przykurcze popytaj lekarza albo na necie :mrgreen: :mrgreen: bo moga byc kolejki # NFZ :lol:
Nas tez uczyli ze stolem. Ale myslcie logicznie: po co by byl nam stol w takim razie. Tu nie wolno patrzec na nasza wygode ani wygode pacjenta oraz jego wiek tylko trzeba patrzec na to aby wbic sie w klucz. Bo jak w kluczu bedziesz miec tak a zrobisz inaczej ( wiedzac, ze tez robisz dobrze) do nie dostaniesz pkt. Tak samo z cwiczeniami. Lepiej je zrobic niz sie zastanawiac. Co do zalecen, nie jest powiedziane ze musza byc to tylko cwiczenia. Ja ostatnio przegladlam na spokojnie internet oraz ksiazki i jest tego dosc tylko trzeba poszukac. Moge wam podac pare np. oczywiscie cwiczenia czynne ( zgiecia, wyprosty w stawach) oraz bierne z pomoca osoby trzeciej, cwiczenia w czynnosciach dnia codziennego ( zapinanie koszuli, przenoszenie malych przedmiotow z miejsca na miejsce), cwiczenia z mala pileczka ( uciskanie jej w dloni), zimne badz cieple oklady, unikanie przeciazen ( glownie jesli chodzi o kd) redukcja wagi, lekkie cwiczenia fizyczne, plywanie, dbanie o higiene skory....
Awatar użytkownika
kamil_s91

bardzo dobre cwiczenia i takie proste przyda sie pewnie tu forumowiczą twoj post fajnie ze tu jestes :) , teraz czekamy na pozostale zadania i wytlumaczenia ale upieram sie przy swoim ze jezeli dziewczyna mloda to dwa krzeselka bedą w kluczu :smile:
Katarzyna222

syc_mary właśnie masz całkowitą rację, tylko też trzeba logicznie myśleć bo jeżeli są to zalecenia do domu to nie możesz pacjentowi zalecić ćwiczeń bierne ze względu na to, że te ćwiczenia wykonuje fizjoterapeuta :) trzeba wyszukiwać najprostszych ćwiczeń które ta osoba jest w stanie zrobić :) przy oparzeniach to najlepiej ćwiczenia czynne we wszystkich płaszczyznach, jakieś ruchy chwytne itp :P
Katarzyna222

biernych* chyba już zaspana jestem takie byki robię i w biernych jak to ująłeś musi brać osoba trzecia czyli do domu te ćwiczenie odpadają :) oczywiście na egzaminie możemy wykonać te ćwiczenia, ze względu, na to że to my będziemy wykonywać ten ruch a nie osoba ćwicząca :)
syc_mary

Post autor: syc_mary »

Katarzyna222 pisze:syc_mary właśnie masz całkowitą rację, tylko też trzeba logicznie myśleć bo jeżeli są to zalecenia do domu to nie możesz pacjentowi zalecić ćwiczeń bierne ze względu na to, że te ćwiczenia wykonuje fizjoterapeuta :) trzeba wyszukiwać najprostszych ćwiczeń które ta osoba jest w stanie zrobić :) przy oparzeniach to najlepiej ćwiczenia czynne we wszystkich płaszczyznach, jakieś ruchy chwytne itp :P
Wiem, moj blad :P
Katarzyna222

Każdemu się zdarza jesteśmy tylko ludźmi a nie robotami :) jesteśmy tu po to żeby się wzajemnie wspierać i wymieniać swoje spostrzeżenia :)
Sylvek

Post autor: Sylvek »

Nie mogę wklejać linków ale po wpisaniu w google "ćwiczenia czynne idn gdańsk" znajdziecie fajną stronę z ćwiczeniami czynnymi. Co prawda są one "dedykowane" w SMie ale może komuś się przyda :)
Katarzyna222

Sylvek bardzo przydatne ćwiczenia :) dobra kochani uciekam spać, powodzenia na egzaminie :) i jak największej ilości punktów !!!:)
jacekhirs

Post autor: jacekhirs »

jest jakaś wiadomość
kidagakasz2610

Post autor: kidagakasz2610 »

Potwierdzona informacja stany po oparzeniach palcow 2,3. Przykurcz w stawach palcowych,. Jakie zalecenia byście dali ???? wiem to od tych co zdawali rano. Ja mam na 16:00
Awatar użytkownika
kamil_s91

Higiena cwiczenia czynne , nie przeciazac konczyny , czynnosci dnia codziennego , masz wyzej napisane gdzies , sluchaj dowiedz sie co bylo oprocz tej ręki bo to o tych palcach i oparzeniu wiemy od wczoraj , zapraszam do dyskusji osoby ktore pisaly lub wiedzą cos wiecej niz oparzenie :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Egzamin zawodowy Technik masażysta”