To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin zawodowy teoretyczny/praktyczny czerwiec 2014

jfrey - 2014-05-31, 20:18

Dzięki. :)
Mały_Rastaman - 2014-05-31, 20:21

karolciax305 napisał/a:
a i jeszcze jedno, czy cała procedurę przygotowania pacjenta pod względem fizycznym jak i psychicznym mamy napisać czy po cichu wszystko powiedzieć?

Te wszystkie informacje przekazujesz pacjentowi słownie. W jednym z wcześniejszych postów wypisałem dokładnie co masz do napisania w arkuszu.

Mały_Rastaman - 2014-05-31, 20:25

karolciax305 napisał/a:
zdaję w tym roku egzamin na technika masażystę i mam takie pytanie, czy trzeba było wypisywać przyczepy, unerwienie mięśni masowanych?
dziękuję :) ))

Nie. Wymieniasz tylko nazwy mięśni w obszarze objętym masażem, bez łaciny. Podobno wystarczą tylko powierzchowne, ale to już jest gdybanie na temat klucza.

massagePaj - 2014-06-01, 07:48

a moze warto by rozwazyc podlozenie czegos pod brzuch pacjenta jesli ma poglebiona lordoze?
Daniel_26 - 2014-06-01, 07:51

massagePaj napisał/a:
a moze warto by rozwazyc podlozenie czegos pod brzuch pacjenta jesli ma poglebiona lordoze?

Też o tym myślałem, lecz nie ma czego podłożyć.
Poza klinek i wałkiem nie masz nic na egzaminie. Żadnej poduszki czy czegokolwiek.

massagePaj - 2014-06-01, 08:48

a niech ktos mi powie ile mieliscie klinow, walkow? 1 pod stawy skokowe i 2 male pod barki czy jakos inaczej?
mas.krk - 2014-06-01, 09:18

Już po praktycznym. Tak jak mówili niektórzy u mnie również były dwa zestawy grzbiet Th-L, L-S.

Do przygotowania stanowiska 1 wałek, dwa prześcieradła i pacjent :wink:

Masaż rozluźniający, p/bólowy. Wymienić masowane mięśnie, 6 przeciwwskazań bezwzględnych oraz 3 zalecenia dla pacjenta.

robobobo91 - 2014-06-01, 09:26

Egzaminator był spoko ?
mas.krk - 2014-06-01, 09:28

robobobo91 napisał/a:
Egzaminator był spoko ?

Cała komisja była O.K.

robobobo91 - 2014-06-01, 09:28

Ile jest w ogóle osób w komisji ?
mas.krk - 2014-06-01, 09:31

EGZAMINATOR + asystent techniczny + 2 członków komisji
jfrey - 2014-06-01, 09:54

Egzaminator daje rade ogarnąć dokładnie 2 zdające osoby jednocześnie? Czy pomagają u pozostali członkowie komisji? Egzaminator się odzywa? Przeprowadzałaś wywiad?
mas.krk - 2014-06-01, 10:05

jfrey napisał/a:
Egzaminator daje rade ogarnąć dokładnie 2 zdające osoby jednocześnie? Czy pomagają u pozostali członkowie komisji? Egzaminator się odzywa? Przeprowadzałaś wywiad?

1. U mnie wyglądało, że ogarniał. Nie odzywał się.
2. Techniczny na samym początku wprowadza w tajniki urządzenia sali, gdzie oliwka, prześcieradła i inne masażowe utensylia.
3. Jedna z dwójki z komisji jest "aktywna" - to jej zgłasza się koniec poszczególnych zadań (przygotowanie stanowiska, gotowość do masażu itp.)
4. Druga osoba z komisji ma chyba tylko ładnie wyglądać. U nas była to kobieta. Wyglądała.
5. Przeprowadziłam wywiad - zapytałam o kilka przeciwwskazań względnych. W trakcie masażu pytałam czy wszystko jest ok, czy nie za mocno. Po zaleciłam chwilę poleżeć - poszłam umyć w tym czasie ręce. Na koniec informacja o możliwości pozornego pogorszenia, zalecenie nieochładzania masowanej okolicy i odpoczynku pod gabinetem przez 10-15 minut.

robobobo91 - 2014-06-01, 10:20

po masażu przykryłaś prześcieradłem masowaną część ciała pacjenta?
mas.krk - 2014-06-01, 10:27

robobobo91 napisał/a:
po masażu przykryłaś prześcieradłem masowaną część ciała pacjenta?

Tak