To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Egzamin zawodowy Technik masażysta - EGZAMIN ZAWODOWY CZERWIEC 2015

daaalaaa - 2015-06-16, 18:56

Huehue napisał/a:
Ale w dłoni i ręce po stronie grzbietowej są prostowniki, ktore w przypadku przykurczu zgieciowego są także nadmiernie rozciągnięte :)

w przykurczu dupuytrena masz masaz cz dloniowej i przedniej przedramienia - rozluzniajaco
w poparzeniu str grzbietowa i tylna przedramienia i tez rozluzniajaco

daaalaaa - 2015-06-16, 18:57

nie dzialasz na mm odwrotne do tychpowodujacych przykurcz wiec dzialanie pobudzajace nie znajdzie swojego zastosowania
Huehue - 2015-06-16, 19:10

Ok dzięki ;) Mogł(a)byś napisać jakie techniki można wykonywać a jakich nie w działaniu rozluźniającym? Byłbym wdzięczny :wink:
Huehue - 2015-06-16, 19:39

Podobno przykurcz kolana także jest wyprostny, więc wynikałoby z tego, że także musimy działać rozluźniająco na mięśnie uda.
monika1994 - 2015-06-16, 19:50

Czestochowa, dzisiejszy egzamin

O 8 były Przykurcze. Jeden zestaw przykurcz II i III palca spowodowany oparzeniem w obrębie przedramienia (opracowanie grzbietowej strony dłoni i przedramienia) . Drugi zestaw przykurcz Dupuytrena (opracowanie dloniowej strony dłoni i przedramienia).
W obydwu zestawach trzeba uzupełnić zalecane ćwiczenia czynne wolne do wykonywania w domu.
16.06
O 12.00 Przykurcze. W jednym zestawie przykurcz wyprostny palców stopy II - V spowodowany urazem (opracowanie strony grzbietowej stopy i przedniej strony podudzia klasykiem). W drugim był przykurcz wyprostny mięśnia czworogłowego uda (opracowanie kolana i przedniej strony uda klasykiem).
Do tego trzeba było podać zalecane ćwiczenia czynne wolne do wykonywania w domu.
16.06
O 16.00 Przykurcze. W jednym zestawie z kończyny górnej opracowanie grzbietowej strony stopy i przedniej strony podudzia klasykiem (jak o 12). W drugim zestawie był znowu Dupuytrena , czyli opracowanie dloniowej strony dłoni i przedniej strony przedramienia (jak o 8) .
Zalecenie do uzupełnienia jak wcześniej.

adria - 2015-06-16, 19:54

Huehue napisał/a:
Podobno przykurcz kolana także jest wyprostny, więc wynikałoby z tego, że także musimy działać rozluźniająco na mięśnie uda.

dokładnie tak. masujemy rozluzniajaco bo jezeli jest przykurcz WYPROSTNY - mamy problem ze zgięciem kolana wiec musimy rozluznic udo aby złagodzinc przykurcz wyprostny.

bejbiblues - 2015-06-16, 19:56

czy przykurcz wyprostny oznacza niemożność lub ograniczenie wykonania ruchów zgięcia np palców?
bejbiblues - 2015-06-16, 19:58

widzę, że koleżanka mnie uprzedziła i odpowiedziała na moje pytanie zanim je zadałam :smile:
Huehue - 2015-06-16, 20:12

Czyli stosujemy wszystko oprócz oklepywania? :D
bejbiblues - 2015-06-16, 20:13

na to wychodzi:)
bejbiblues - 2015-06-16, 20:20

a np jeżeli chodzi o m czworogłowy i ćw zalecone dla pacjenta to przy ich doborze szukamy takich ćw, które by stymulowały do wiekszego napięcia tylna grupe mięśni uda? Biorąc pod uwage, że w przypadku uda mamy przykurcz wyprostny...
bejbiblues - 2015-06-16, 20:42

agabobi napisał/a:
Trochę poczytałam zaległych postów i jedna sprawa mnie dziwi, jakim cudem można wykonać masaż dłoni bez stołu do masażu w pozycji siedzącej bo taka jest podana w zleceniu i na diabła kliny czy półwałki podkładać. Może jestem idiotka ale po co utrudniać sobie zadanie??????

Niestety jak widać TRZEBA tak go wykonać. Mimo tego, że tak jak piszesz to dodatkowe utrudnienie, totalna głupota to tak jest w kluczu i jeżeli chce sie zdać to nie ma sensu patrzeć na logike tylko na czyjś wymysł. Kliny do podłożenia

adria - 2015-06-16, 20:57

jaki niby bol.
przykład: przykurcz dupuytrena , czyli palce sa przukurczone podkładasz klina pod nadgarstek i sródrece a przykurczone palce zwisaja poza klin ( rysunek ze zborowskiego w ksiazce). Nie powinno być bólu.

potek1222 - 2015-06-16, 21:37

Hej mam pytanie jakie mogá byc przeciwskazania do masaæu jesli chodzi o .( Przykurcz wyprostny w stawie srodstopno-paliczkowym palce 2-5, masaż klasyczny stopy strona grzbietowa i przednia strona podudzia)

BArdzo prosze o pomoc

Chiick94 - 2015-06-16, 22:32

dobra, jestem po. co chcecie wiedziec :D
a tak poważnie, post wyżej - w karcie informacyjnej masz wypisane wszystko co sie danej osobie dzieje, a osoba która masujesz nie zna Twoejgo zestawu wiec nie wiesz o co sie pytać bo ona odpowiedziała Ci tak jak arkuszu. ale skoro juz padło takie pytanie to zawsze i najważniejsze jest pytanie jak sie dzisiaj pan lub pani czuje, potem lecisz wszystkie pytania dot skóry - czy nie ma przerwania ciaglości, w jakim stanie jest blizna po oparzeniu, jakieś wypryski, ropie czy inne powikłania po wypadku. oprócz tego standard - choroby współistniejące jakiś BUerger albo choroba Raynauda - cholera wie jak to sie pisze xD
i to chyba wsio