To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Hyde Park forum ogólne - Jesteś tu nowy? Przywitaj się !

administrator - 2011-03-21, 18:41

darko napisał/a:
Witam Wszystkich

Jestem nowy na forum, od niedawna też już dyplomowanym masażystą po szkole 2 letniej i mimo, że w życiu kilka szkół ukończyłem m.in nawet studia, ale w całkiem odmiennym kierunku, to ten zawód mi sprawia największą przyjemność, a nie ma to jak coś wykonywać z pasją :)

P.S. Z serwisu korzystam już dłuuugo :)

Witamy ludzi z pasja ;)

Bartek1990 - 2011-03-26, 11:51

Witam serdecznie:mrgreen:
massagewarsaw - 2011-03-26, 17:39
Temat postu: kurs masaz tajski
poniewaz admin dosypia, to mi przychodzi serwowac tu herbate. Ciastka prosze przyniesc z soba.

bartek, pisz, nie krepuj sie

Bartek1990 - 2011-03-26, 18:13

Ciastka zawsze mam pod ręką :D
Kończę w tym roku studium na tym kierunku. Planuję iść w stronę masaży egzotycznych na daną chwilę, wcześniej chciałem studiować fizjoterapię ale tylko dlatego, że na kurs terapii manualnej przyjmowali już tylko mgr fizjoterapii - ale podobno już to od ok. pół roku jest wycofane więc nie będę tracił 5lat na to co mnie mniej interesuje.
Na daną chwile właśnie zastanawiam się co zrobić gdy już to ukończę z sukcesem
(daj Boże :]) jak zorganizować sobie dofinansowanie lub zasponsorowanie kursów.
Pozdrawiam

massagewarsaw - 2011-03-26, 19:14
jesli cie przyjma na kurs, to terapii manualnej nie mozesz robic w szpitalu, na nfz, w przychodni fizjo - jedynie prywatnie, u siebie. Zanim zaczniesz sie jej uczyc, to wczesniej warto opanowac praktycznie material z technika, obyc sie z pacjentami.

tylko niektore z egzotycznych (orientalnych) zahaczaja o prosta terapie manualna.

na sfinansowanie/dofinansowanie kursow mala szansa, bo nawet pup obcieli 50-70% budzetu i z roku na rok bedzie gorzej. Zasponsowanie to przez pracodawce, wieksze spa wiedza jak sie starac o dofinansowanie z roznych zrodel - wtedy musisz u nich przepracowac 1-2 lata. po skonczeniu kursu.

innym sposobem na bezplatny kurs jest zorganizowanie go samemu, jako organizator mozesz na kursie zarobic.

ps w twoim regionie, w lublinie jest kilka szkol fizjo, ksztalcacych duza ilosc kazdego roku, a rynek jest juz przesycony

administrator - 2011-03-26, 20:25
Temat postu: Re: kurs masaz tajski
massagewarsaw napisał/a:
poniewaz admin dosypia, to mi przychodzi serwowac tu herbate. Ciastka prosze przyniesc z soba.

bartek, pisz, nie krepuj sie

Wybaczcie ;)

Witamy ;)

Bartek1990 - 2011-03-27, 17:56

Tylko ze ja tej terapii manualnej nie chce wiązać z masażami egzotycznymi, ponieważ z tego co mi wiadomo to egzotyczne masaże polegają na zrównoważeniu harmonii całego organizmu - ustroju człowieka, rozluźnieniu itd.
wiec połączenie z tym terapii manualnej nie wchodzi w grę u mnie, ale warto to umieć :)

A dlaczego nie można jej używać w szpitalach?

Z pacjentami już pracuję od 1ego roku także jestem oswojony.

Wiem właśnie że może być opcja sfinansowania przez pracodawcę i będę zamierzał z tego skorzystać ale będę szukał całkiem w innej części polski (tam gdzie moja praca będzie odpowiednio doceniana w postaci wynagrodzenia :D ) bo nie zamierzam tutaj zostać - planuje za granice wyjechać gdy zrobię kilka kursów kluczowych - chciałem do usa ale papiery będę miał ważne tylko na terenie UE niestety (jeśli zdam ;])

massagewarsaw - 2011-03-27, 18:20
niektore z orientalnych zahaczaja o prosta manualna (czyli dwa ptaki za jednym strzalem), a na egzotycznych to sie nie znam, pewnie sa takie, jak je opisujesz.

masz troche mechanistyczne pojecie o TM, rowniez w polsce istnieje terapia manualna w ujeciu holistycznym, pogoogluj.

w szpitalach moga jej uzywac tylko fizjo, nie technicy. Nie bedziesz miec pelnych uprawnien i ci nie pozwola.

jesli jeszcze sie uczysz, to pracujesz z pacjentami pod nadzorem opiekuna na praktykach, czym innym jest praca samodzielna.

TM to bardziej skomplikowane sprawy i trzeba miec obycie z pacjentem i wyczucie w rekach (a na to potrzeba czasu).

Bartek1990 - 2011-03-27, 19:55

no racja... czas wszystko pokaże - dzięki
joanaa - 2011-04-02, 13:54

jestem nowa na forum wiec witam wszystkich serdecznie :roll:
ilson - 2011-04-06, 10:42

witam wszystkich i pozdrawiam z Trójmiasta B-)
administrator - 2011-04-06, 12:27

Witamy na forum ;)
Mariusz90 - 2011-04-11, 20:16

Witam, Mam 21 lat i uczę się w policealnej szkole jako technik masażysta pierwszy rok :) Jestem z Tomaszowa Mazowieckiego. Pozdrawiam :)
administrator - 2011-04-12, 06:12

Witamy ;)
masso_wwa - 2011-04-15, 23:29

Witam wszystkich:)

Masaż interesuje mnie przede wszystkim jako hobby.
Jednocześnie chciałbym się w tym temacie rozwinąć odrobinę, i planuję uczestnictwo w kursie I stopnia.

Ponieważ grupa ruszy gdy będą 3 osoby, a na razie są 2, to szukam 1 osoby, która by chciała dołączyć.
Wiecej napiszę w dziale "Masaż ogłoszenia".

Pozdrawiam