Kuchnia bez przypraw
Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa
Kuchnia bez przypraw
W kuchni eksperymentuje cale moje zycie. Ostatnio dopszedlem do wniosku, ze
wlasciwie moge obywac sie bez przypraw (bo i tak mych ulubionych w Anglii nie
ma), nie liczac soli no i czasami pieprzu. Glownie delektuje sie oryginalnymi
smakami, jakie niosa za soba podstawowe skladniki potraw. I wiecie co?
Calkiem smacznie i zupelnie inaczej. Mozna rzec, ze ucze sie jesc na nowo. A
wy macie takie doswiadczenia za soba?
wlasciwie moge obywac sie bez przypraw (bo i tak mych ulubionych w Anglii nie
ma), nie liczac soli no i czasami pieprzu. Glownie delektuje sie oryginalnymi
smakami, jakie niosa za soba podstawowe skladniki potraw. I wiecie co?
Calkiem smacznie i zupelnie inaczej. Mozna rzec, ze ucze sie jesc na nowo. A
wy macie takie doswiadczenia za soba?
U mnie bywa róznie. Sa produkty, które smakują wspaniale bez konieczności dodania przypraw. Są jednak potrawy, w których dodatek przyprawy jest swoista kropka nad i oraz dodaje potrawie zupełnie innego wymiaru. Staram się ograniczać przyprawy w przypadku nowalijek takich jak młode ziemniaczki i warzywa tak aby nie zabijać ich smaku. Jeśli już to dodaje do nich zioła takie jak koperek, czy bazylia
Jednak jeśli robię coś z wołowiną czy z wieprzowiną, dobra przyprawa taka jak pieprz mielony czy kolendra jest dla mnie obowiązkowa.
Poza tym przyprawy dodaje do ciast i deserów. Uwielbiam na przykład cynamon https://planteon.pl/przyprawy-swiata/pr ... on-mielony .
Jednak jeśli robię coś z wołowiną czy z wieprzowiną, dobra przyprawa taka jak pieprz mielony czy kolendra jest dla mnie obowiązkowa.
Poza tym przyprawy dodaje do ciast i deserów. Uwielbiam na przykład cynamon https://planteon.pl/przyprawy-swiata/pr ... on-mielony .
Ja za to bardzo lubię przyprawy, ale nie mam na myśli tych gotowych mieszanek o dziwnych składach tylko po prostu pojedyncze zioła albo suszone warzywa. Bardzo często korzystam z wędzonej papryki, pieprzu, bazylii, tymianku, oregano, czosnku niedźwiedziego, ostrej papryki, ale na zmianę kupuję też mniej znane przyprawy, jak czarnuszka, cząber itp. , żeby poznać nowe smaki