Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin zawodowy teoretyczny/praktyczny czerwiec 2014
massagePaj - 2014-06-02, 21:33
robobobo91 napisał/a: | massagePaj napisał/a: | co do ugniatan to w tym roku na pewnej konferencji mowilo sie o tym ze kierunek w ugniataniach ma znaczenie drugorzedne, wazniejsze jest tempo ich wykonywania a co za tym idzie - intesywnie i szybciej ma dzialanie pobudzajace, powolne zas dzialanie rozluzniajace... ale to tylko jako ciekawostke bo klucz pod egzamin pewnie tego nie zaklada. co do technik rozluzniajacych to jak najbardziej glaskania podluzne i poprzeczne, rozcierania rowniez, ugniatania podluzne, uciski jednoczesne ( ok 5s ucisk), wibracja, roztrzasanie - dorzucilbym jeszcze pilowanie duze. jakies inne sugestie? |
Może oklepywanie piąstkowe |
oklepywania polecam sobie odpuscic
robobobo91 - 2014-06-02, 21:34
tak masaż od kręgosłupa do boków nie jest pobudzający
robobobo91 - 2014-06-02, 21:34
massagePaj
żartowalem z tym oklepywaniem
robobobo91 - 2014-06-02, 21:35
Głaskanie odcinkowe
Głaskanie podłużne
Głaskanie podłużne poprzeczne ułożonymi rękami
Głaskanie okrężne łopatek ( przy masażu TH)
Głaskanie po kręgosłupie ręka za ręką
Głaskanie wyrostków kolczystych
Głaskanie drugimi paliczkami po kręgosłupie
głaskanie grzebyczkowe prostownik grzbietu
Rozcieranie odcinkowe
Rozcieranie podłużne
Rozcieranie grzebyczkowe
Rozcieranie kłębami
Rozcieranie kłębami kości krzyzowej
Głaskanie
Ugniatanie podłużne bede przeplatał głaskaniem
uciski jednoczesne
wibracja porzeczna labilna
głaskanie
ja mam taki schemat na egzamin
Daniel_26 - 2014-06-02, 21:37
Jak bym chciał zrobić jedne uciski, gdzie 5s wynosi czas jednego uciskania i powtórzyć ten chwyt 2 razy, to zajęłoby mi to 3 minuty.
Np, podważanie wyrostków kolczystych 17 kręgów (Th+L) x 5s ucisk x 2 (dwukrotne powtórzenie chwytu) = 170s = 2,8 minuty
I gdzie tu prawidłowo wykonać masaż rozluźniający w 10 minut? Zwłaszcza, że głaskania i rozcierania powinno się wykonywać płynnie i powoli.
massagePaj - 2014-06-02, 21:38
robobobo91 napisał/a: | Głaskanie odcinkowe
Głaskanie podłużne
Głaskanie podłużne poprzeczne ułożonymi rękami
Głaskanie okrężne łopatek ( przy masażu TH)
Głaskanie po kręgosłupie ręka za ręką
Głaskanie wyrostków kolczystych
Głaskanie drugimi paliczkami po kręgosłupie
głaskanie grzebyczkowe prostownik grzbietu
Rozcieranie odcinkowe
Rozcieranie podłużne
Rozcieranie grzebyczkowe
Rozcieranie kłębami
Rozcieranie kłębami kości krzyzowej
Głaskanie
Ugniatanie podłużne bede przeplatał głaskaniem
uciski jednoczesne
wibracja porzeczna labilna
głaskanie
ja mam taki schemat na egzamin |
po co tyle roznych rodzajow glaskan i rozcieran, czy ktos tak wogole masuje?:>
jfrey - 2014-06-02, 21:40
Robo- zdążysz to wszystko zrobić w jakieś 8 minut?
Daniel- chyba nikt nie będzie Ci liczył czasu, prawda? Więc możesz zrobić np. ucisk 2 sekundy. No nie wiem, jak uważasz. A jeśli zajmuje to za dużo czasu to nie rób tego.
