To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin zawodowy teoretyczny/praktyczny czerwiec 2014

jfrey - 2014-05-30, 16:52

Nie wiem, to trochę bezsensu, bo co ma ciąża i menstruacja do tego, że będę masować np. bark czy twarz?

Powiedzcie mi, dla przypomnienia: najpierw opracowuje się przednią stronę, potem tylną, tak?

mas.krk - 2014-05-30, 16:55

Norvin ja Cię ozłocę....
aaaaaga.. - 2014-05-30, 16:57

xyz21 napisał/a:
Nauczcie się głównych mięśni i przeciwwskazań (ciąża, menstruacja, nowotwór, krwotok, choroby zakaźne, choroby skóry, stany gorączkowe, stany ostre) te są takie najważniejsze, ale nauczcie się więcej :P

Ale główne mm z przyczepami i funkcja?

aaaaaga.. - 2014-05-30, 16:59

jfrey napisał/a:
Nie wiem, to trochę bezsensu, bo co ma ciąża i menstruacja do tego, że będę masować np. bark czy twarz?

Powiedzcie mi, dla przypomnienia: najpierw opracowuje się przednią stronę, potem tylną, tak?

najpierw zginacze a potem prostowniki to w klasyku
a w izometri to zalezy jaki mm masz napinac :)

Norvin - 2014-05-30, 16:59

nie są m do wymienienia takie najważniejsze dla partii,która jest opracowywana
zalecenia
i przeciwwskazania

aaaaaga.. - 2014-05-30, 17:00

Norvin napisał/a:
zalecenia
i przeciwwskazania

dzięki :)

mas.krk - 2014-05-30, 17:02

Bardzo dzięki
Anonymous - 2014-05-30, 17:02

Norvin napisał/a:
zalecenia
i przeciwwskazania

dokładnie tak jak kolega pisze :)

Norvin - 2014-05-30, 17:06

ktoś mnie oświeci z tym udem ?
mas.krk - 2014-05-30, 17:12

Izometryczny stosujesz na osłabione, określone partie mięśniowe, więc wydaje mi się, że w zadaniu powinno być zaznaczone, którą ścianę masujesz czy przednią - czworogłowy czy tylną 1/2 błoniasty, 1/2 ścięgnisty, dwugłowy
aaaaaga.. - 2014-05-30, 17:13

Norvin napisał/a:
jak mieliście izometryczny uda to robiliście udo po obu stronach czy tyko przednią stronę i w jakiej pozycji ...

boże jaki mętlik
u nas dotychczas był klasyk grzbiet w tych dwóch odcinkach .

robisz ta str z której masz zrobić napięcie mm. w tym przypadku np czworogłowy wiec masujesz:
I faza intensywnie (rozgrzewajaco) str przednia,
II faza robisz skur i rozkurcz
III faza masaz rozluźniający przednije czesci. moższ objac masazem mm antagonistyczne ale w fazie 3

Norvin - 2014-05-30, 17:16

no tak z tym się zgodzę . tyko zastanawiam się jaka pozycje np do strony przedniej bo nie dysponujemy krzesłami . więc albo w siadzie albo w leżeniu na leżance .

ale coś mi sie nie widzi ten izometryczny ...;/ ,że faktycznie był

aaaaaga.. - 2014-05-30, 17:17

tylko i wyłącznie na leząco... u mnie nie robiliśmy w innej pozycji. sportowy owszem był w siadzie ten przedstartowy... ale izometrii nie przypominam sobie
Norvin - 2014-05-30, 17:18

pozatym przy izometryczny siła mięśniowa musi być min 3 z loveta . więc do tego całego ... trzeba zrobić przed tym wszytkim loveta ....

takie sranie w banie

Anonymous - 2014-05-30, 17:20

Izometryczny uda był w tamtym roku na egzaminie, więc też coś mi nie pasuje.