To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin zawodowy styczeń 2015

Alexx93 - 2015-01-12, 13:22

To tak jak i u mnie w grupie, mi osobiście zabrakło 1 pkt..Zadanie to samo co w Polsce od 4dni, trudne nie było, chyba nawet łatwiejsze niż w czerwcu z tym, że więcej opisówki :) Co do regulaminu to zmienił się bo jeśli nie zdasz to od razu wpisują cię na pierwszy możliwy termin wiec super
suzi89 - 2015-01-12, 15:31
Temat postu: egzamin
Alexx93 czy twoja poprawka była tak jak innych pierwszy termin czyli podudzie tył lub przód ?
agus201010 - 2015-01-12, 15:32

hej :) egzamin poprawkowy mam 14.01 i moje pytanie jest takie czy przeprowadzacie wywiad z pacjentem przed masazem ?
banan - 2015-01-12, 15:59

nie. w części pisemnej masz zadanie napisac co mówisz pacjentowi przed zabiegiem. tam wpisz wywiad
Alexx93 - 2015-01-12, 16:12

Suzi89 post wyżej napisałam, że było to samo;) Przed masażem u nas egzaminator kazał poinformować pacjenta jaki masaż wykonamy, jakiej części, pozycja do masowania, cel zabiegu i żeby pacjent informowal nas o wszelkich dolegliwosciach, jednym słowem wydać podstawowe komendy
robobobo91 - 2015-01-12, 16:39

Co trzeba napisać w tym pytaniu. Co powiem pacjentowi przed masażem ?
Tu chodzi o wywiad np :

Jak się pan nazywa?
Ile ma pan lat?
Gdzie pan pracuje?

Czy coś takiego
Informujemy pacjenta o rodzaju zabiegu, celu zabiegu, czasie zabiegu, obszarze masowanym , pozycji ułożeniowej, prosimy aby pacjent informowal nas o wszelkich dolegliwosciach.

Iwa - 2015-01-12, 17:43

Tak tylko pinke pisze na temat teoretycznego a ja mam poprawke z praktycznego czyli chodzi o projekt do napisania. I w szczególności chodzi mi o to czy ktoś może już pisał w tym roku taką poprawke i mógłby podżucić temat :mrgreen:
h8machine - 2015-01-12, 20:37

Alexx93 napisał/a:
To tak jak i u mnie w grupie, mi osobiście zabrakło 1 pkt..Zadanie to samo co w Polsce od 4dni, trudne nie było, chyba nawet łatwiejsze niż w czerwcu z tym, że więcej opisówki :) Co do regulaminu to zmienił się bo jeśli nie zdasz to od razu wpisują cię na pierwszy możliwy termin wiec super

Co wpisałeś w przeciwwskazaniach?
W czerwcu dużo przeciwwskazań mi nie uznali bo stwierdzili, że były zbyt ogólne (chociaż prawidłowe)

agus201010 - 2015-01-12, 21:06

hej :) kto zdaje egzamin 14.01 w szczecinie ?
Iwa - 2015-01-12, 21:51

pinka pisałaś dzisiaj poprawke z teorii? ja mam jutro ale z praktycznego czyli ten nieszczęsny projekt. Ty masz zdaną praktyke z zeszłego roku? czy tez się mordujesz z projektem? A może doszły Cię jakieś słuchy co może być na tym projekcie? :wink:
Alexx93 - 2015-01-12, 23:09

h8machine dlatego w tym roku rozlożyli to na przeciwwskazania ogólne i miejscowe. W ogólnych: ostre stany zapalne, nowotwory, zmiany skórne, infekcje przebiegające z podwyzszona temp ciała, złe samopoczucie pacjenta w dniu masazu, nadcisnienie, zaawansowana miezdzyca Miejscowe:niepelny zrost kostny, przerwanie ciaglosci skory, owrzodzenie podudzi, zakrzepowe zapalenie żyl, zylaki, krwiaki, zaawansowana osteoporoza itp ;) Akurat te zadanie było banalne
h8machine - 2015-01-12, 23:18

Alexx93 napisał/a:
h8machine dlatego w tym roku rozlożyli to na przeciwwskazania ogólne i miejscowe. W ogólnych: ostre stany zapalne, nowotwory, zmiany skórne, infekcje przebiegające z podwyzszona temp ciała, złe samopoczucie pacjenta w dniu masazu, nadcisnienie, zaawansowana miezdzyca Miejscowe:niepelny zrost kostny, przerwanie ciaglosci skory, owrzodzenie podudzi, zakrzepowe zapalenie żyl, zylaki, krwiaki, zaawansowana osteoporoza itp ;) Akurat te zadanie było banalne

No wiem wiem, w czerwcu też mi się wydawało banalne, a okazało się, że klucz nie przewidywał takich przeciwwskazań jak gorączka na przykład ;)

saatisfied - 2015-01-13, 00:54

h8machine napisał/a:

No wiem wiem, w czerwcu też mi się wydawało banalne, a okazało się, że klucz nie przewidywał takich przeciwwskazań jak gorączka na przykład ;)

To mi się wydaje aż niemożliwe, bo każdy klucz jaki widziałam, w przeciwwskazaniach miał gorączkę na pierwszym miejscu :)
Jestem ciekawa czy teraz zmienili możliwość trafień w przeciwwskazania, bo w czerwcu czułam się jak na polskim w liceum "pracę napisałaś piękną, tylko nie trafiłaś w klucz" ;)
Egzamin mam dziś o 12.00 i jestem baaardzo ciekawa co z tego wyjdzie :D

h8machine - 2015-01-13, 01:12

saatisfied napisał/a:
h8machine napisał/a:

To mi się wydaje aż niemożliwe, bo każdy klucz jaki widziałam, w przeciwwskazaniach miał gorączkę na pierwszym miejscu :)
Jestem ciekawa czy teraz zmienili możliwość trafień w przeciwwskazania, bo w czerwcu czułam się jak na polskim w liceum "pracę napisałaś piękną, tylko nie trafiłaś w klucz" ;)
Egzamin mam dziś o 12.00 i jestem baaardzo ciekawa co z tego wyjdzie :D

Być może z gorączka akurat trafiłem, ale wiadomo o co mi chodziło ;) ja mam o 16. Napisz od razu jak poszło

Sandra - 2015-01-13, 07:23

Czy będziecie rozbierać całego pacjenta do masażu podudzia? Czy tylko od pasa w dół?