Daniel_26 - 2014-06-02, 21:45
Chodziło mi jedynie o logikę przeprowadzania masażu rozluźniającego tak dużej powierzchni w 10 minut.
Teraz to ja się zastanawiać, czy olać prawidła i robić dużo technik, by pokazać wszystko czyli głaskać grzbiet i kręgosłup, cała powierzchnią dłoni, palcami, grzbietową stroną dłoni i rozetrzeć powierzchownie i głęboko i ugniatać w jedną i drugą stronę przeplatając to głaskaniem i uciskać i wibrować i roztrząsać by pokazać jak najwięcej chwytów w 10 minut.
Czy też prawidłowo wykonać zabieg, zrobić 2-3 głaskania, 2-3 rozcierania, 1 ugniatanie, 1 ucisk, wibracje, roztrząsnąć i przegłaskać.
jfrey - 2014-06-02, 21:47
Nie da się zmieścić tylu technik w 10 minut. Trzeba sobie wybrać ze 2 głaskania, itd
Marshall - 2014-06-02, 21:51
Lublin
3 grupy zdających - za każdym razem 2 osoby TH-L, 2 osoby L-S
Po kolei:
- kodowanie prac
- przeczytanie zadania
- ROZPOCZĘCIE EGZAMINU (od tego momentu zaczynamy liczyć 120min)
- 10min na dezynfekcję, ułożenie wałków ( u nas było po 1 wałku dla każdego - żadnych klinów, podkładek, etc.), prześcieradła, itd.
- masaż - ma trwać NIE DŁUŻEJ jak 10min i MAX 2 razy powtarzamy jeden chwyt
- zakończenie: pomóż zejść, ubrać się, zapytaj czy wszystko ok. Musisz mówić cichutko, więc egzaminator praktycznie nie słyszy co mówisz. Więc raczej nie wnikajcie w jakieś wywiady itp. rzeczy
- posprzątanie po sobie (pilnujcie aby wszystko co weźmiecie wróciło na miejsce do magazynu - nic po was nie może pozostać!!!)
- zmiana par (osoba masowana staje się masującą i na odwrót)
- wypełnianie dokumentacji:
data (dzien dzisiejszy);
cel zabiegu (napisany w karcie, u mnie coś w stylu rozluźnienie tkanek i zmniejszenie bólu...cośtam cośtam );
mięśnie (1. bez podania czy powierzchowne czy głębokie; 2.jest tak mało miejsca na nie, że naprawdę musiałam nadziubdziać a wpisałam 4)
- niżej: 6 przeciwwskazań bezwzględnych
- niżej 3zalecenia: np. wmasowywanie maści p/bólowej, podnoszenie ciężkich rzeczy kucając, nie przeciążanie kręgosłupa, itp.
No, to chyba wszystko
jfrey - 2014-06-02, 21:56
Czyli najpierw masowanie, potem pisanie, tak?
I sygnalizuję ręką, że zaczynam: przygotowuję stanowisko, bla,bla, bla. I jak kończę zabieg i sprzątnę to podnoszę rękę. Zgadza się?
Daniel_26 - 2014-06-02, 21:59
Marshall napisał/a: |
- masaż - ma trwać NIE DŁUŻEJ jak 10min i MAX 2 razy powtarzamy jedną technikę
|
Technikę czy chwyt?
Rayan - 2014-06-02, 22:01
Marshall dzięki za relację
Marshall - 2014-06-02, 22:02
Już zedytowałam, dzięki Daniel_26, oczywiście chwyt np. głaskanie jedną dłonią czy rozcieranie kciukami
Tak, najpierw czytamy, potem masujemy i na koniec piszemy.
Tak, ręką sygnalizujemy że zaczynamy, kończymy - żeby egzaminator ogarnął że "to już"
robobobo91 - 2014-06-02, 22:05
Marshall jakie techniki wykonałeś i czy wszytko udało ci się zrobić
|
|
|