Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin zawodowy teoretyczny/praktyczny czerwiec 2014
Anonymous - 2014-06-03, 17:36
Daniel_26 napisał/a: | Z serii pytań podstawowych
1. Czy chwyty diagnostyczne (dajmy na to termiczna, łaskotanie, obmacywanie) wykonuję dwukrotnie, czy wystarczy raz?
2. Czy wykonywać przy masażu rozluźniającym głębokie głaskania, czy je pominąć?
3. Czy przy masażu L-S prosić o zdjęcie dolnej części garderoby, czy wystarczy jak poproszę o odsłonięcie górnej części pośladka?
4. Co z otworem na głowę. Jak go zabezpieczyć przed kontaktem ze skórą pacjenta, skoro na wyposażeniu nie ma czym okryć tej części kozetki (co mam zrobić dziurę w prześcieradle by był otwór na twarz)?
Ogólnie to (na obecną chwilę) mnie nurtuje
Sam uważam że (ale chciałbym poznać waszą opinię):
1 - wystarczy raz, to nie masaż segmentarny
2 - pominął bym je, gdyż według schematu rozluźniającego wykonujemy tylko delikatne głaskania.
3 - sądzę, że wystarczy odsłonić, choć, jeśli ktoś ma ciasną bieliznę, to może uciskać a nie powinno.
4 - może papierowe ręczniczki, tylko boję się, że jak mi się pacjent położy, to te ręczniczki pofruną. |
1 - wystarczy raz, bo nie starczy Ci czasu na masaż
2 - i tak nie zrobisz wszystkiego co sobie rozplanujesz, ale wystarczy po 3-4 techniki z głaskania, czy rozcierania itp
3 - prosisz tylko o zdjęcie koszulki, spodnie zsuwasz jak pacjent juz lezy i przykrywasz prześcieradłem
4 - skoro dezynfekujesz leżanke na początku to po co kłaść ręczniki papierowe? jest juz sterylnie wyczyszczona
jamagducha - 2014-06-03, 17:49
A do miesni okolicy masowanej trzeba podac przyczepy ?
Anonymous - 2014-06-03, 17:55
Raczej bez przyczepów.
karolciax305 - 2014-06-03, 18:39
a są warunki - krzesła i stolik, żeby usiąść i przygotować go psychicznie czyli omówić jakie partie będą masowane itd.?
mas.krk - 2014-06-03, 18:51
karolciax305 napisał/a: | a są warunki - krzesła i stolik, żeby usiąść i przygotować go psychicznie czyli omówić jakie partie będą masowane itd.? |
I ekspres do kawy, niektóre szkoły mają również samowar do herbaty.
Mówisz co masz powiedzieć i do roboty, to nie ścięcie że trzeba pacjenta psychicznie przygotować. Swoich kwestii też nie wygłaszasz na całe gardło, egzaminator ma widzieć, że rozmawiasz przed zabiegiem, nie wsłuchuje się w treść - ma dwie osoby do ogarnięcia w jednym czasie.
xxx - 2014-06-03, 20:19
sluchajcie byl izometryczny czy to jest plotka???
Joasia71 - 2014-06-04, 10:24
Witam wszystkich Ciekawe co było dziś u zdających ,może napiszą ? Trzymam kciuki
alutka - 2014-06-04, 10:43
przy TH-L Masujemy kręgosłup + grzbiet? czyli normalnie całe plecy??
mas.krk - 2014-06-04, 11:07
alutka napisał/a: | przy TH-L Masujemy kręgosłup + grzbiet? czyli normalnie całe plecy?? |
Masujesz to co masz napisane w zadaniu egzaminacyjnym.
huberta - 2014-06-04, 12:02
czy osoby ktore juz mialy egzamin albo maja w tym tyg mogłyby napisac jaki odcinek byl do masowania czy nadal wszyscy maja to samo??
alutka - 2014-06-04, 13:50
mam pytanie, nie wiem, czy dobrze myślę.
rwe barkową nie ruszamy w stanie ostrym przynajmniej nie po stronie chorej, w przewklekłym masujemy segmetarnie? Ciekawe czy w zadaniu jest określony stan choroby. Ktoś niby to miał, a nic o tym nie napisał.
Lucyna90 - 2014-06-04, 14:01
alutka napisał/a: | mam pytanie, nie wiem, czy dobrze myślę.
rwe barkową nie ruszamy w stanie ostrym przynajmniej nie po stronie chorej, w przewklekłym masujemy segmetarnie? Ciekawe czy w zadaniu jest określony stan choroby. Ktoś niby to miał, a nic o tym nie napisał. |
No ja myśle tak samo jak ty stan chorby myśle że musi być określony . A czy to prawda czy była rwa to nie wiem , wszędzie jak narazie jest th-l i ls więc no moim zdaniem troche było by nie fer jak byśmy dostali co innego ..
ja mam egzamin w sobote i zdam releacje również
Tequilla - 2014-06-04, 14:03
alutka napisał/a: | mam pytanie, nie wiem, czy dobrze myślę.
rwe barkową nie ruszamy w stanie ostrym przynajmniej nie po stronie chorej, w przewklekłym masujemy segmetarnie? Ciekawe czy w zadaniu jest określony stan choroby. Ktoś niby to miał, a nic o tym nie napisał. |
Nie będzie jednostek chorobowych bynajmniej nie na praktycznym...
alutka - 2014-06-04, 14:08
nie wiadomo nic... może będą. Ktoś tam wyżej pisał, jakieś kilkanaście stron temu.. ja mam 9tego..
karolciax305 - 2014-06-04, 17:02
Wszyscy mają odc l-th albo s-l, ja miałam odc l-th i egzaminator już podziękował mi na ugniataniach. Na luzie )
|
|
|