Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin zawodowy teoretyczny/praktyczny czerwiec 2014
massagePaj - 2014-06-07, 13:25
czy uwazacie ze to wlasciwe zalecenia przy hiperlordozie i bolach odcinka ledzwiowego?
leżenie codziennie 5-10 minut na plecach na twardym podłożu , RR splecione na karku , łokcie na podłożu , NN ugięte w stawach kolanowych;
siedzenia na krześle z dobrym oparciem na odcinek lędźwiowy i piersiowy dolny;
częste przyjmowanie pozycji klęcznych;
jazda na rowerze;
pływanie;
narciarstwo;
Anonymous - 2014-06-07, 13:32
z tego co się orientuje trzeba napisać profilaktykę przy bólach kręgosłupa. tego jest dużo na necie.. trzeba tylko poszukać.....
massagewarsaw - 2014-06-07, 14:01
pare dni temu dostalem maila:
" nie mam konta na e-masaz, i troche irytuja mnie niektore posty bo mieszaja innym osoba, lub zadają w kołko te same pytania moze pan/i to umiescic na forum?!:
miałam zdawke,
dostałam pacjentke do wymasowania odc th-l z naroslami kostnymi na kręgach
działanie przeciwbolowe ( techniki relaksacyjne) czyli bez zadnych ugniatan poprzecznych i oklepywan!
kolezanki miały l-s do wymasowania
wiec wygladało u mnie tak:
przebrana w stroj masazysty
wchodze do sali, podaje dowod, losuje stanowisko, siadam na miejscu
asystent techniczny wyjasnił nam jak bd przebiegał egzamin, potem druga
osoba wyjasniła co gdzie mamy, dostalismy karty egzaminacyjne do czytania
czyli karte pacjenta, obszar do masazu,itd. poinstruwali nas gdzie nr
pesel wpisac i gdzie mamy przylejac kody.
po tym kazdy z nas przeszedł do przygotowania stanowiska pracy ( 4
stanowiska wiec wszyscy robimy to razem), wyregulowana lezanka, umyłam
rece, potem poszłam po połwalek, srodek do dezynfekcji, 2 przescieradła
i oliwke, ułozyłam wszystko ( oczywiscie wczesniej zdezynfekowałam i
wytarłam papierem, nawet asystorke). ułozyłam na swoim miejscu,
zgłosiłam, ze stanowisko przygotowane przez podniesienie reki,
i w tym momencie stałam sie pacjentem kolezanki
( po byciu pacjentem, staje sie masazystka, a ona moim pacjentem)
wtedy ona przychodzi do mnie, objasniłam jej co bd masowac,czy jest zdrowa
i zeby dolegliwosci zgłaszała, ze ma rzeczy odwiesic i sie wygodnie
ułozyc, pytałam czy pomoc, przykryłam przescieradłem i oznajmiłam ze
ide umyc rece,
przychodze, odkrywam, najpierw przeprowadziłam ocene palpacyjna na sucho.
pózniej przystapiłam do masazu z oliwka (10min masaz + ocena palpacyjna) ,
w miedzy czasie pytam czy wszystko gra i zeby zgłaszała dolegliwosci, ,w czasie masazu przechodze z jednej strony na druga- utzymuje ciagle kontakt z pacjentem.
Po masazu mowie, ze to koniec, scieram oliwke z jej plecow, przykrywam,
ide umyc rece, wracam,
odkrywam, pomagam sie ubrac, zejsc ze stołu, pytam czy wszystko gra i ze
ma odpoczac po masazu oraz ze nastepny masaz jutro czy kiedys tam, zegnam.
