Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin zawodowy teoretyczny/praktyczny czerwiec 2014
adamdol - 2014-05-22, 19:53
Każdy mówi co innego (o przebiegu). Próbowałem to sobie poukładać i wyszło na to że:
1. czas egzaminu 120min.
2. 4 osoby w 1 turze (przynajmniej u mnie), tzn. 2 pary
3. po wejściu do sali jakieś 10 min. na obejrzenie stanowisk
4. losowanie numerków stanowisk (i chyba zadań też)
tu zdania są podzielone co do ilości zadań, ja obstawiam że będą 2 różne zadania, ale tylko 2, a nie 4 (ale to tylko moje zdanie!), chodzą też słuchy że dla wszystkich będzie jednakowe ale to by nie było rozsądne bo masujemy na sobie wzajemnie i co za tym idzie ten drugi z pary miałby łatwiej
5. czas na zapoznanie się z zadaniem i/lub rozpoczęcie pisania
6. pierwsza osoba przez podniesienie ręki sygnalizuje gotowość do wykonu
w tym momencie jego partner musi przerwać to co robi bo będzie przecież modelem (chore!)
7. przygotowanie stołu, pacjenta itd., gotowość do wykonu zgłaszamy podniesieniem ręki
8. wykon - czas w zależności od ilości chwytów, ale myślę że ok. 25min., zakończenie wykonu sygnalizujemy podniesieniem ręki
9. sprzątanie - pacjenta, stołu, klinów (pamiętajcie o dezynfekcji klinów a nie tylko stołu!)
10. powrót do pisania (no chyba że akurat Waszemu partnerowi zachce się wykonać to poleżycie sobie bezczynnie 25 min., tak jak on leżał przy Waszym wykonie)
Tym sposobem, wg obliczeń jednej z naszych nauczycielek na napisanie pracy będzie max. 25-30min. No i teraz zależy co dadzą. Jeśli same przeciwwskazania itp to luz, ale jak przyjdzie opisywać struktury masowanej okolicy to w zależności od okolicy trochę czasu może to zająć.
jfrey - 2014-05-22, 20:00
Przez ten stres zapomniałam wszystkiego, gdzie się podkłada wałki, itd. Porażka. Egzamin mam dopiero o godzinie 16, więc do tego czasu zwariuję.
Adam- no to widzisz, wam chociaż powiedzieli cokolwiek.
jfrey - 2014-05-22, 20:01
O, jeszcze jestem ciekawa czy uczyli was jaki masaż zrobić w danych jednostkach?
adamdol - 2014-05-22, 20:09
Prawdę mówiąc to nawet uczestniczyłem w takim pokazowym egzaminie dla kandydatów na egzaminatorów. Ale na ile przebieg naszego egzaminu będzie taki sam to trudno powiedzieć. Wygląda na to że tak do końca to chyba nikt jeszcze nie wie i/albo w kółko są jakieś zmiany, bo życie generuje więcej problemów niż CKE przewidziała.
Powiem Wam tylko, że to cholerny stres jak ktoś Wam stoi za plecami i wiecie, że ocenia. Wibracja za to wychodzi znakomicie bo rączki same z siebie się trzęsą
Wracając do wykonu to jeśli załatwicie sobie papier (od lekarza) że nie możecie być modelami to Wasz partner z pary będzie masował na kimś innym i wychodzi na to że będziecie mieć o 25min.więcej czasu na napisanie części opisowej do wykonu. Bo przecież długopisu na ten czas Wam nie każą odłożyć, a już na pewno nie zabronią myśleć. I to już mocno niesprawiedliwe. Ciekawe czy CKE o tym pomyślała.
adamdol - 2014-05-22, 20:11
jfrey napisał/a: | O, jeszcze jestem ciekawa czy uczyli was jaki masaż zrobić w danych jednostkach? |
chwyty do wykonania (konkretne) będą w treści zadania
zobacz sobie przykładowe zadanie z informatora CKE, tam masz wszystko
A jeśli pytasz o przebieg 2 letniej edukacji to tak, omawiane były jednostki chorobowe i stosowany dla nich masaż.
Halford - 2014-05-22, 21:22
Ja mam egzamin 18 czerwca, wylosowałem środkową grupę na godzinę 12, czyli jak dla mnie perfekt bo się wyśpię i nie posram bo gdybym miał czekać do 16 to chyba bym nie wyrobił z nerwów.
Ogólnie co do partnera z pary to się właśnie boję, bo kumpel który prawdopodobnie będzie moim "pacjentem" ma mega owłosienie na plecach i klacie, a nadmierne owłosienie jest przeciwwskazaniem do wykonywania masażu, więc nie wiem czy jak będę go masował to egzaminator powie "Proszę przerwać. Nie zdał pan" czy że mam wziąć kogoś innego czy po prostu oleje
Chyba o takie gówna jak owłosienie się nie będą przyczepiać, bo u facetów to każdy jakieś tam ma i nie wyobrażam sobie żeby trzeba było dziewczyny wołać na pacjentki do masażu bo kumpel ma owłosioną nogę czy katę
Tak czy siak, egzamin wydaje się być prosty, skoro napiszą nam okolicę do masowania i rodzaj masażu (rozluźniający, odżywczy, pobudzający itp) to już nawet chwytów nie muszą podawać, a jak i je podadzą to mamy wszystko jak na tacy. Największy szkopuł w tym, że my to robimy jako pierwsi i mimo tego co nam podali że będzie, to tak naprawdę nie wiemy co będzie. Gdyby rok wcześniej wprowadzili ten format egzaminu to teraz mielibyśmy o wiele mniejszy stres, bo każdy by wiedział konkretnie co i jak.
warzecha2 - 2014-05-22, 21:26 Temat postu: jfrey
jfrey napisał/a: | Przez ten stres zapomniałam wszystkiego, gdzie się podkłada wałki, itd. Porażka. Egzamin mam dopiero o godzinie 16, więc do tego czasu zwariuję.
