Egzamin zawodowy Technik masażysta - EGZAMIN ZAWODOWY CZERWIEC 2015
Paweł - 2015-06-17, 09:11
ale trzeba opisac szczegolowo cwiczenie czy tylko ruchy w danym stawie??
andee - 2015-06-17, 09:12
Jeśli chodzi o praktykę to mniej więcej się wie. Powiedźcie mi co było w tym pisemnych? Jakie pytanie były?
massagewarsaw - 2015-06-17, 09:15
andee napisał/a: | Jeśli chodzi o praktykę to mniej więcej się wie. Powiedźcie mi co było w tym pisemnych? Jakie pytanie były? |
bylo rok temu http://forum.e-masaz.pl/viewtopic.php?t=3640
i w styczniu http://forum.e-masaz.pl/viewtopic.php?t=3778
andee - 2015-06-17, 09:25
Nie chodzi mi o test. Test jest pisany oddzielnie. Chodzi mi że piszemy to co dostaniemy do masowania. Czyli np. najpierw piszemy i następnie potem przechodzimy do masażu.
mówi się o pisaniu ćwiczeń i coś jeszcze było? To jedno pytanie było jeśli chodzi o pisanie?
AmaRathXxX - 2015-06-17, 09:34
Jest karta pacjenta w ktorej piszemy rodzaj zabiegu, obszar objety zabiegiem (bez miesni) i date, oraz wypisanie cwiczen bez ich opisywanie to tyle
andee - 2015-06-17, 09:40
dziękuje bardzo
to patrze, że w tym roku nie jest tak źle. spodziewał się że będą przeciwwskazania do masażu i do wybranej jednostki chorobowej
Carlajne - 2015-06-17, 09:56
Czestochowa na 8 miała zestawy z ręki w kluczu w zestawie z przykurczem dupu... są najprawdopodobniej ćwiczenia bierne
AmaRathXxX - 2015-06-17, 09:59
U nas wczoraj rano bylo to samo przykurcz dyputrena , cwiczenia czynne wolne
masumi - 2015-06-17, 10:29
AmaRathXxX napisał/a: | Piórko i ciśnieniomierz było, ja wziełam tyo piórko do diagnostyki Co do cwiczen napisalam (mialam stope i podudzie) ruchy okrezne, zginanie, prostowanie, przywodzenie ,odwodzenie , podnoszenie pileczki na grzbietowej stronie stopy, chwytanie palcami jakiegos przemiotu |
Ok. czyli trzeba użyć najprawdopodobniej oby dwóch przyrządów skoro przygotowali.A coś było o ciśnieniu pacjenta w którymś zadaniu?
AmaRathXxX - 2015-06-17, 10:31
Nie ma slowa o cisnieniu, u nas byl jeden cisnieniomierz na 4 osoby heh
adria - 2015-06-17, 12:05
ciśnieniomierz był pewnie dla zmyły. na pewno mierzyć nie trzeba.
angajm - 2015-06-17, 12:05
Podczas całego egzaminu myjemy ręce ok. 4-5 razy, czy za każdym razem myjemy według instrukcji bhp? Bo to jednak strasznie długo trwa...
Huehue - 2015-06-17, 15:22
W przypadku masażu przedramienia strony grzbietowej, która jest po oparzeniu, omijamy blizne czy masujemy normalnie całość?
Tusia93 - 2015-06-17, 15:59
A jaki zestaw był dziś na 8 ?
Ja mam egzamin jutro
Doriss1 - 2015-06-17, 17:38
były Przykurcze. Jeden zestaw przykurcz II i III palca spowodowany oparzeniem w obrębie przedramienia (opracowanie grzbietowej strony dłoni i przedramienia) . Drugi zestaw przykurcz Dupuytrena (opracowanie dloniowej strony dłoni i przedramienia).
W obydwu zestawach trzeba uzupełnić zalecane ćwiczenia czynne wolne do wykonywania w domu.
16.06
O 12.00 Przykurcze. W jednym zestawie przykurcz wyprostny palców stopy II - V spowodowany urazem (opracowanie strony grzbietowej stopy i przedniej strony podudzia klasykiem). W drugim był przykurcz wyprostny mięśnia czworogłowego uda (opracowanie kolana i przedniej strony uda klasykiem).
Do tego trzeba było podać zalecane ćwiczenia czynne wolne do wykonywania w domu.
16.06
O 16.00 Przykurcze. W jednym zestawie z kończyny górnej opracowanie grzbietowej strony stopy i przedniej strony podudzia klasykiem (jak o 12). W drugim zestawie był znowu Dupuytrena , czyli opracowanie dloniowej strony dłoni i przedniej strony przedramienia (jak o . W jakiej kolejności które części ciała należy masować w konkretnym zadaniu egzaminacyjnym? Np. w przykurczach w stawie kolanowym - najpierw masujemy m. czworogłowy uda a potem staw kolanowy? Jak w reszcie przypadków? Proszę o pomoc.
|
|
|