Wysłany: 2010-06-21, 21:12 Egzamin zawodowy 2010 - part 1
Na zajęciach rozwiązywaliśmy egzamin z zeszłego roku i wydawał się o wile trudniejszy od tego co było dzisiaj. Też nie było tyle pytań podchwytliwych, a nawet zdarzyło się, że w pytaniu było pogrubione i podkreślone, że coś nie obejmuje tego i tego. Tia... po co nam czytanie ze zrozumieniem jak wszystko pokazuje się palcem?
Osobiście zaskoczyło mnie pytanie czego wynikiem jest płaskostopie podłużne, określenie "podwyższony tonus" przy pytaniu o ugniatanie i pytanie o zwiekszenie przepływu krwi w naczyniach obwodowych wskutek skurczu mięśni jest nazywany.... A! No i jeszcze pytanie co daje stosowanie olejków zapachowych podczas wykonywania masażu. Co to ma na celu. Odpadło zapewnienie prawidłowego wykonania masażu oraz regeneracja tkanek. Zastanawiałam się nad działaniem kosmetycznym i leczniczym. Niby aromaterapia ma działanie lecznicze, ale nie ma konkretnego określenia czy one są używane przy samym zabiegu czy o co im chodziło.
Za to test z podstaw przedsiembiorczości podobał mi się bardzo bardzo Z samych zadań z podanym tekstem, tabelką czy wykresem można było uzyskać 8 czy 9 punktów, czyli tak naprawdę aby go zdać naprawdę nie trzeba mieć za dużo wiedzy. Wystarczy umieć korzystać z podanych materiałów
Zadanie 29.
Największy staw ciała człowieka, który umożliwia ruchy zginania i prostowania, a w zgięciu również ruchy rotacyjne to staw:
a. kolanowy
b. promieniowo łokciowy dalszy
c. biodrowy ja dałem ten czy on jest dobry
d. promieniowo - łokciowy bliższy
wg mnie największy staw to staw kolanowy, ruchy podane w pytaniu też się zgadzają.
co do masazu w skręceniu stawów, którego celem ma być pobudzenie mieśni - masowałam na swojej praktyce zawodowej pacjentkę właśnie po skręceniu st kolanowego, którego wynikiem był zanik m. 4-głowego i zleceniem był masaż izometryczny. taką odpowiedź też zaznaczyłam.
wersja X
Medyczna
1 d
2 a
3 a
4 a
5 a
6 c
7 d
8 b
9 a
10 a
11 a
12 d
13 c
14 c
15 b
16 c
17 b
18 d
19 a
20 b
21 b
22 c
23 b
24 a
25 b
26 a
27 a
28 c
29 c
30 a
31 c
32 c
33 a
34 a
35 b
36 d
37 d
38 a
39 b
40 b
41 d
42 b
43 a
44 c
45 a
46 b
47 a
48 d
49 b
50 b
ekonomia
51 nie pamiętam
52 a
53 b
54 a
55 b
56 c
57 b
58 c
59 d
60 d
61 d
62 b
63 b
64 a
65 b
66 b
67 c
68 b
69 d
70 a
To są moje odp.
[ Dodano: 2010-06-22, 13:27 ]
może ktoś powiedzieć czy mam dobrze zaznaczone odp.
Jakby im chodziło o biodrowy, to wydaje mi się, że do ruchów jakie wykonuje dopisaliby jeszcze odwodzenie i przywodzenie. A poza tym przy biodrowym nie trzeba zgiąć nogi, żeby wykonać rotację, a przy kolanowym da się ją wykonać tylko w zgięciu.
W zadaniu 6 zaznaczyłem izometryczny.
Masażu centrafugalnego chyba nie ma w podstawie programowej więc nie mogli o niego pytać. Chyba, że tylko mi się wydaje, że go nie ma. A poza tym, jeżeli celem miało być osiągnięcie przyrostu siły i masy mięśniowej to z odpowiedzi można wybrać izometrycznym, bo centragugalnym nie osiągnęlibyśmy tego.
Było kilka głupich pytań, ale cały test ogólnie łatwy. Byle jutro projekt też był nie trudny:)
Hm.. czyli walnęłam się z tym kolanem i biodrem.. eh... Ja też mam test i bym go tu umieściła, ale nie bardzo mam jak skopiować. A zdjęcia nie wyjdą najlepszej jakości. Może ktoś inny umieści test to razem rozwiążemy?
dziku_SKA
Jakby im chodziło o biodrowy, to wydaje mi się, że do ruchów jakie wykonuje dopisaliby jeszcze odwodzenie i przywodzenie. A poza tym przy biodrowym nie trzeba zgiąć nogi, żeby wykonać rotację, a przy kolanowym da się ją wykonać tylko w zgięciu.
Ze niby rotacja w stawie kolanowym ? o_O .. Z kad Tobie to do glowy przyszlo ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum korzysta z plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były
zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Kopiowanie materiałów bez zgody administracji zabronione. Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi użytkowników oraz materiały przez nich przesłane.
Witryna ma charakter informacyjny. Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody spowodowane wykorzystaniem przez użytkownika informacji zawartych na forum.
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12