EGZAMIN ZAWODOWY CZERWIEC 2015
Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa, Piotrek Medic
-
kidagakasz2610
-
Katarzyna222
Najważniejsze jest dokładne przeczytanie polecenia, z jakim problemem mamy do czynienia
i jaki jest cel masażu co wpływa na rodzaj masażu i jakie techniki należy zastosować. Jeżeli chodzi o kończynę górną to wykonujemy w pozycji siedzącej a jak kończyna dolna to w pozycji leżenia tyłem(wałek pod kolana)/ bądź na brzuchu(wałek pod staw skokowy).
Co do ćwiczeń dobieramy w zależności jaki przykurcz doskwiera pacjentowi, w jakim okresie się znajduję, ważny jest również wiek pacjenta, możemy bazować na ćwiczeniach oddechowych, ćwiczeniach biernych, ćwiczeniach izometrycznych, dodatkowo możemy zastosować ćwiczenia czynne w odciążeniu i zakończyć ćwiczeniami czynnymi wolnymi.
i jaki jest cel masażu co wpływa na rodzaj masażu i jakie techniki należy zastosować. Jeżeli chodzi o kończynę górną to wykonujemy w pozycji siedzącej a jak kończyna dolna to w pozycji leżenia tyłem(wałek pod kolana)/ bądź na brzuchu(wałek pod staw skokowy).
Co do ćwiczeń dobieramy w zależności jaki przykurcz doskwiera pacjentowi, w jakim okresie się znajduję, ważny jest również wiek pacjenta, możemy bazować na ćwiczeniach oddechowych, ćwiczeniach biernych, ćwiczeniach izometrycznych, dodatkowo możemy zastosować ćwiczenia czynne w odciążeniu i zakończyć ćwiczeniami czynnymi wolnymi.
-
kidagakasz2610
brawo katarzyna 222
, ale interesuje nas to co zrobic na egzaminie po opracowaniu juz obszaru np dloni i przedramienia wiec nie bedziemy miec czasu na twoja całą listę bo to wiadomo , NAPISZ jak mozesz zalecenia w takich przypadkach oparzen i przykurczy do domu to sie napewno nam przyda !! AAA CO DO POSTU KIDAGAKASZ2610
to Jezeli masujemy na dwoch krzeselkach i opierac bedzie reke na twoim udzie i walku to na jaki czort ci trzeba ŁÓŻko , dezynfekcja wtedy krzeselka i ubierasz klin mały w pokrowiec a jezeli bedzie noga to kladziesz na stol to wtedy przygotujesz posłanko pozdro ! 
Ostatnio zmieniony 2015-06-15, 20:24 przez kamil_s91, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Katarzyna222
tak ale jezeli bedziemy masowac na dwóch krzeslkach to przygotowujemy krzeselka czyli je dezynfekujemy i klin maly tez przed ubraniem pokrowca , siedzimy na przeciwko siebie i smialo mozna zrobic dlon i przedramię , uważam ze to najlepsza opcja niz zabawa z uzywaniem stolu do k.gornej , chyba ze mamy starszą osobe i inne takie rzeczy co beda wynikaly z opisu zadania ALE TEARAZ CZEKAM NA ODPOWIEDZI RESZTY KTORA PISALA HALOO ???

-
Katarzyna222
kamil_s91 co do Twojej wypowiedzi to jest mi ciężko odpowiedzieć na to pytanie ze względu na to, że ćwiczenia dobierasz jak już wspomniałam od wieku pacjenta, jakiego przykurczu dotyczy i w jakim stawie do tego przykurczy doszło. Czy jest to przykurcz wyprostny/ zgięciowy. Przecież nie zrobimy tych samych ćwiczeń w przykurczu wyprostnym co w przykurczu zgięciowym musiałaby mieć konkretny przykład czego ten przykurcz dotyczy i w jakim stawie do niego doszło bo jakbym miała opisywać do każdego stawu oddzielne ćwiczenia to do rana by się pisało 
ale Kasiu ja chcę żebyś się wyspała broń Boże byś miala tyle pisac
, ale jakbys troszkę skrollem zleciala to wiedziala bys ze chodzi mi o to co dziewczyna opisala wczesniej , poparzenie palcow dłoni , noi to chcialby wiedziec a jaki to przykurcz itd to czekam na kogos kto wypowie się obszerniej ale póki co jestes tylko ty aktywna i CHWAŁA CI ZA TO 
-
Katarzyna222
-
AmaRathXxX
Katrzyna dobrze mowisz i ty kolezanko też ale JA NIESTETY TEZ MAM RACJE bo wszystko zależy od wieku i stanu pacjenta aj ak jest osoba starsza to mozna ją polozyc w lezeniu tylem i jazda z reką wziasc sobie stoleczek dla siebie i mozna masowac , ale jezeli jest w zadaniu dziewczyna mloda 19 letnia to nie ma przeszkod by ja masowac na dwoch krzeselkach
i nie wiem czy do tego trzeba rozkladac stól przygotowac i przkryc zeby tylko k.gorną polozyc na nim , jezeli mozna zrobic to siedzac naprzeciw siebie 
p.s
po pierwsze robisz zawsze aby to Tobie było wygodnie . Po 2 to jezeli jest sprawna osoba to recznik na kolano i waleczek .3 jezli chory nie dołeżny to trzeba go położyc
p.s
po pierwsze robisz zawsze aby to Tobie było wygodnie . Po 2 to jezeli jest sprawna osoba to recznik na kolano i waleczek .3 jezli chory nie dołeżny to trzeba go położyc
-
AmaRathXxX
-
AmaRathXxX