Adam- no to widzisz, wam chociaż powiedzieli cokolwiek. |
To jfrey miałeś już egzamin?? jak tak to powiedz co i jak było
Truskawa - 2014-05-22, 21:41
Egzamin w tym roku to na chwile obecną wielkie nieporozumienie.. Pomijając fakt że to jak ma wyglądać i dokładnie kiedy ma być powinniśmy wiedzieć co najmniej od lutego to do teraz nawet nie wiadomo jak ma to z ułożeniem kabin do masażu wyglądać nie wspominając o ogólnych chociaż pytaniach teoretycznych i chociaż zarysie części pisemnej... Był projekt to wiadomo było co ma się tam znaleźć a teraz...
Adamdol pisze tak jak ma z grubsza być chociaż pewni będziemy po pierwszej serii która z egzaminu wyjdzie...
Halford - 2014-05-22, 21:57
A powiedzcie mi, czy myślicie że można mieć na egzaminie jakieś nakrycie głowy, żeby egzaminator się nie przyczepił. Ja w sytuacjach stresowych choć jestem spokojny wewnętrznie to zewnętrzne pot leje się że mnie litrami, jak jeszcze dodać do tego czerwcowe upały w samo południe to obawiam się że będzie masakra. Planuję zabrać jakąś chustę/bandanę którą sobie założę na głowę, chyba się do tego nie doczepią i nie walną w kategorię niewłaściwy ubiór? Już chyba lepiej mieć coś na głowie co wpije pot, niż żeby miało cały czas kapać mi na pacjenta a ja w nerwach ręką co chwile sobie ten pot z czoła zbierał.
jfrey - 2014-05-22, 22:03
Cytat: |
A jeśli pytasz o przebieg 2 letniej edukacji to tak, omawiane były jednostki chorobowe i stosowany dla nich masaż.
|
Szkoda, że u nas tego nie było...
Cytat: | To jfrey miałeś już egzamin?? jak tak to powiedz co i jak było |
Jestem dziewczyną. Nie, nie miałam jeszcze. Będę miała 10. czerwca, wtedy napiszę co mieliśmy.
Halford, myślę, że możesz mieć jakąś opaskę/frotkę na głowie, to nie będzie w niczym przeszkadzało.
adamdol - 2014-05-22, 23:20
Ja tez mam 10.06. tyle, że na 8 rano niestety. O 7:15 zbiórka w szkole.
Na szczęście egzaminy u mnie zaczynają się 9.06. więc po pierwszym dniu będę wiedział co i jak.
Podobno ogólnie egzaminy zaczynają się już w najbliższy poniedziałek (26.05.). Czy na forum jest może ktoś kto zdaje już w przyszłym tygodniu i podzieli się z nami pewną wiedzą?
masage77 - 2014-05-23, 17:56
W Poniedziałek mam egzamin praktyczny z masażu ;p Stres mega ;o
Może podzielicie się tym co obstawiacie, co przewidujecie, że będzie do masowania? Jaka jednostka? Jaki masaż?
hitsuji - 2014-05-23, 18:05
Lublin miał już próbny, a normalnie zdajemy od 2.06 także się nie przejmujcie
w zadaniu jest wszystko napisane; do wypełnienia jest karta pacjenta tzn. musicie ją szczegółowo uzupełnić imię i nazwisko pacjenta, wiek, pesel, cel i czas zabiegu- to jest też podane w zadaniu oraz wypisać struktury z obszaru poddanego zabiegowi- u nas były mięśnie grup przedniej i bocznej oraz tylnej goleni (wypisać po 2 i to wystarczyło)
najpierw oceniacie struktury np. metodą termiczną, metodą opukiwania, fałdu skórnego, mięśniowego, potem też jest wszystko napisane- wykonaj głaskania powierzchowne, głaskania głębokie, ugniatania podłużne, zakończ głaskaniem głębokim i powierzchownym zgodnie z kierunkiem wzrostu włosów
w wykazie przedmiotów jakie możemy wykorzystać nie ma słowem wspomniane o jakichś wacikach do dezynfekcji skóry- tego nie trzeba robić, i pacjenta też nie powinno się wycierać po zabiegu- bo jak to mówią trzeba używać tylko niezbędnej ilości środka poślizgowego, jeżeli masz go za dużo to robisz to źle
jfrey - 2014-05-23, 18:08
Cytat: | W Poniedziałek mam egzamin praktyczny z masażu ;p Stres mega ;o
Może podzielicie się tym co obstawiacie, co przewidujecie, że będzie do masowania? Jaka jednostka? Jaki masaż? |
Podzielisz się z nami wrażeniami po? Będę trzymać kciuki.
Obstawiam limfatyczny nogi.
hitsuji - 2014-05-23, 18:10
a właśnie i żeby nikomu nie przyszło do głowy podpisać się na karcie własnym imieniem i nazwiskiem bo automatycznie nie zdacie!!!! w miejscu podpis masażysty trzeba wpisać albo swój pesel albo postawić jakeigoś x
|
|
|