To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Egzamin zawodowy Technik masażysta - EGZAMIN ZAWODOWY CZERWIEC 2015

adria - 2015-06-16, 15:31

Ale dziękujemy bardzo tym którzy pamiętali o nas żeby napisać co mieli :-)
I czekamy na inne dobre duszyczki:D

kamil_s91 - 2015-06-16, 15:33

no to czekamy na Cwiczenia CZYnne wolne może ktos napisal to prosze wypisac bedziemy wdzieczni i wiecej info jeszcze nam trzeba na temat k.dolnej bo wiemy ze jest przykurcz ale tez cos z udem było i kolanem ??? :wink:
Huehue - 2015-06-16, 17:32

Witam, chciałem uporządkować troche iformacje. Są 4 zestawy pytań :
1. Przykurcz wyprostny stawów bliższego i dalszego międzypaliczkowych, palca 2 i 3. Masaż klasyczny strony grzbietowej dłoni oraz masaż strony tylnej przedramienia
2. Przykurcz Dupuytrena palcow 4 i 5(chyba). Masaz klasyczny strony dloniowej reki oraz masaz przedniej przedramienia.
3. Przykurcz wyprostny w stawie srodstopno-paliczkowym palce 2-5, masaż klasyczny stopy strona grzbietowa i przednia strona podudzia
4. Prawdopodobnie przykurcz kolana, masaż klasyczny stawu kolanowego i części przedniej uda.

Jeśli się coś nie zgadza to poprawcie :) Pytanie ile chwytów danej techniki trzeba wykonać i ile powtórzeń. Pozdrawiam :)

Carlajne - 2015-06-16, 17:36

Zawsze się wykonuje minimum dwa powtórzenia danej techniki bynajmniej nas tak uczono :-) i najlepiej robić cały klasyk podłużne poprzecznie bo nie ma punktów ujemnych :)
Huehue - 2015-06-16, 17:41

Tylko chcąc zastosować wszystkie chwyty może nie wystarczyć czasu :)
AmaRathXxX - 2015-06-16, 17:51

Huehue napisał/a:
1. Przykurcz wyprostny stawów bliższego i dalszego międzypaliczkowych, palca 2 i 3. Masaż klasyczny strony grzbietowej dłoni oraz masaż strony tylnej przedramienia
2. Przykurcz Dupuytrena palcow 4 i 5(chyba). Masaz klasyczny strony dloniowej reki oraz masaz przedniej przedramienia.
3. Przykurcz wyprostny w stawie srodstopno-paliczkowym palce 2-5, masaż klasyczny stopy strona grzbietowa i przednia strona podudzia
4. Prawdopodobnie przykurcz kolana, masaż klasyczny stawu kolanowego i części przedniej uda.

Jeśli się coś nie zgadza to poprawcie :) Pytanie ile chwytów danej techniki trzeba wykonać i ile powtórzeń. Pozdrawiam :)

W 2 i 4 byly oparzenia , ale co konkretnie nie wiem bo ja mialam akurat ptzykurcz. Poczekamy moze ktos cos wiecej powie ;)

daaalaaa - 2015-06-16, 17:52

a co cwiczen wolnych to wymieniac tylko ruchy jakie wykonac mozna w danym stawie (np zginanie prostowanie itd)czy opisac konkretne cwiczenie dla danego stawu , bo skoro to dla pacjenta do domu to powinny byc w sposob zrozumialy dla zwyklego czlowieka. ale wtedy to mi pewnie miejsca nie starczy a po za tym nie wiadomo czy wtedy w klucz mi sie uda trafic. jak pisaliscie ci ktorzy dzis zdawali ?
brzezia - 2015-06-16, 18:11

Huehue napisał/a:

Tu coś nie gra , bo wcześniej ktoś pisał o stłuczeniu w kończynie dolnej , stłuczenie chyba doniczką

ddoris21 - 2015-06-16, 18:13

a czy były jeszcze jakieś pytania z anatomii w którymkolwiek zestawie ??:)
Tusia93 - 2015-06-16, 18:14

Ale jeśli piszecie że masaż strony grzbietowej dłoni i masaż tylnej strony przedramienia to po stronie grzbietowej rozluźniamy a stronę tylną przedramienia pobudzamy ?? czy wszystko rozluźniamy ??
Huehue - 2015-06-16, 18:16

brzezia napisał/a:
Huehue napisał/a:

Tu coś nie gra , bo wcześniej ktoś pisał o stłuczeniu w kończynie dolnej , stłuczenie chyba doniczką

Może wynikać przykurcz ze stłuczenia :)

daaalaaa - 2015-06-16, 18:20

Tusia93 napisał/a:
Ale jeśli piszecie że masaż strony grzbietowej dłoni i masaż tylnej strony przedramienia to po stronie grzbietowej rozluźniamy a stronę tylną przedramienia pobudzamy ?? czy wszystko rozluźniamy ??

wszystko rozluzniamy , bo strone tylna przedramienia mamy tam gdzie grzbietowa str dloni

Huehue - 2015-06-16, 18:41

A jeśli chodzi o stronę dłoniową i przednią przedramienia stosujemy techniki pobudzające, tak? :)
daaalaaa - 2015-06-16, 18:46

Huehue napisał/a:
A jeśli chodzi o stronę dłoniową i przednią przedramienia stosujemy techniki pobudzające, tak? :)

reka i przedramie beda rozluzniajace z obu stron bo masz przykurcz i wplywasz rozluzniajaca.
pobudzajaco jedynie w przypadku tego przykurczu w st kolanowym bo masujesz czworoglowy uda (nadmiernie rozciagniety) wiec musisz go pobudzic aby znormalizowac napiecie.

Huehue - 2015-06-16, 18:52

Ale w dłoni i ręce po stronie grzbietowej są prostowniki, ktore w przypadku przykurczu zgieciowego są także nadmiernie rozciągnięte :)