Masaż kręgosłupa w odcinku piersiowym

Ogólne informacje związane z masażem. W tym dziale specjaliści odpowiedzą na każde pytanie dotyczące masaży.

Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa, Piotrek Medic

kudlacz

Masaż kręgosłupa w odcinku piersiowym

Post autor: kudlacz »

Witam
jaką techniką oraz jakich chwytów należy użyć, wykonując masaż pacjentowi z bólami odcinka piersiowego?
z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kudlacz, łącznie zmieniany 1 raz.
domi919

Post autor: domi919 »

Klasyczny plecy (kregoslup) techniki, ktore siegaja odc. piersiowego.
Ostatnio zmieniony 2010-11-20, 15:32 przez domi919, łącznie zmieniany 1 raz.
RehaT

Post autor: RehaT »

a po co masaz klatki piersiowej?
kudlacz

Post autor: kudlacz »

tak, wiem że ma to być masaż klasyczny, chodzi mi o to czy mam wykonywać wszystkie chwyty głaskania czy tylko wybrane, to samo dotyczy innych technik np. rozcierania itp.
Awatar użytkownika
Truskawa

Post autor: Truskawa »

Właśnie dlaczego tylko odc piersiowy?? Kręgosłup to jedność. Jedziesz cały ze szczególnym uwzględnieniem bolącego odcinka. Robisz wszystkie techniki.
RehaT

Post autor: RehaT »

ale po co wszystkie techniki? i po co caly kregoslup? Prawie zawsze wystarczy zlikwidowac przyczyne a napiecia w innych okolicach znikaja automatycznie...Bol w odc piersiowym moze byc od miesnia najszerszego grzbietu, albo czworobonego czesci srodkowej...Akurat mozliwosci moze byc duzo...Pytanie o masaz bez zadnego wywiadu i diagnozy jest bezsensu tak naprawde , ale zawsze mozesz zrobic masaz calego kregoslupa technikami rozluzniajacymi i napewno nie zaszkodzi ale nie koniecznie pomoze...
Awatar użytkownika
Truskawa

Post autor: Truskawa »

reh właśnie o to mi chodziło:) Rozluźnić i zobaczyć jak pacjent będzie reagował. Po tym że boli w odc piersiowym( bez dokładniejszego wywiadu) to niewiele można wywnioskować...:P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Masaż informacje ogólne”