Sprzatam stanowisko, wyrzucam zurzyte przescieradła i papierowe ręczniki, dezynfekuje wałek,
stół asystorke. na magazyn odnosze wałek, podnoszeniem reki oznajmiam ze
stanowisko posprzatane
pozniej ide do stolika, wypełniam karte pacjenta:
6 przeciwwskazań, miesnie masowane( bez przyczepów), 3 zalecenia,
podnosze reke-zakonczenie całkowice egzaminu
wypełniam w karcie pacjenta pierwsza tabelke-bo tylko zrobiłam 1 masaż
( w dacie wpisac-date egzaminu, czyli jak dzis jest 05.06 to wpisuje 05.06)
tak to wyglądało w moim przypadku"
Alove - 2014-06-07, 18:22
Witajcie, mam pytanko, kiedy myjecie łapki, w przygotowaniu stanowiska, czy jak pacjent sie juz położy? i po zabiegu przed dezynfekcją leżanki czy po dezynfekcji leżanki? Wielka wdzięczność z mojej strony będzie dla tych co mi odpowiedzą
mas.krk - 2014-06-07, 18:30
Alove napisał/a: | Witajcie, mam pytanko, kiedy myjecie łapki, w przygotowaniu stanowiska, czy jak pacjent sie juz położy? i po zabiegu przed dezynfekcją leżanki czy po dezynfekcji leżanki? Wielka wdzięczność z mojej strony będzie dla tych co mi odpowiedzą |
Post wyżej masz wszystko dokładnie opisane!!!
Alove - 2014-06-07, 18:46
Pytam bo u mnie uczyli że myje sie przed samym dotknięciem się do pacjenta, a potem juz po dezynfekcji.
Halford - 2014-06-07, 18:59
Ręce myjemy: przed przygotowaniem stanowiska, po dezynfekcji stanowiska, po dezynfekcji skóry pacjenta, po skończeniu zabiegu.
Daniel_26 - 2014-06-07, 20:27
aga.zdebel napisał/a: | Na całej dlugosci pleców występowały narośla kostne wiec nie wolno uciskow wykonać |
Proszę o dowód
Halford - 2014-06-07, 20:42
Z tymi uciskami to tak, że po prostu nie można ich wykonać na samym kręgosłupie np. między wyrostkami kolczystymi, ale już na mięśniu prostownika grzbietu tak. Przy naroślach to zalecane jest głównie rozcieranie okrężne wyrostków kolczystych więc tą technikę warto wpleść do wykonania w swoim egzaminie.
Lucyna90 - 2014-06-07, 20:43
ja miałam dziś egzamin i tez był th -l i l-s w pogłębionej lordozie i w narostach kostych
no to czy masz na całych plecach to wszystko masz w wywiadzie
nie ma się czym stresować
massagePaj - 2014-06-07, 22:24
Halford napisał/a: | Ręce myjemy: przed przygotowaniem stanowiska, po dezynfekcji stanowiska, po dezynfekcji skóry pacjenta, po skończeniu zabiegu. |
po dezynfekcji skory pacjenta - ktos tak robi? prosze o odpowiedz ktoregos z profesjonalistow, dziekuje
Margaret - 2014-06-07, 22:55
No dobrze są narośla - nie stosuje się ucisków, ale pomimo tego jak dowiedziałam się od nauczyciela i od znajomej, która już zdawała egzamin, że generalnie można zrobić i uciski i ugniatania poprzeczne (chociaż ich się nie powinno robić) dlatego, że nie ma punktów ujemnych za to, jedynie są punkty jeśli zrobiłeś/łaś daną technikę. Radziła ona aby nie robić oklepywań bo to całkowicie nie pasuje, a uciski aby zrobić.
Trochę się tego obawiam bo nie wiem ile mam zrobić technik (powtarzając je 2 razy) aby zaliczyli skoro mam tylko 10 min na masaż ...
aga.zdebel - 2014-06-08, 00:15
Margaret faktycznie nie odejmna ci punktow ale masz zero punktow za znajomosc technik i brak intetpretacji zadania. To tak jakbys chciala pacjentowi z obrzekiem przyłożyć borowine.
basiunka38 - 2014-06-08, 09:06
aga.zdebel napisał/a: | Margaret faktycznie nie odejmna ci punktow ale masz zero punktow za znajomosc technik i brak intetpretacji zadania. To tak jakbys chciala pacjentowi z obrzekiem przyłożyć borowine. |
No, to akurat zły przykład, borowina działa ściągająco i bardzo często stosuje się ją przy obrzękach, przyspiesza ich ustępowamie.
aga.zdebel - 2014-06-08, 09:10
Basiunka38 życze powodzenia przy obrzeku limfatycznym zastosowanie ciepłego okladu.
|
|
|