Egzamin zawodowy Technik masażysta - Ktoś ma już arkusz egzaminu teoretycznego czerwiec 2012 ?
paulina12 - 2012-06-21, 19:07
nie jest udostępniany
sylwus555-91 - 2012-06-21, 19:49
ja rowniez w ostatniej chwili sobei przypomnialm zeby mu pomoc sciagnac a potem w razie koniecznosci pomoc zalozyc...
mimica - 2012-06-21, 21:49
Źle napisałem,co do masażu suchego!!!
Przepraszam tę osobę z góry za swój błąd,napisała ona dobrze.
Dziś dokładnie pytałem wykładowcy,chodzi o masaż POZA środowiskiem wodnym,
czyli nie masaż podwodny,wirowy,czy taki gdzie pacjent jest polewany a masażysta masuje.Ja napisałem,że masaż suchy,to bez środków poślizgowych.
Świadectwo ukończenia szkoły daje uprawnienia do pracy jako masażysta.
sliwa90 - 2012-06-21, 22:17
ja napisałem że używam oliwki chyba że pacjent jest uczulony to wtedy używamy talku. Ale normalnie ten klasyczny suchy mógł zmylić.
adamm - 2012-06-21, 22:34
o protezie nic nie pisałem, tylko że pomagam ewentualnie sie rozebrac i ubrac
wlasnie przed chwilą z analizowalem ten sam problem widze co niektorzy
czy masaż klasyk suchy to bez srodkow posligowych? raczej nie...
Jak uważacie, pisałem że używam srodka poslizgowego, przecież tarcie, owlosienie,
sliwa90 - 2012-06-21, 22:36
no właśnie też tak pisałem
mimica - 2012-06-21, 23:11
W projekcie można napisać,że masaż robimy bez środków poślizgowych,bo tak też można masować,ale trzeba to napisać-że zrobisz masaż bez oliwki itp.
Jest tarcie,przez to masaż jest intensywniejszy,głębiej działa,zaś na owłosienie,to chyba tzw antydepilacyjne techniki np. w miejscu rozcierasz i przesuwasz rękę itd.
A jak to oceniają,to myślę,że prostu nie dostaniesz punktu jeśli środki poślizgowe były
w kluczu.Heh też nie napisałem,że pomogę zdjąć i włożyć protezę.
Szkoda,że wałków pod stawy skokowe nie podłożyłem:)
JustynaZuzanna - 2012-06-22, 07:55
ja w przyborach napisałam że oliwka do masażu, ale zapomniałam napisać w toku masażu że "nakłdam oliwkę na obszar masowany..."
a suchy klasyk - dokładnie zwykły klasyk tylko że nie w środowisku wodnym. Kolega zamiast oliwki użył talku, nasz wykładowca powiedział że zapewne to też uznają
bananowy_kot - 2012-06-22, 11:18
Nie zgadzam się z Wami.
Sądzę, że masaż klasyczny suchy, to masaż bez środków poślizgowych.
Kończynę do takiego masażu pacjent - mężczyzna może ogolić, więc owłosienie nie stanowi problemu.
Masaż klasyczny mokry, to masaż ze środkami poślizgowymi.
Masaż w środowisku wodnym, to zupełnie inny temat.
magsmol - 2012-06-22, 13:47
Masaż suchy to nic innego jak masaż klasyczny, tylko jest to bardzo stare nazewnictwo
massagewarsaw - 2012-06-22, 15:44 Temat postu: kurs masaz tajski
Kajkamajka napisał/a: | weź spadaj, jestes członkiem komisji ze ich tak bronisz? |
zarejestrowalas sie na forum przed 2 dniami, a probujesz ustawiac i obrazac. Na forum sa nauczyciele, rowniez zasiadajacy w roznych komisjach, a czyta wiele wiecej, rowniez z cke. Gadajac glupoty, nie tylko ich obrazasz, ale powstrzymujesz przed wypowiadaniem sie na forum, udzielaniem pewnych odpowiedzi i podniesieniem poziomu dyskusji.
jak chcesz gadac, co ci podleci na jezyk, to idz na egzaminzawodowy, tam nikt nie czyta
mimica - 2012-06-22, 17:09
bananowy_kot
Specjalnie rozmawiałem na ten temat z wykładowcą(od wielu lat masażysta w publicznej placówce,wykładowca w policealnej i na uczelni medycznej),bo też mnie to nurtowało,więc myślę że prawidłowo rozróżnia pojęcia?
Ale masz prawo się nie zgadzać.Mam tylko prośbę,skonsultuj to też ze swoimi wykładowcami i napisz.Zawsze lepiej wiedzieć niż kluczyć i zgadywać.
ps myślisz,że facet specjalnie dla masażu u Ciebie,będzie golił nogi?:)
zbyszek - 2012-06-22, 18:13
magsmol napisał/a: | Masaż suchy to nic innego jak masaż klasyczny, tylko jest to bardzo stare nazewnictwo |
Magsmol ma w sposób oczywisty rację
adamm - 2012-06-22, 19:26
mimica napisał/a: | bananowy_kot
ps myślisz,że facet specjalnie dla masażu u Ciebie,będzie golił nogi?:) |
hehehe dzieki za poprawe humoru
Kajkamajka - 2012-06-22, 19:42 Temat postu: Re: kurs masaz tajski
massagewarsaw napisał/a: | Kajkamajka napisał/a: | weź spadaj, jestes członkiem komisji ze ich tak bronisz? |
zarejestrowalas sie na forum przed 2 dniami, a probujesz ustawiac i obrazac. Na forum sa nauczyciele, rowniez zasiadajacy w roznych komisjach, a czyta wiele wiecej, rowniez z cke. Gadajac glupoty, nie tylko ich obrazasz, ale powstrzymujesz przed wypowiadaniem sie na forum, udzielaniem pewnych odpowiedzi i podniesieniem poziomu dyskusji.
jak chcesz gadac, co ci podleci na jezyk, to idz na egzaminzawodowy, tam nikt nie czyta |
czy tak ciężko to zrozumieć że to nie są tylko moje słowa? nie przypominam sobie zebym kogos tutaj ustawiała, a to "obrazanie" nie jest bezpodstawne...
a co do dyskusji powyzej masaż suchy to zwykły masaż na oliwce lub talku w przeciwienstwie do masazu mokrego (wodnego), miałam to na praktykach, pacjenci przychodzili do mnie ze swoimi kartami zabiegowymi i zwykły masaż jest tak własnie okreslany jako suchy
|
|
|