To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin zawodowy teoretyczny/praktyczny czerwiec 2014

Anonymous - 2014-06-03, 17:36

Daniel_26 napisał/a:
Z serii pytań podstawowych :)

1. Czy chwyty diagnostyczne (dajmy na to termiczna, łaskotanie, obmacywanie) wykonuję dwukrotnie, czy wystarczy raz?

2. Czy wykonywać przy masażu rozluźniającym głębokie głaskania, czy je pominąć?

3. Czy przy masażu L-S prosić o zdjęcie dolnej części garderoby, czy wystarczy jak poproszę o odsłonięcie górnej części pośladka?

4. Co z otworem na głowę. Jak go zabezpieczyć przed kontaktem ze skórą pacjenta, skoro na wyposażeniu nie ma czym okryć tej części kozetki (co mam zrobić dziurę w prześcieradle by był otwór na twarz)?

Ogólnie to (na obecną chwilę) mnie nurtuje :)

Sam uważam że (ale chciałbym poznać waszą opinię):
1 - wystarczy raz, to nie masaż segmentarny
2 - pominął bym je, gdyż według schematu rozluźniającego wykonujemy tylko delikatne głaskania.
3 - sądzę, że wystarczy odsłonić, choć, jeśli ktoś ma ciasną bieliznę, to może uciskać a nie powinno.
4 - może papierowe ręczniczki, tylko boję się, że jak mi się pacjent położy, to te ręczniczki pofruną.

1 - wystarczy raz, bo nie starczy Ci czasu na masaż :D
2 - i tak nie zrobisz wszystkiego co sobie rozplanujesz, ale wystarczy po 3-4 techniki z głaskania, czy rozcierania itp
3 - prosisz tylko o zdjęcie koszulki, spodnie zsuwasz jak pacjent juz lezy i przykrywasz prześcieradłem
4 - skoro dezynfekujesz leżanke na początku to po co kłaść ręczniki papierowe? jest juz sterylnie wyczyszczona :D

jamagducha - 2014-06-03, 17:49

A do miesni okolicy masowanej trzeba podac przyczepy ?
Anonymous - 2014-06-03, 17:55

Raczej bez przyczepów.
karolciax305 - 2014-06-03, 18:39

a są warunki - krzesła i stolik, żeby usiąść i przygotować go psychicznie czyli omówić jakie partie będą masowane itd.?
mas.krk - 2014-06-03, 18:51

karolciax305 napisał/a:
a są warunki - krzesła i stolik, żeby usiąść i przygotować go psychicznie czyli omówić jakie partie będą masowane itd.?

I ekspres do kawy, niektóre szkoły mają również samowar do herbaty.

Mówisz co masz powiedzieć i do roboty, to nie ścięcie że trzeba pacjenta psychicznie przygotować. Swoich kwestii też nie wygłaszasz na całe gardło, egzaminator ma widzieć, że rozmawiasz przed zabiegiem, nie wsłuchuje się w treść - ma dwie osoby do ogarnięcia w jednym czasie.

xxx - 2014-06-03, 20:19

sluchajcie byl izometryczny czy to jest plotka???
Joasia71 - 2014-06-04, 10:24

Witam wszystkich :) Ciekawe co było dziś u zdających ,może napiszą ? Trzymam kciuki :)
alutka - 2014-06-04, 10:43

przy TH-L Masujemy kręgosłup + grzbiet? czyli normalnie całe plecy??
mas.krk - 2014-06-04, 11:07

alutka napisał/a:
przy TH-L Masujemy kręgosłup + grzbiet? czyli normalnie całe plecy??

Masujesz to co masz napisane w zadaniu egzaminacyjnym.

huberta - 2014-06-04, 12:02

czy osoby ktore juz mialy egzamin albo maja w tym tyg mogłyby napisac jaki odcinek byl do masowania czy nadal wszyscy maja to samo??
alutka - 2014-06-04, 13:50

mam pytanie, nie wiem, czy dobrze myślę.
rwe barkową nie ruszamy w stanie ostrym przynajmniej nie po stronie chorej, w przewklekłym masujemy segmetarnie? Ciekawe czy w zadaniu jest określony stan choroby. Ktoś niby to miał, a nic o tym nie napisał.

Lucyna90 - 2014-06-04, 14:01

alutka napisał/a:
rwe barkową nie ruszamy w stanie ostrym przynajmniej nie po stronie chorej, w przewklekłym masujemy segmetarnie? Ciekawe czy w zadaniu jest określony stan choroby. Ktoś niby to miał, a nic o tym nie napisał.

No ja myśle tak samo jak ty ;) stan chorby myśle że musi być określony . A czy to prawda czy była rwa to nie wiem , wszędzie jak narazie jest th-l i ls więc no moim zdaniem troche było by nie fer jak byśmy dostali co innego ..

ja mam egzamin w sobote i zdam releacje również

Tequilla - 2014-06-04, 14:03

alutka napisał/a:

Nie będzie jednostek chorobowych bynajmniej nie na praktycznym...

alutka - 2014-06-04, 14:08

nie wiadomo nic... może będą. Ktoś tam wyżej pisał, jakieś kilkanaście stron temu.. ja mam 9tego..
karolciax305 - 2014-06-04, 17:02

Wszyscy mają odc l-th albo s-l, ja miałam odc l-th i egzaminator już podziękował mi na ugniataniach. Na luzie :) )