Hipermobilność stawów a masaż

Dział poświęcony jest jednostką chorobowym w masażu.

Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa, Piotrek Medic

justyna1111

Hipermobilność stawów a masaż

Post autor: justyna1111 »

Witam.

Mam pytanie dotyczące masażu w hipermobilności stawów. Jak łatwo się domyślić hipermobilność jest przeciwwskazaniem do masażu, jednak chciałabym się dowiedzieć czy może znają Państwo jakieś wiarygodne artykuły na ten temat albo rozdziały z książek. Cokolwiek :) Przeszukałam cały internet, książki do masażu i nic.
Ostatnio zmieniony 2016-01-31, 12:09 przez justyna1111, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
massagewarsaw
Kontakt:

Post autor: massagewarsaw »

nie slyszalerm, zeby hipermobilnosc byla przeciwskazaniem. Gdzie to znalazlas?
Kaname

Post autor: Kaname »

Też nigdy nie słyszałam o tym, by hipermobilność była przeciwskazaniem do masowania...
AdaMajewska

Post autor: AdaMajewska »

Faktycznie, hipermobilność stawów jest przeciwwskazaniem do niektórych rodzajów masażu, ponieważ niewłaściwe manipulacje mogą prowadzić do kontuzji stawów lub mięśni. Jednakże, istnieją techniki masażu, które mogą być stosowane w przypadku hipermobilności stawów.

Jeśli interesują Cię publikacje naukowe na ten temat, polecam poszukać artykułów w bazach danych takich jak PubMed lub Google Scholar. Możesz spróbować wyszukać frazy takie jak "masaż a hipermobilność stawów" lub "techniki masażu w przypadku hipermobilności stawów".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jednostki chorobowe w masażu”