Działalność gospodarcza
Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa
- administrator
- Site Admin
- Kontakt:
Będziesz płacił niższy zus. Jeśli otworzyłeś pierwszy raz działalności to przez dwa lata płacisz niższy zus. A czy zawieszasz ją czy odwieszasz stawka się nie zmienia. Jeśli zamkniesz działalność i na nowo otworzysz niestety zus już będzie większy.
Ps. Dużo osób właśnie tak robi że na sezon odwiesza działalność a po sezonie zawiesza na pewien okres(np. zima)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- administrator
- Site Admin
- Kontakt:
a mozna poprosic o jakies dodatkowe twoje przemyślenia na ten temat?Karol pisze:Sądze że książka będzie bardziej pasowała do tego rodzaju działalności.
Ktos ostatnio mnie wlasnie namawiał ze ryczałt byłby lepszym rozwiazaniem dla takiej działalnosci.
A wlasnie co do ksiązki to przy dzialalnosci masaz, fizjo, odnowa biologiczna sa jakies pozycje ktorych nie mozna przy tej działalnosci odliczyc od podatku?
- administrator
- Site Admin
- Kontakt:
-
lucas_iscariot
dyskusja stanela tu w punkcie, a ja aktualnie coraz intensywniej zastanawiam sie nad wlasna dzialanoscia gospodarcza...
i o ile po samodzielnych poszukiwaniach w sieci uznalem ze ksiazka przychodow i rozchodow bylaby chyba najlepszym wyjsciem, o tyle podpytana pani ksiegowa poleca jednak ryczalt...
kolejna sprawa to fakt ze na poczatku nie chcialbym rezygnowac z zatrudnienia w ZOZie i rozkrecic gabinet najpierw po kilka godzin dziennie a jak sie uda to i dluzej i zrezygnowac wtedy z przychodni - wie ktos jak mialaby sie tutaj kwestia oplacania ZUSu?
Chetnie przeczytalbym jak osobom ktore juz rozkrecily wlasny biznes udalo sie ogarnac cala papierkowa robote (dla mnie to jedna wielka czarna magia...)
i o ile po samodzielnych poszukiwaniach w sieci uznalem ze ksiazka przychodow i rozchodow bylaby chyba najlepszym wyjsciem, o tyle podpytana pani ksiegowa poleca jednak ryczalt...
kolejna sprawa to fakt ze na poczatku nie chcialbym rezygnowac z zatrudnienia w ZOZie i rozkrecic gabinet najpierw po kilka godzin dziennie a jak sie uda to i dluzej i zrezygnowac wtedy z przychodni - wie ktos jak mialaby sie tutaj kwestia oplacania ZUSu?
Chetnie przeczytalbym jak osobom ktore juz rozkrecily wlasny biznes udalo sie ogarnac cala papierkowa robote (dla mnie to jedna wielka czarna magia...)
-
PiotrekW121
Ja z kolei z taką sprawą:
Chcę otworzyć
działalność polegającą na tym że będę dojeżdżał do pacjentów jako masażysta (nie chodzi mi o gabinet). Skończyłem w tym roku technika masażystę (2 lata) i czekam jeszcze na wyniki egzaminów zawodowych.
Mam takie pytania:
1. jakie warunki muszę spełnić żebym mógł taką działalność rozpocząć?
2.Ile mnie to wyniesie jeżeli chodzi o koszty(sprawy w urzędach itp.)?
3.Jakie składki i w jakich wysokościach będą mnie dotyczyć (moja pierwsza działalność)?
4.No i czy aby otworzyć działalność muszę czekać na dyplom??
5.Czy jest jakaś sznsa na dofinansowanie(jeżeli tak to skąd)??
Mile widziane linki które mi ułatwią ogarnięcie całego tego "problemu"
pozdrawiam PiotrekW121
Chcę otworzyć
Mam takie pytania:
3.Jakie składki i w jakich wysokościach będą mnie dotyczyć (moja pierwsza działalność)?
pozdrawiam PiotrekW121
Ostatnio zmieniony 2009-07-10, 09:51 przez PiotrekW121, łącznie zmieniany 1 raz.
-
lucas_iscariot
zacznijmy od "otworzyć" 
pozniej mozesz zerknac tu: http://www.twojafirma.info/
Jesli chodzi o dofinansowania to albo Urzad Pracy albo Unia Europejska (a byc moze i jedno i drugie, z tym ze z UP jedynie dla bezrobotnych)
pogooglaj troche - w sieci jest masa stron z informacjami do kogo zwracac sie z wnioskami i pytaniami szczegolowymi
Powodzenia!
pozniej mozesz zerknac tu: http://www.twojafirma.info/
Jesli chodzi o dofinansowania to albo Urzad Pracy albo Unia Europejska (a byc moze i jedno i drugie, z tym ze z UP jedynie dla bezrobotnych)
pogooglaj troche - w sieci jest masa stron z informacjami do kogo zwracac sie z wnioskami i pytaniami szczegolowymi
Powodzenia!
-
PiotrekW121
WitamPiotrekW121 pisze:Ja z kolei z taką sprawą:
Chcę otworzyćdziałalność polegającą na tym że będę dojeżdżał do pacjentów jako masażysta (nie chodzi mi o gabinet). Skończyłem w tym roku technika masażystę (2 lata) i czekam jeszcze na wyniki egzaminów zawodowych.
Mam takie pytania:
pozdrawiam PiotrekW121
bede bardzo wdzięczny jesli ktos odpowie na pytanie 4 a dokładnie chodzi o to ze mam skończoną szkole masażu 2 letnia ale nie mam zdanego egzaminu. Czy moge otworzyć działalność i jezdzic po domach pacjentów? Dodam ze jestem na 2 roku fizjoterapii.
bede bardzo wdzięczny za odpowiedz
pozdrawiam
-
PiotrekW121
- massagewarsaw
- Kontakt:
masaz tajski
byly kiedys sluchy, ze ustawa wejdzie od 1.01.2010, ale od pol roku cicho - wiec pewnie kolejny poslizg.
nie, zla info - nowa ustawa bardzo niewiele zmieni, wprowadzi pewnie tylko rejestr technikow i obowiazek ustawicznego doksztalcania
http://forum.e-masaz.pl/viewtopic.php?t ... ght=ustawa
nie, zla info - nowa ustawa bardzo niewiele zmieni, wprowadzi pewnie tylko rejestr technikow i obowiazek ustawicznego doksztalcania
http://forum.e-masaz.pl/viewtopic.php?t ... ght=ustawa