To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin zawodowy teoretyczny/praktyczny czerwiec 2014

Stycha - 2014-06-02, 19:28

Witam, u mnie egzamin dopiero 13-go akurat w piątek, mam jeszcze takie pytanie jeżeli chodzi o chwyty diagnostyczne czy one są takie same jak w segmentarnym? Do klasyka nie uczono nas w sumie czegoś "specjalnego".
Pytanie do tych co już zdawali : czy sprzątamy po sobie stanowisko? U nas w szkole mówili że robi to pracownik techniczny. Jak jest u was?

Rayan - 2014-06-02, 20:07

disnejka napisał/a:
Nie kombinujcie juz z segmentarnym typu pilowanie, szybkie trzy techniki z badania tkanek nastepnie szybko masaz,nie ma czasu,trzeba szybko masowac... 2powtorzenia i leciec dalej z technikami,pamietajac o podluznych i poprzecznych. Na miesnie jest malo miejsca wiec 3miesnie i tyle... napewno bedzie luzik,nie ma sie co stresowac,my mamy i tak latwiej,nastepne roczniki moga miec gorzej,wiec nauczcie sie porzadnie :)

należy jednak pamiętać o prawidłowym doborze technik, jeśli zdarzy się czysty m. klasyczny to oczywiście podłużne i poprzeczne, jednak w przypadku masażu rozluźniającego - tylko techniki podłużne z poprzeczną wibracją ;)

jfrey - 2014-06-02, 20:12

Rayna- mylisz się albo nie zrozumiałes o co chodzi. :) Poprzecznie czyli: od kręgosłupa do boków. Nie o ugniatanie poprzeczne chodzi. Trzeba opracować cały obszar.
robobobo91 - 2014-06-02, 20:12

Rayan w masaży rozluźniającym nie głaszczemy poprzecznie do kregosłupa?
Rayan - 2014-06-02, 20:18

no wzdłuż kręgosłupa poprzecznie ułożonymi rękoma tak :)
Daniel_26 - 2014-06-02, 20:18

Rayan napisał/a:
jednak w przypadku masażu rozluźniającego - tylko techniki podłużne z poprzeczną wibracją ;)

No + ugniatanie podłużne wzdłuż przebiegu żeber. I uciski w przestrzeniach międzyżebrowych i głaskanie i rozcieranie w przestrzeniach międzyżebrowych.

Swoją drogę, choćby nie wiem, jak się starał, to ciężko mi się wieścić w 10 minutach (brakuje mi jeszcze jakieś minuty) a powywalałem już tyle technik, że nie wiem, czego się pozbyć jeszcze.

robobobo91 - 2014-06-02, 20:20

a głaskanie od kręgosłupa do linii pachowych ??
Rayan - 2014-06-02, 20:21

jfrey napisał/a:
Rayna- mylisz się albo nie zrozumiałes o co chodzi. :) Poprzecznie czyli: od kręgosłupa do boków. Nie o ugniatanie poprzeczne chodzi. Trzeba opracować cały obszar.

to jak chcesz zrobić w masażu rozluźniającym od kręgosłupa do boków jeśli to już poprzeczny chwyt do włókien mięśniowych? :)

jfrey - 2014-06-02, 20:30

Jak poprzeczny chwyt? Mówimy o głaskaniu i rozcieraniu w pasmach poprzecznych do kręgosłupa. To nie jest pobudzające, jest to po prostu opracowanie masowanego obszaru. Nie o ugnataniu. Chyba się nie rozumiemy. ;D
Rayan - 2014-06-02, 20:32

no chyba nie oki :P
robobobo91 - 2014-06-02, 20:32

Rayanowi chodzi o to że jak masujemy ręką od kręgosłupa do lini pachowych podłużnie ręką wzdłuż przebiegu włókien mięśniowych to jest to działanie pobudzające
Rayan - 2014-06-02, 20:35

robobobo91 napisał/a:
Rayanowi chodzi o to że jak masujemy ręką od kręgosłupa do lini pachowych podłużnie ręką wzdłuż przebiegu włókien mięśniowych to jest to działanie pobudzające

w poprzek - pobudzające :P

robobobo91 - 2014-06-02, 20:37

Jak masujemy w poprzek ręką od kregosłupa do linii pachowych poprzecznie do włókien mięśniowych to jest to działanie pobudzające tak ????????
Rayan - 2014-06-02, 20:38

robobobo91 napisał/a:
Jak masujemy w poprzek ręką od kregosłupa do linii pachowych poprzecznie do włókien mięśniowych to jest to działanie pobudzające tak ????????

no raczej? jakieś inne głosy? :P

robobobo91 - 2014-06-02, 20:39

Gdzie to przeczytałeś ?