Rwa barkowa

Dział poświęcony jest jednostką chorobowym w masażu.

Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa, Piotrek Medic

Awatar użytkownika
administrator
Site Admin
Kontakt:

Rwa barkowa

Post autor: administrator »

Co to jest rwa barkowa ?

- choroba spowodowana zmianami zwyrodnieniowymi kręgosłupa w odcinku szyjnym
- zaliczana jest ( podobnie jak rwa kulszowa) do korzeniowych zespołów bólowych
- charakterystyczny jest ból karku i ramienia
- występuje w każdym wieku

Jakie są przyczyny rwy barkowej?

- zasadniczą rolę odgrywa czynnik zużycia kręgosłupa
- czynniki zewnętrzne ( ciężka praca fizyczna prowadząca do zmian w obrębie kręgosłupa szyjnego)
- hormonalne (zmiana struktury kości pod wpływem zaburzeń hormonalnych

To tylko fragmenty artykułu. Tutaj cały artykuł pt: Rwa barkowa
sebeq

Post autor: sebeq »

Trochę mało informacji odnośnie masażu. Czy ktoś z Was miał do czynienia z pacjentem z tym schorzeniem? Co najbardziej pomaga?

Właśnie zdiagnozowano to u mojego taty, i szukam informacji od osób które już się z tym zetknęły. :)
Bombel1209

Post autor: Bombel1209 »

Co do masażu wykonuję się masaż leczniczy rozluźniający obręcz barkową a także masuję się kark, dodatkowo warto połączyć masaż z zabiegami fizykalnymi co przyniesie lepsze i szybsze efekty leczenia. Powinno się wykonywać dużo spokojnych rozcierań ugniatań i ucisków, wszystkie ruchy raczej spokojne i uspokajające. Trzeba też zwrócić uwagę na okres ( ostry podostry przewlekły) aby nie powiększyć stanu zapalnego i nie zwiększyć bólu.
makas
Kontakt:

Post autor: makas »

Ściślej rwa barkowa dotyczy dolnego odcinka szyjnego segmenty c5-c8 tzw. splot ramienny, który następnie dzieli się na nerw - pośrodkowy, promieniowy i łokciowy. Czasami jest mylona z zakleszczeniem splotu barkowego w okolicy wyrostka kruczego gdzie mają swoje przyczepy między innymi m. piersiowy mniejszy i m. kruczoramienny. Ważne jest dokładnie zdiagnozowanie pacjenta bo od tego zależy opracowanie danej okolicy.
mariowol11

Post autor: mariowol11 »

makas dobra odpowiedź, dzięki. Uczę się właśnie do egzaminu
Akamana
Kontakt:

Post autor: Akamana »

makas pisze:Ściślej rwa barkowa dotyczy dolnego odcinka szyjnego segmenty c5-c8 tzw. splot ramienny, który następnie dzieli się na nerw - pośrodkowy, promieniowy i łokciowy. Czasami jest mylona z zakleszczeniem splotu barkowego w okolicy wyrostka kruczego gdzie mają swoje przyczepy między innymi m. piersiowy mniejszy i m. kruczoramienny. Ważne jest dokładnie zdiagnozowanie pacjenta bo od tego zależy opracowanie danej okolicy.
Cenna podpowiedź, dziękuję. Moja córka, młode dziewczę, ma ten problem i próbujemy z nim walczyć. Ja robię innego rodzaju masaże i tego rodzaju wiedzę mam niewielką. Muszę w wolnej chwili zajrzeć do powyższego artykułu.
Anethaa

Post autor: Anethaa »

:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jednostki chorobowe w masażu”