To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Egzamin zawodowy Technik masażysta - EGZAMIN ZAWODOWY CZERWIEC 2015

potek1222 - 2015-06-16, 22:39

wporzádeczku a jakie zalecenia praktyczne wypisac jesli chodzi o ( Przykurcz wyprostny w stawie srodstopno-paliczkowym palce 2-5, masaż klasyczny stopy strona grzbietowa i przednia strona podudzia) )
Lisbeth - 2015-06-16, 22:49

Chiick94 napisał/a:
dobra, jestem po. co chcecie wiedziec :D
a tak poważnie, post wyżej - w karcie informacyjnej masz wypisane wszystko co sie danej osobie dzieje, a osoba która masujesz nie zna Twoejgo zestawu wiec nie wiesz o co sie pytać bo ona odpowiedziała Ci tak jak arkuszu. ale skoro juz padło takie pytanie to zawsze i najważniejsze jest pytanie jak sie dzisiaj pan lub pani czuje, potem lecisz wszystkie pytania dot skóry - czy nie ma przerwania ciaglości, w jakim stanie jest blizna po oparzeniu, jakieś wypryski, ropie czy inne powikłania po wypadku. oprócz tego standard - choroby współistniejące jakiś BUerger albo choroba Raynauda - cholera wie jak to sie pisze xD
i to chyba wsio

Wat? Skąd ta osoba będąca "pacjentem" ma wiedzieć co ma odpowiedzieć, skoro sama piszesz wcześniej, że nie widzi twojego zestawu? Jak ma ci odpowiedzieć w jakim stanie jest blizna na niby itd.? Mieszacie już tak co poniektórzy, że naprawdę...

Lili - 2015-06-16, 22:49

A jakie wypisywaliście ćwiczenia? Bo tak naprawdę tutaj może być ciężko trafić w klucz :???:
Chiick94 - 2015-06-16, 22:51

jak masz wyprostny to jasne, że ruch przeciwny jest cieżko wykonalny :D czyli musisz palce zgiąć - wiec możesz zalecić podnoszenie skarpetek z podłogi palcami, zeby wymusić na nich zginanie, albo "rysowanie" palcami kółek po podłodze
Chiick94 - 2015-06-16, 22:55

Lisbeth xD poczytaj troche stron wstecz i zastanów sie kto miesza xD zapytali grzecznie o przeciwwskazania to tłumacze jak abel krowie na rowie że to nie potrzebne, ale ktoś może miał parcie i chce to wiedzieć to tłumacze. wiec nie czuje twojej spiny w tym momencie :mrgreen:
masumi - 2015-06-16, 23:33

Lisbeth napisał/a:

Wat? Skąd ta osoba będąca "pacjentem" ma wiedzieć co ma odpowiedzieć, skoro sama piszesz wcześniej, że nie widzi twojego zestawu? Jak ma ci odpowiedzieć w jakim stanie jest blizna na niby itd.? Mieszacie już tak co poniektórzy, że naprawdę...

Zgadzam sie. Pacjent sie w ogole nie moze odezwac na egzaminie !

Lisbeth - 2015-06-17, 00:02

Chiick94 napisał/a:
Lisbeth xD poczytaj troche stron wstecz i zastanów sie kto miesza xD zapytali grzecznie o przeciwwskazania to tłumacze jak abel krowie na rowie że to nie potrzebne, ale ktoś może miał parcie i chce to wiedzieć to tłumacze. wiec nie czuje twojej spiny w tym momencie :mrgreen:

Twoja poprzednia wypowiedź jest nie jasna i może wprowadzać w błąd jak ktoś nie skuma. Gość pyta o przeciwwskazania, a ty zaczynasz pisać co się "normalnie" powinno w takim przypadku zrobić, a nie co trzeba zrobić strice na egzaminie. Przez to mieszasz. I nie, nie szukam spiny, a forum śledzę na bieżąco. Fajnie że chcecie się pochwalić wiedza, ale odnoście się bezpośrednio do egzaminu, bo w ten sposób, tylko wprowadzacie jeszcze większy chaos.

Paweł - 2015-06-17, 06:38

Witam

dzisiaj jest egzamin w Kielcach mam nadzieje ze tez sie sprawdzi to co bylo, ja mam o 16 wiec bede pisal jak wroce co i jak bylo, a jesli chodzi o cwiczenia to bylo napisac jedno cwiczenie czy klika i czy bylo powymieniac ruchy w danym stawie ??

AmaRathXxX - 2015-06-17, 07:15

Paweł rownież jestem z Kielc wiec przypuszczam, ze dostaniecie to co My wczoraj. Pamiętaj podejdz na spokojnie , nie stresuj sie. Powodzenia ! ;)
AmaRathXxX - 2015-06-17, 07:16

Co do cwiczen miales 2 punkty , lacznie jakies 5 linijek wiec mozna wymieniac je po przecinku ;)
Paweł - 2015-06-17, 07:21

napisz mi jakies cwiczenia bo nie wiem co tam napisac a po przecinku czyli jakie ruchy sa w danym stawie ??
potek1222 - 2015-06-17, 08:17

Witam jeśli chodzi o (Przykurcz wyprostny w stawie srodstopno-paliczkowym palce 2-5, masaż klasyczny stopy strona grzbietowa i przednia strona podudzia) to jakie mieśnie bedą objęte masażem tak dokłądnie?
masumi - 2015-06-17, 08:23

a co z goniometrem o którym było wspomniane? czy piórko? ciśnieniomierz? było coś z tego na sali?
Paweł - 2015-06-17, 08:26

wlasnie o tych przyrzadach nic nikt nie pisze chyba wszyscy sie skupili na tych cwiczeniach 5 co trzeba napisac dla pacjenta do stosowania w domu
AmaRathXxX - 2015-06-17, 08:39

Piórko i ciśnieniomierz było, ja wziełam tyo piórko do diagnostyki ;) Co do cwiczen napisalam (mialam stope i podudzie) ruchy okrezne, zginanie, prostowanie, przywodzenie ,odwodzenie , podnoszenie pileczki na grzbietowej stronie stopy, chwytanie palcami jakiegos przemiotu ;)