Ja napisałam tak CZĘŚĆ GŁÓWNĄ 20 minut
*Diagnostyka dla potrzeb masażu:
- wzrokowa i palpacyjna ocena zmian tkankowych m.czworogłowego uda prawego,
- badam zakres ruchu w stawie kolanowym,
- wykonuję 2 pomiary obwodów taśmą mierniczą określających masę mięśni chorego i zdrowego m. czworogłowego uda prawego i lewego (pomiar U1 i U2 - opisałam całą metodykę wykonania tego pomiaru, pozycje wyjściowe i sposób pomiaru),
- wykonuję testowanie siły mięśniowej mięśnia czworogłowego uda prawego poprzez zastosowanie testu Lovetta (testowanie na 3,4,5 - opisałam całą metodykę z pozycjami wyjściowymi i testami),
- zapisuję zbadane pomiary na karcie pacjenta,
- informuję pacjenta o lokalizacji i funkcji mięśnia masowanego,
- nauka pacjenta wykonania skurczu izometrycznego m. czworogłowego uda prawego (opisałam pozycje wyjściowe pacjenta, napinanie rzepki albo dociskanie kolana do podłoża),
FAZA PRZYGOTOWAWCZA 8 minut
- wykonam masaż klasyczny m. czworogłowego uda prawego w celu uzyskania przekrwienia mięśnia i pobudzenia proprioreceptorów (głaskanie powierzchowne i głębokie, rozcieranie powierzchowne i głębokie, ugniatanie poprzeczne - czyli sprężyste odkształcenie itd poszczególnych struktur i tkanek...)
FAZA WŁAŚCIWA
- faza skurczu izometrycznego m. czworogłowego uda prawego
- czas skurczu 5-20 sekund,
- s.o. poprzez rozcieranie głębokie, oklepywanie, wibrację przerywaną m. czworogłowego uda prawego,
- faza rozkurczu - odpoczynek mięśnia, rozluźnienie mięśnia,
- czas trwania - 30 sekund,
- s.o. poprzez roztrząsanie m. czworogłowego uda prawego,
- serie skurczu i rozkurczu - 6-12 razy w ciągu jednego zabiegu,
- przynajmniej raz zapytam pacjenta o samopoczucie.
FAZA UTRWALAJĄCA czas 5 minut
- masaż klasyczny m. czworogłowego uda prawego w celu usunięcia produktów zmęczenia i zmniejszenia powysiłkowego napięcia mięśni,
- głaskanie powierzchowne i głębokie, rozcieranie powierzchowne i głębokie, ugniatanie poprzeczne, roztrząsanie, głaskanie głębokie i powierzchowne mięśnia czworogłowego uda prawego - (czyli sprężyste odkształcenie itd poszczególnych struktur i tkanek...).
Co o tym sądzicie???