To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Egzamin zawodowy Technik masażysta - EGZAMIN ZAWODOWY CZERWIEC 2015

bejbiblues - 2015-06-17, 19:55

Do osób które już zdawały egzamin: W przypadku opracowywania uda czy goleni osoba lezy na leżance w bieliźnie pod "prześcieradłem". A jak jest w przypadku masażu przedramienia, które wykonywane jest w siadzie??
ninaRolska - 2015-06-17, 20:50

a oparzenie bylo na przedniej stronie uda?
daaalaaa - 2015-06-17, 21:00

bejbiblues napisał/a:
Do osób które już zdawały egzamin: W przypadku opracowywania uda czy goleni osoba lezy na leżance w bieliźnie pod "prześcieradłem". A jak jest w przypadku masażu przedramienia, które wykonywane jest w siadzie??

ja mialam reke i pacjenta nie okrywalam , bo nie wiem co mialabym mu przykryc. jedynie stol i klin mialam okryty przescieradlem jednorazowym

daaalaaa - 2015-06-17, 21:09

ninaRolska napisał/a:
a oparzenie bylo na przedniej stronie uda?

tak i przykurcz wyprostny

ninaRolska - 2015-06-17, 21:11

czyli stosujemy wszystkie techniki ale bez ugniatań i
oklepywan ?

daaalaaa - 2015-06-17, 21:25

ninaRolska napisał/a:
czyli stosujemy wszystkie techniki ale bez ugniatań i
oklepywan ?

ja bylam pacjentem ,przy udzie i na mnie byly wykonywane wszystkie techniki, ugniatanie zrob bo jak zrobisz za duzo to nikt ci glowy nie urwie a nie wiadomo z czym trafisz w klucz, a i jeszcze jedno , cwiczenia bierne po masazu (bo wykonujemy staw), raczej jest w kluczu bo bylo widac jak egzaminator cos zaznacza prz wykonaniu cwiczen na zakonczenie masazu :)

ninaRolska - 2015-06-17, 21:29

a jakie cw bierne byly na tobie wykonywane?
daaalaaa - 2015-06-17, 21:31

zgiecie wyprost w st kolanowym , ja w przykurczu dupuytrena robilam wyprost i zgiecie w st srodreczno-paliczkowych i w nadgarstku
ninaRolska - 2015-06-17, 21:33

acha dziekuje ci bardzo :)
Paweł - 2015-06-17, 22:56

w konczynie dupu u nas zalecenie bylo przykrycie pacjenta w siadzie czyli zalozyc mu na plecy przescieradlo jednorazowe :) byl to pkt
bejbiblues - 2015-06-18, 07:09

daaalaaa napisał/a:
bejbiblues napisał/a:

ja mialam reke i pacjenta nie okrywalam , bo nie wiem co mialabym mu przykryc. jedynie stol i klin mialam okryty przescieradlem jednorazowym

no właśnie też nie wiem co miałabym przykrywać.. dziękuje za odpowiedź:) ja dzisiaj na 12.. do łazienki latam non stop :mrgreen:

malami - 2015-06-18, 07:47

jak będziesz zdawała przypatrz się czy daje te punkty za bierne ćw. a jak przykrywasz pacjenta to co w okół biustu go okrywasz czy jakos inaczej ? bo tak bylo w Zborowskim na rysunku.
AmaRathXxX - 2015-06-18, 09:35

Przykrywacie ramie pacjenta , zarzucacie koc ;) u nas tak robiono i bylo dobrze ;)
malami - 2015-06-18, 10:22

Troche to nieestetycznie wygląda nie, tak na ramionach koc :P
Katie.99 - 2015-06-18, 12:20

Troche to nielogiczne, mamy sciagnac bluzke do masazu przedramienia i przykryc recznikiem czy nie sciagac bluzki tylko przykryc ramie po prostu ? Jak dla mnie jedno i drugie bez sensu ale moze powiedzcie jak wy robiliscie i jak myslicie ?:)