Chwyt piłowania w masażu klasycznym
Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa, Piotrek Medic
Chwyt piłowania w masażu klasycznym
Witam,
chwyt piłowania w masażu segmentarnym polega na chwyceniu fałdu skórnego i rozcieraniu go, wykonujemy to wzdłuż kręgosłupa. A jak wygląda chwyt piłowania w masażu klasycznym?
Naukę masażu klasycznego miałem wg. Zborowskiego, i u niego takiego chwytu nie było, jedna z masażystek poleciła mi wykonywanie właśnie chwytu piłowania na odcinku lędźwiowym u pacjentów ale nie wiem jak powinno się go wykonywać poprawnie.
Proszę o jakieś rady
chwyt piłowania w masażu segmentarnym polega na chwyceniu fałdu skórnego i rozcieraniu go, wykonujemy to wzdłuż kręgosłupa. A jak wygląda chwyt piłowania w masażu klasycznym?
Naukę masażu klasycznego miałem wg. Zborowskiego, i u niego takiego chwytu nie było, jedna z masażystek poleciła mi wykonywanie właśnie chwytu piłowania na odcinku lędźwiowym u pacjentów ale nie wiem jak powinno się go wykonywać poprawnie.
Proszę o jakieś rady
W klasycznym jest on stosowany jako zapożyczenie z segmentarnego więc wykonuje się go w ten sam sposób (Przynajmniej tak byłem uczony). Na kapturowych??:) To ci dopiero nowość. Jeżeli temu masażyście wygodnie stosować tą technikę w takim miejscu t ow sumie czemu nie. Doświadczeni masażyści starają się stosować różne techniki w różnych miejscach. Pewnie czasmai jest to uwarunkowane tym aby pacjent nie myślał że ciągle robi się na nim to samo 
Dokładnie od kresy karkowej aż do wyrostków barkowych to wykonywał 
Ciekawi mnie ten ruch bo na pewno powoduje spore miejscowe przekrwienie. Wykonałem go na całym odcinku lędźwiowych u kilku moich pacjentów i bardzo im się to podobało, ale czy ma to jakiś cel? hmm no na pewno silne rozgrzanie, przekrwienie danej części ciała.
Ciekawi mnie ten ruch bo na pewno powoduje spore miejscowe przekrwienie. Wykonałem go na całym odcinku lędźwiowych u kilku moich pacjentów i bardzo im się to podobało, ale czy ma to jakiś cel? hmm no na pewno silne rozgrzanie, przekrwienie danej części ciała.