Ból przeciążeniowy kręgosłupa w odcinku szyjnym- masaż
Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa, Piotrek Medic
Ból przeciążeniowy kręgosłupa w odcinku szyjnym- masaż
witam..mam pytanie o postępowanie przy ból przeciążeniowy kręgosłupa w odcinku szyjnym, a dokładniej chodzi mi o masaż? Jaki stosujemy..czy ktoś ma jakieś wiadomości na ten temat? Proszę o pomoc ...Dziękuje
Witaj.
Domyślam się że przeciążeniowy tzn. spowodowany długim siedzeniem przed komputerem, praca na kasie, uczucie ciężkich ramion itp...
Stosuje się masaż klasyczny ze szczególnym uwzględnieniem okolic barków i szyi.
Wykup sobie karnecik 10 zabiegów. Będą całe plecki masowane ze szczególnym uwzględnieniem okolic szyi. Do tego można zrobić uciski shiatsu na punkty antystresowe(tzw mięśnie kapturowe) i punkty rozluźniające okolice barków( uciski wzdłuż kręgosłupa po obu stronach między łopatkami).
Domyślam się że przeciążeniowy tzn. spowodowany długim siedzeniem przed komputerem, praca na kasie, uczucie ciężkich ramion itp...
Stosuje się masaż klasyczny ze szczególnym uwzględnieniem okolic barków i szyi.
Wykup sobie karnecik 10 zabiegów. Będą całe plecki masowane ze szczególnym uwzględnieniem okolic szyi. Do tego można zrobić uciski shiatsu na punkty antystresowe(tzw mięśnie kapturowe) i punkty rozluźniające okolice barków( uciski wzdłuż kręgosłupa po obu stronach między łopatkami).
-
Bodyworker
Re: Ból przeciążeniowy kręgosłupa w odcinku szyjnym- masaż
Pyta masażysta czy pacjent?megii2 pisze:witam..mam pytanie o postępowanie przy ból przeciążeniowy kręgosłupa w odcinku szyjnym, a dokładniej chodzi mi o masaż? Jaki stosujemy..czy ktoś ma jakieś wiadomości na ten temat? Proszę o pomoc ...Dziękuje
mógłbym prosić o rozwinięcie tego? szczególnie interesują mnie punkty między kręgosłupem a łopatkami. Jak dokładnie to wykonać i na czym to polega.Truskawa pisze:Do tego można zrobić uciski shiatsu na punkty antystresowe(tzw mięśnie kapturowe) i punkty rozluźniające okolice barków( uciski wzdłuż kręgosłupa po obu stronach między łopatkami).
Do Truskawy- Jak już chcesz coś z shiatsu naprawdę, to poszukaj gdzieś (fakt, że trudno zdobyć) książki pod tym tytułem Toru Namikoshi. "Apteka natury" to niekompletne ściągnięcie chadzającej w kserokopiach książeczki Tokushiro Namikoshi, o wiele gorszej. A uciski systemem shiatsu sa naprawdę ciekawsze od klasyki.
Ostatnio zmieniony 2009-03-26, 20:05 przez dino100, łącznie zmieniany 1 raz.