Ból kręgosłupa

Ogólne informacje na temat fizjoterapii. W tym dziale specjaliści odpowiedzą na każde pytanie dotyczące fizjoterapii.

Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa, Piotrek Medic

james10

Ból kręgosłupa

Post autor: james10 »

Witam
Ostatnio czuję ból kręgosłupa. Nie wiem od czego to może być. Podejrzewam, że wychodzi noszenie plecaka w czasach szkolnych. Unikam dźwigania ciężkich przedmiotów. Co możecie mi poradzić?
Ostatnio zmieniony 2014-09-10, 07:04 przez james10, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
administrator
Site Admin
Kontakt:

Re: Ból kręgosłupa

Post autor: administrator »

james10 pisze:Witam
Ostatnio czuję ból kręgosłupa. Nie wiem od czego to może być. Podejrzewam, że wychodzi noszenie plecaka w czasach szkolnych. Unikam dźwigania ciężkich przedmiotów. Co możecie mi poradzić?
Ćwiczenie na bóle kręgosłupa: http://e-masaz.pl/page.php?id=cwiczenia ... kregoslupa
ella

Post autor: ella »

może termofor? Może też wizyta u lekarza. spróbuj też może xeniapolska. com/opaska-na-brzuchkregoslup/ . Moja znajoma jest właśnie w trakcie zamawiania, bo wykryto u niej dyskopatie.
Syogra
Kontakt:

Post autor: Syogra »

Może wpływ ma obecna praca ? Nie wygodna pozycja podczas siedzenia za biurkiem. Od takich małych rzeczy po jakimś czasie wychodzą właśnie takie nieprzyjemne skutki.
Awatar użytkownika
massagewarsaw
Kontakt:

Post autor: massagewarsaw »

james, wizyta u lekarza/fizjo wskazana, zeby postawil diagnoze.

jesli bol jest ostatnio, a szkole konczyles dawno, to nawet stres emocjonalny moze dawac takie objawy. Co nie znaczy, ze powinnes zignorowac bol.
kameleon
Kontakt:

Post autor: kameleon »

Po pierwsze diagnoza, a więc wizyta u ortopedy, prawdopodobnie konieczne będzie zdjęcie rtg. Następnie jeśli to będzie problem rehabilitacyjny warto zrobić wywiad środowiskowy i poprosić o konsultację dobrego fizjoterapeutę.
lipcówka

Post autor: lipcówka »

Bóle mięśni okolico barkowo szyjnej mogą być spowodowane trybem pracy i stresem, przynajmniej tak było u mojej siostry, polecam wybrać się do dobrego specjalisty, my znalazlysmy na szczęście kręg clinic w Poznaniu i tam po zabiegach siora jest bardzo usatysfakcjonowana:)
Awatar użytkownika
massagewarsaw
Kontakt:

Post autor: massagewarsaw »

lipcówka pisze:Bóle mięśni okolico barkowo szyjnej mogą być spowodowane trybem pracy i stresem, przynajmniej tak było u mojej siostry, polecam wybrać się do dobrego specjalisty, my znalazlysmy na szczęście kręg clinic w Poznaniu i tam po zabiegach siora jest bardzo usatysfakcjonowana:)
drugi spam
benimed
Kontakt:

Ból kręgosłupa

Post autor: benimed »

Proponowałabym najpierw odwiedzić ortopedę i zrobić USG.
Awatar użytkownika
aniaw
Kontakt:

Post autor: aniaw »

A od jak dawna masz te bóle? Czy nasilają Ci się one o jakiejś konkretnej porze dnia, czy w jakiejś pozycji, czy przy pewnych czynnościach?

Tutaj może być szereg różnych dolegliwości - od zmian przeciążeniowych, drobnych problemów zw. z dyskopatią, wzmożonego napięcia mięśniowego np przez stres czy inne emocje itp itd...

Więc dobrze by było, żebyś rzeczywiście wybrał się do fizjoterapeuty, który oceni co z tym dalej robić - bo może okazać się, że masaż leczniczy wystarczy, a być może trzeba będzie polecić Ci ortopedę i dalsze badania diagnostyczne. Wywiad i badanie będzie miało ogromne znaczenie - co robić dalej.
Powodzenia!
marcin1515
Kontakt:

Post autor: marcin1515 »

A czy Twoja praca polega na siedzeniu przez wiele godzin??
Jeśli tak to polecam systematyczny basen no i oczywiście wizyte u specjalisty. Bo z tak krótkiego opisy nie da sie wiele wywnioskować/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fizjoterapia informacje ogólne”