To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin zawodowy teoretyczny/praktyczny czerwiec 2014

Marshall - 2014-06-02, 22:13

WykonaŁAM ;) głaskanie (jedną, dwiema, z obciążeniem, poprzeczne), rozcieranie (kciukami, kłębami, 4 palcami, 8 palcami), ugniatanie (podłużne, poprzecznie ułożonymi rękami), uciski (drugimi paliczkami, to samo z obciążeniem i kciukami). Wiecie, jak się zacznie robić to z głowy ucieka wszystko, co się umie :D Możliwe, że jeszcze tam coś robiłam, ale nie pamiętam :D
I wcześniej diagnostyka: oglądanie, termicznie (sprawdzenie wierzchem dłoni) obmacywanie, opukiwanie metodą Grugurina, myszka.

Marshall - 2014-06-02, 22:30

Bez podania technik. A, i było napisane: masaż KRĘGOSŁUPA I GRZBIETU w odcinku L-S (lub TH-L). I koniec, nic więcej. Nie było podane, że ma być rozluźniający, ALE w celu zabiegu było napisane właśnie, że ma na celu rozluźnienie napiętych tkanek cośtam cośtam. Więc z tego wynika, że ma być rozluźniający.
Idę w kimę, powodzenia ;)

massagePaj - 2014-06-03, 06:06

tak sobie mysle, mimo ze ma byc to masaz rozluzniajacy to chyba po rozluznieniu tkanek wypadaloby znormalizowac napiecie na koniec, jak myslicie? ze nie tylko same techniki rozluzniajace ^^
Rayan - 2014-06-03, 07:57

Marshall a jak poradzilaś sobie z ew. lordozą? Jakiś ręcznik był do dyspozycji?
karolciax305 - 2014-06-03, 09:18

napiszcie mi, jak to jest, czy po skończonym masażu sprzątam od razu czy jak ukończą wszyscy masaż? i drugie pytanie jak koleżanka najpierw przerpowadzi ze mną "wywiad" ,skończy mnie masować, ubieram się i idę na swoje stanowisko i przeprowadzam z nią "wywiad" i zaczynam diagnostykę, itd.?
aha i czy wywiad jest liczony do tych 10 min?

one_another - 2014-06-03, 09:41

Apeluje do wszystkich by nie zadawali "durnych" pytań, z podstaw masażu które wszyscy powinniśmy znać, bo to żałosne. :!:
sylwia-1204 - 2014-06-03, 11:29

nie przezywajcie tak za masaz jest malo punktow najwiecej za przygotowanie i uporządkowanie stanowiska ... bo co w 10min moze ocenic ... pewnie ocenia czy sie rozdzieliło powierzchowne od głębokiego i kolejnosc technik :D
gooosia90 - 2014-06-03, 11:36

Jestem po egzaminie. Oczywiście wszystko się powtórzyło czyli jedna grupa th-l druga l-s
3 zalecenia i 6 przeciwwskazań bezwzględnych ale piszcie więcej egzaminator sobie wybiera to co jest w kluczu:)
no i mm obszaru masowanego wypisac ale tam jest bardzo mało miejsca. wypisałam chyba 6
egzaminator po egzaminie od razu sprawdza prace więc wyślijcie dyrekcje lub kogoś upoważnionego niech wam zerknie do kart, będziecie mniej więcej już wiedzieć wynik
Osobom,które jeszcze nie zdawały życzę powodzenia:) :wink:

robobobo91 - 2014-06-03, 11:49

gooosia90 z jakiej miejscowości jesteś ?
STARA - 2014-06-03, 12:42

Siema Starzy :mrgreen: !

Mam mega pytanie:D jak robimy rozcieranie na wyrostkach kolczystych przy th-l i l-s to jakie kierunek ?
przy th-l robicie z góry i przy l-s z góry czy tylko z góry w przypadku th-l a od dołu w przypadku l-s ? bo się lekko zamotałam ?

dwa jak przygotowywaliście stanowiska po zapoznaniu się z zadaniem to wszyscy razem czy pierwsze pary tylko i dopiero po zmianie Ci drudzy /???

pzdr!

massagewarsaw - 2014-06-03, 14:25

alqqa1 napisał/a:
kto wie jak skasowac tu konto?

Pisz do admina.

Jesli denerwuja cie powiadomienia z watku, to kliknij w link "przestan obserwowac", tak samo mozesz wylaczyc obserwacje na watku. Wystarczy tez, ze nie wejdziesz na watek (zignorujesz powiadomienie) i wiecej juz nie dostaniesz powiadomien.

Ten watek, szybkosc i ilosc dyskutujacych jest jednym z najwiekszych na tym forum. Szkoda tylko, ze wiele wypowiedzi jest lakonicznych i chaotycznych.

jfrey - 2014-06-03, 14:38

Massagewarsaw- ten chaos i "niemądre" pytania pewnie się biorą z niewiedzy co nas czeka i traci się pewność co do wszystkiego co się umie, gdy ciągle na jeden temat wiele osób mówi coś innego. Pewnie stąd to się bierze.

Ciekawe czy reszta Polski też będzie miała grzbiet, jak dotychczas.

Anonymous - 2014-06-03, 16:21

Jestem już po egzaminie, mialam L-S rozluźniający. Nie stresujcie sie, bo nie ma czym :P Powodzenia!
jfrey - 2014-06-03, 16:39

Dzięki, XYZ. :) ) Ja dopiero w przyszłym tygodniu.
Daniel_26 - 2014-06-03, 17:27

Z serii pytań podstawowych :)

1. Czy chwyty diagnostyczne (dajmy na to termiczna, łaskotanie, obmacywanie) wykonuję dwukrotnie, czy wystarczy raz?

2. Czy wykonywać przy masażu rozluźniającym głębokie głaskania, czy je pominąć?

3. Czy przy masażu L-S prosić o zdjęcie dolnej części garderoby, czy wystarczy jak poproszę o odsłonięcie górnej części pośladka?

4. Co z otworem na głowę. Jak go zabezpieczyć przed kontaktem ze skórą pacjenta, skoro na wyposażeniu nie ma czym okryć tej części kozetki (co mam zrobić dziurę w prześcieradle by był otwór na twarz)?

Ogólnie to (na obecną chwilę) mnie nurtuje :)

Sam uważam że (ale chciałbym poznać waszą opinię):
1 - wystarczy raz, to nie masaż segmentarny
2 - pominął bym je, gdyż według schematu rozluźniającego wykonujemy tylko delikatne głaskania.
3 - sądzę, że wystarczy odsłonić, choć, jeśli ktoś ma ciasną bieliznę, to może uciskać a nie powinno.
4 - może papierowe ręczniczki, tylko boję się, że jak mi się pacjent położy, to te ręczniczki pofruną.