Czy jeżeli mam lekkie zakwasy to mogę ćwiczyć lub biegać?

Hyde Park. Ogólne informacje nie związane z masażem. Tematy o wszystkim.

Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa

Awatar użytkownika
vibackfa73

Czy jeżeli mam lekkie zakwasy to mogę ćwiczyć lub biegać?

Post autor: vibackfa73 »

Jestem na diecie już 3 i wczoraj ćwiczyłam ćwiczenia na brzuch i trochę na uda i na pośladki i mam zakwasy w brzuchu bo jeżeli ktoś długo nie ćwiczy i nagle taki wysiłek to są zakwasy ale mam lekkie w nogach i w brzuchu i czy mogę ćwiczyć? Czy to jakoś zaszkodzi jeżeli będę ćwiczyła z tymi zakwasami i kiedy mi przejdą zakwasy po treningu? Sorki za kategorie
Ostatnio zmieniony 2018-01-29, 11:03 przez vibackfa73, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Swan

Post autor: Swan »

Możesz ćwiczyć, mało tego - zakwasy wtedy praktycznie od razu miną :)
masazkregow

Post autor: masazkregow »

Zdecydowanie ćwicz;) Możesz zrobić parę ćwiczeń rozgrzewających i rozciągających. Zakwasy nie jest przeciwwskazaniem. Organizm się przyzwyczai do wykonywanego ruchu i zakwasy nie będą występować tak często:)
Awatar użytkownika
bonka

Post autor: bonka »

Oczywiście, że tak.
fabiako

Post autor: fabiako »

Ja gdy ból mięśni nie jest aż taki silny to po prostu idę na trening, rozgrzanie mięśni bardzo pomaga. Natomiast po cięższych treningach czasem robię kilkudniową przerwę na regenerację.
hella

Post autor: hella »

Zakwasy sa objawem tego,ze trening był porządny ale również i objawem tego, że trochę się przetrenowałaś. O ile lekkie zakwasy nie są niczym złym to jeśli są spore, proponowałabym ograniczyć takie ćwiczenia. Tak aby nie narobić sobie w organizmie zbytnich szkód!

Nie wiem czy czytałaś o opaskach kompresyjnych ale są one bardzo dobre przy treningu. Zmniejszają stężenie kwasu mlekowego, jednocześnie poprawiając efektywność treningu. https://www.os1st.pl/
marika34

Post autor: marika34 »

Dobrze jest dopasować trening do naszych mozliwości. Jeśli mamy takie duze problemy z zakwasami to coś jest nie tak. I trzeba zastanowić sie nad tym czy
trening nie jest zbyt mocny
czy nie mamy niedopasowanych ćwiczeń
czy robimy sobie przerwy (regeneracja jest tak samo wazna jak odpowiednio dobrane ćwiczenia i nie powinniśmy z niej rezygnować).

Jeśli naprawdę jest już źle to moze dobrze zastanowić się nad rehabilitacja? Takie ćwiczenia rehabilitcyjne potrafią zdziałać cuda! https://www.dynasplint.com.pl/zalety-fi ... iu-urazow/
drszczepanska
Kontakt:

Post autor: drszczepanska »

Wielu sportowców suplementuje karnozynę:
https://karnozyna.com/

Badania nad skutecznością karnozyny jako suplementu wykazały pewne korzyści, zwłaszcza w kontekście poprawy wydajności w krótkotrwałych wysiłkach o dużej intensywności. Jednakże, jak w przypadku wielu suplementów, efekty mogą się różnić w zależności od osoby oraz specyfiki treningu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park forum ogólne”