Egzamin zawodowy Technik masażysta - EGZAMIN ZAWODOWY CZERWIEC 2015
daaalaaa - 2015-06-16, 18:56
Huehue napisał/a: | Ale w dłoni i ręce po stronie grzbietowej są prostowniki, ktore w przypadku przykurczu zgieciowego są także nadmiernie rozciągnięte |
w przykurczu dupuytrena masz masaz cz dloniowej i przedniej przedramienia - rozluzniajaco
w poparzeniu str grzbietowa i tylna przedramienia i tez rozluzniajaco
daaalaaa - 2015-06-16, 18:57
nie dzialasz na mm odwrotne do tychpowodujacych przykurcz wiec dzialanie pobudzajace nie znajdzie swojego zastosowania
Huehue - 2015-06-16, 19:10
Ok dzięki Mogł(a)byś napisać jakie techniki można wykonywać a jakich nie w działaniu rozluźniającym? Byłbym wdzięczny
Huehue - 2015-06-16, 19:39
Podobno przykurcz kolana także jest wyprostny, więc wynikałoby z tego, że także musimy działać rozluźniająco na mięśnie uda.
monika1994 - 2015-06-16, 19:50
Czestochowa, dzisiejszy egzamin
O 8 były Przykurcze. Jeden zestaw przykurcz II i III palca spowodowany oparzeniem w obrębie przedramienia (opracowanie grzbietowej strony dłoni i przedramienia) . Drugi zestaw przykurcz Dupuytrena (opracowanie dloniowej strony dłoni i przedramienia).
W obydwu zestawach trzeba uzupełnić zalecane ćwiczenia czynne wolne do wykonywania w domu.
16.06
O 12.00 Przykurcze. W jednym zestawie przykurcz wyprostny palców stopy II - V spowodowany urazem (opracowanie strony grzbietowej stopy i przedniej strony podudzia klasykiem). W drugim był przykurcz wyprostny mięśnia czworogłowego uda (opracowanie kolana i przedniej strony uda klasykiem).
Do tego trzeba było podać zalecane ćwiczenia czynne wolne do wykonywania w domu.
16.06
O 16.00 Przykurcze. W jednym zestawie z kończyny górnej opracowanie grzbietowej strony stopy i przedniej strony podudzia klasykiem (jak o 12). W drugim zestawie był znowu Dupuytrena , czyli opracowanie dloniowej strony dłoni i przedniej strony przedramienia (jak o .
Zalecenie do uzupełnienia jak wcześniej.
adria - 2015-06-16, 19:54
Huehue napisał/a: | Podobno przykurcz kolana także jest wyprostny, więc wynikałoby z tego, że także musimy działać rozluźniająco na mięśnie uda. |
dokładnie tak. masujemy rozluzniajaco bo jezeli jest przykurcz WYPROSTNY - mamy problem ze zgięciem kolana wiec musimy rozluznic udo aby złagodzinc przykurcz wyprostny.
bejbiblues - 2015-06-16, 19:56
czy przykurcz wyprostny oznacza niemożność lub ograniczenie wykonania ruchów zgięcia np palców?
bejbiblues - 2015-06-16, 19:58
widzę, że koleżanka mnie uprzedziła i odpowiedziała na moje pytanie zanim je zadałam
Huehue - 2015-06-16, 20:12
Czyli stosujemy wszystko oprócz oklepywania?
bejbiblues - 2015-06-16, 20:13
na to wychodzi:)
bejbiblues - 2015-06-16, 20:20
a np jeżeli chodzi o m czworogłowy i ćw zalecone dla pacjenta to przy ich doborze szukamy takich ćw, które by stymulowały do wiekszego napięcia tylna grupe mięśni uda? Biorąc pod uwage, że w przypadku uda mamy przykurcz wyprostny...
bejbiblues - 2015-06-16, 20:42
agabobi napisał/a: | Trochę poczytałam zaległych postów i jedna sprawa mnie dziwi, jakim cudem można wykonać masaż dłoni bez stołu do masażu w pozycji siedzącej bo taka jest podana w zleceniu i na diabła kliny czy półwałki podkładać. Może jestem idiotka ale po co utrudniać sobie zadanie?????? |
Niestety jak widać TRZEBA tak go wykonać. Mimo tego, że tak jak piszesz to dodatkowe utrudnienie, totalna głupota to tak jest w kluczu i jeżeli chce sie zdać to nie ma sensu patrzeć na logike tylko na czyjś wymysł. Kliny do podłożenia
adria - 2015-06-16, 20:57
jaki niby bol.
przykład: przykurcz dupuytrena , czyli palce sa przukurczone podkładasz klina pod nadgarstek i sródrece a przykurczone palce zwisaja poza klin ( rysunek ze zborowskiego w ksiazce). Nie powinno być bólu.
potek1222 - 2015-06-16, 21:37
Hej mam pytanie jakie mogá byc przeciwskazania do masaæu jesli chodzi o .( Przykurcz wyprostny w stawie srodstopno-paliczkowym palce 2-5, masaż klasyczny stopy strona grzbietowa i przednia strona podudzia)
BArdzo prosze o pomoc
Chiick94 - 2015-06-16, 22:32
dobra, jestem po. co chcecie wiedziec
a tak poważnie, post wyżej - w karcie informacyjnej masz wypisane wszystko co sie danej osobie dzieje, a osoba która masujesz nie zna Twoejgo zestawu wiec nie wiesz o co sie pytać bo ona odpowiedziała Ci tak jak arkuszu. ale skoro juz padło takie pytanie to zawsze i najważniejsze jest pytanie jak sie dzisiaj pan lub pani czuje, potem lecisz wszystkie pytania dot skóry - czy nie ma przerwania ciaglości, w jakim stanie jest blizna po oparzeniu, jakieś wypryski, ropie czy inne powikłania po wypadku. oprócz tego standard - choroby współistniejące jakiś BUerger albo choroba Raynauda - cholera wie jak to sie pisze xD
i to chyba wsio
|
|
|