Egzamin zawodowy teoretyczny/praktyczny czerwiec 2014
Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa, Piotrek Medic
Dodatkowo chwyty diagnostyczne rozdzielamy przegłaskaniem.
-------------
Ja też mam pytanie, a raczej chcę się upewnić.
Techniki rozluźniające to:
głaskanie, powolne i głębokie rozcieranie, ugniatanie podłużne, delikatne mieszenie, uciski jednoczesne, łagodna wibracja poprzeczna i roztrząsanie
tu mam wątpliwości czy wibracja i roztrząsanie są rozluźniające
Techniki pobudzające:
głaskanie, rozcieranie, ugniatanie poprzeczne, esowate, ze skręceniem, energiczne mieszenie, uciski naprzemienne, oklepywanie, wibracja mocna, energiczna poprzeczna i pionowa.
Zastanawiam się jeszcze czy oklepywanie opuszkami palców nie będzie raczej rozluźniające i można je zaliczyć jako właśnie rozluźniające?
-----------
A co do egzaminu.
Słyszałem (z pewnego źródła), że gdzieś był izometryczny i klasyczny uda.
I, że jak będziecie wypisywać mięśnie to napisać też ich przyczepy i funkcje.
-------------
Ja też mam pytanie, a raczej chcę się upewnić.
Techniki rozluźniające to:
głaskanie, powolne i głębokie rozcieranie, ugniatanie podłużne, delikatne mieszenie, uciski jednoczesne, łagodna wibracja poprzeczna i roztrząsanie
tu mam wątpliwości czy wibracja i roztrząsanie są rozluźniające
Techniki pobudzające:
głaskanie, rozcieranie, ugniatanie poprzeczne, esowate, ze skręceniem, energiczne mieszenie, uciski naprzemienne, oklepywanie, wibracja mocna, energiczna poprzeczna i pionowa.
Zastanawiam się jeszcze czy oklepywanie opuszkami palców nie będzie raczej rozluźniające i można je zaliczyć jako właśnie rozluźniające?
-----------
A co do egzaminu.
Słyszałem (z pewnego źródła), że gdzieś był izometryczny i klasyczny uda.
I, że jak będziecie wypisywać mięśnie to napisać też ich przyczepy i funkcje.
-
xyz21
Oklepywania "opuszkami palców" + delikatne "miotełkowe" wliczają się do oklepywań lekkich. Obniżają one napięcie mięśni, powodują niewielkie obkurczenie naczyń krwionośnych, działają uspokajająco na ukł nerwowy. Doskonale nadają się do leczenia nerwic wegetatywnych
Wibracja poprzeczna i delikatne roztrząsanie można wliczyć w działanie rozluźniające. Pobudza wg mnie wibracja pionowa labilna
Wibracja poprzeczna i delikatne roztrząsanie można wliczyć w działanie rozluźniające. Pobudza wg mnie wibracja pionowa labilna
-
bambo
-
bambo
-
xyz21
Co do wibracji i roztrząsania to się zgadzam właśnie, bo też tak myślę i z książek i praktyki.xyz21 pisze:Oklepywania "opuszkami palców" + delikatne "miotełkowe" wliczają się do oklepywań lekkich. Obniżają one napięcie mięśni, powodują niewielkie obkurczenie naczyń krwionośnych, działają uspokajająco na ukł nerwowy. Doskonale nadają się do leczenia nerwic wegetatywnych![]()
Mam problem waśnie z tym oklepywaniem.
Jak dla mnie osobiście, to przy masażu rozluźniającym wykonałbym lekkie oklepywania opuszkami (bo jest takie przyjemne). Tyle, że nie wiem, jak to zostanie odebrane, gdyż delikatne oklepywanie w jednostkach chorobowych jest ale przy masażu pobudzającym. Sądzę, że chyba bezpieczniej przy masażu rozluźniającym będzie je pominąć.
Zaraz zaraz cała dywagacja nie ma sensu, bo właśnie mi zaświtało, że oklepywanie działa rozluźniająco ale na układ nerwowy. Na mięśniowy zawsze pobudzająco
Ja to mam. Mam nadzieje, że na egzaminie nie popełnię takiej gafy.
-
bambo
-
bambo
-
xyz21
-
bambo
do chwytow mozesz zaliczyc rowniez glaskania jak sie uprzesz byle bys wiedziala co chcesz sprawdzic i na jakiej struktorze a z masazu segmentarnego niektore techniki sa do tego sprawdzenia idealne bo jak sama nazwa mowi chwyty diagnostyczne, ale do ogolnej diagnostyki uzywasz tez tchnik klasycznych jak rozcierania ugniatania czy uciski