Punkty spustowe
Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa, Piotrek Medic
Punkty spustowe
1.Czy stosujecie w masażu klasycznym punkty spustowe czy częściej w segmetarnym.
2.Słyszałem, że przy kręgosłupie, nawet jeśli występują to się nie stosuje, ja zaś uważam inaczej ale chcę zobaczyć jakie macie sugestie co do punktów maksymalnych.
2.Słyszałem, że przy kręgosłupie, nawet jeśli występują to się nie stosuje, ja zaś uważam inaczej ale chcę zobaczyć jakie macie sugestie co do punktów maksymalnych.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kaiko111, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Piotrek Medic
- Kontakt:
Jeśli chodzi o punkty spustowe to z mojej praktyki i obserwacji wynika, że bardzo często terapeuci źle wykrywają rzekome punkty spustowe. Nie wolno również zapomnieć o skutkach ewentualnego uwolnienia punktu spustowego ( dobry skutek jest wiadomy ale często bywają też negatywne skutki uwolnienia takowego- warto przy tym pamiętac o wykonaniu stabilizacji itp.
-
Piotrek Medic
- Kontakt:
Zgadza się ja mówię natomiast o przypadkach np sportowców, gdzie występują naturalnie miejsca przeciążenia i idąc z myślą Chaitowa- likwidacja punktu spoustowego u człowieka z wyrobionym wzorcem posturalnym charakterystycznym dla danego zawodu ( sport) może skutkować rozchwianiem napięcia i np pogorszeniem wyników- ekonomii pracy itp. Dlatego w niektórych przypadkach trzeba uważać a niekiedy i stopniować cele terapii. Niemniej jednak odpowiednie opracowanie punktu spoustowego a zwłąszcza skupienie się na jego przyczynie może skutecznie jakby formować terapię i jej skutki.
-
Piotrek Medic
- Kontakt:
O ile właśnie tak to się logicznie wszystko poukłada to owszem można osiągnąć całkiem fajne efekty w pracy- o ile punkt spustowy traktujemy jako swego rodzaju drogowskaz.myllusia pisze:Dla mnie punkt spustowy w terapii wyznacza mi drogę dalszej terapii, ponieważ podpowiada mi gdzie jeszcze może znajdować się problem.