Technika masażu twarzy

Ogólne informacje związane z masażem. W tym dziale specjaliści odpowiedzą na każde pytanie dotyczące masaży.

Moderatorzy: masaztajski, administrator, Truskawa, Piotrek Medic

ewann1

Technika masażu twarzy

Post autor: ewann1 »

Witam

Mam pytanie jak wykonać poprawnie masaż twarzy. Pan Zborowski proponuje aby zacząć od czoła i lecieć w dół, a jak sobie przeglądam inne publikacje czy filmy to raczej jest odwrotna kolejność, od dekoldu w górę. To jak w końcu jest lepiej.
I czy możecie napisać jak przygotowujecie pacjenta do takiego masażu, wiadomo narpiew oczyszczenie twarzy, potem przegłaskanie całej twarzy itp. Ale jakbyście to napisali dokładnie jak Wy to robicie.

dziekuje ;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ewann1, łącznie zmieniany 2 razy.
martuska1989

Post autor: martuska1989 »

Bo od czoła w dół jest masaż klasyczny, od dekoltu w górę- masaż kosmetyczny
ewann1

a co używacie do masażu twarzy. krem chyba się za szybko wchłania
adamm

Post autor: adamm »

ja klasyczny robie od brody w górę...
martuska1989

Post autor: martuska1989 »

No to nie wiem, ja pisałam projekt z porazenia nerwu twarzowego i mial byc klasyk od czola w dol.
Awatar użytkownika
massagewarsaw
Kontakt:

kurs masaz tajski

Post autor: massagewarsaw »

mart, nie chodzi o egzamin, tylko o masaz, i nie w porazeniu nerwu.

w masazu twarzy mozna stosowac wiele technik z drenazu, dlatego zaczac od podbrodka czy nawet szyi/obojczykow/dekoldu i stopniowo w kierunku czola.

jesli mamy zamiar uzyc drenazu, to zaden srodek poslizgowy nie jest potrzebny. Rowniez umycie skory nie jest konieczne (taka procedura jest w masazu kosmetycznym).
Ostatnio zmieniony 2011-06-24, 18:24 przez massagewarsaw, łącznie zmieniany 2 razy.
ewann1

mam wykonać masaż twarzy i nie jest powiedziane nic więcej, to ma być na rozmowie kawlifikacyjnej o pracę. nie jest zaznaczone czy ma byc to kosmetycnzy czy leczniczy. I nie nie mogę zapytać jaki to ma być ;)
Zacząć więc od dekoldu i brody czy od czoła??
Awatar użytkownika
massagewarsaw
Kontakt:

kurs masaz tajski

Post autor: massagewarsaw »

jesli zycza sobie twarz, a nie jest to szpital/klinika fizjo etc i nie zostana okreslone kondycje, to rob od szyi. Chodzi im raczej o wyprobowanie zdolnosci manualnych, niz o egzamin twojej wiedzy (o to moga zahaczyc w rozmowie kwalifikacyjnej).

raczej nie kieruj sie filmami, a ksiazkami, ale wykaz sie inwencja (np nie musisz zaczac od czola) i dodatkowymi motywami zaczerpnietymi z filmow - w razie pytan, to wiarygodniej powolac sie na ksiazke, niz na film z utuba
Awatar użytkownika
administrator
Site Admin
Kontakt:

Post autor: administrator »

Może to wam się przyda: Technika masażu twarzy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Masaż informacje ogólne”