Egzamin zawodowy Technik masażysta - EGZAMIN ZAWODOWY CZERWIEC 2015
kamil_s91 - 2015-06-16, 09:15
fajnie by bylo jakby ktos napisal jak poprawnie wygladala pozycja do maswania dłoni i przedramienia , czy siedzieli na krzeselkach czy na stole oparta czy moze lezał pacjent na stole BO TAK NAPRAWDE MA BYC TO POZYCJA : Pozycja siedząca z wałkiem wg zborowskiego !
andee - 2015-06-16, 09:20
Witam
Czy cała Polska, wszystkie szkoły mają te same zestawy egzaminacyjne? Czy na każde województwo jest inne?
malami - 2015-06-16, 09:31
Pozycja ułożeniowa do masażu nie musi być w kluczu tylko jedna, mogą być prawidłowe pozycje dwie. Nas w szkole uczyli, że do masażu dłoni i przedramienia siada się przy stole, każdy na swoim krzesełku i ręka leży na zwiniętym ręczniku lub na wałku na stole. Ja osobiście tak masaż wykonam.
Katie.99 - 2015-06-16, 09:33
Czyli jesli mamy poparzenie lub przykurcze to w skierowaniu jest napisane ze m.kl i dana czesc wymieniona tak ? Powiedzcie cos wiecej na temat masazu
Katie.99 - 2015-06-16, 09:33
Czyli jesli mamy poparzenie lub przykurcze to w skierowaniu jest napisane ze m.kl i dana czesc wymieniona tak ? Powiedzcie cos wiecej na temat masazu
malami - 2015-06-16, 09:33
Ja mam jednak pytanie dotyczące opracowania palców, czy opracujecie te palce z poparzeniem czy jednak je ominiecie ?
malami - 2015-06-16, 09:35
Na skierowaniu masz jasno napisane co masz objąć masażem, więc to chyba nie problem
andee - 2015-06-16, 09:38
Czy wszystkie szkoły w Polsce, wszystkie województwa mają takie zestawy egzaminacyjne? Czy każde województwo inne?
masumi - 2015-06-16, 09:46
malami napisał/a: | Na skierowaniu masz jasno napisane co masz objąć masażem, więc to chyba nie problem |
Właśnie problem, bo nie wiadomo co jest dokładnie w skierowaniu. Moje pytanie więc do tego, skoro wszyscy piszą o klasyku i ogólnym masażu do tych części to co z blizną po poparzeniu? Bo zrobić klasyk sam to żadna filozofia, ale czy nie trzeba by się skupić na bliźnie? Co jest dokładnie w zadaniu? (pytanie do tych co zdawali już) nie bez powodu dopisali że jest poparzenie.
malami - 2015-06-16, 09:49
ja myśle, że wtedy by napisali, że pracowanie blizny a nie np masaż klasyczny dłoni i przedramienia.
ewelq - 2015-06-16, 09:54
Zadanie egzaminacyjne brzmiało: pacjentka 19 lat oblała się wrzątkiem herbaty, blizny po oparzeniu są wyleczone, ale został przykurcz wyprostny stawów bliższego i dalszego międzypaliczkowych, palca 2 i 3. Zadanie masaż klasyczny strony grzbietowej dłoni oraz masaż strony tylnej przedramienia. Pozycja do masaż siedząca.
ewelq - 2015-06-16, 09:55
pozycja czyli. klin duzy na stol, przykryty przescieradlem, konczyna lewa na klinie, masazysta siedzi naprzeciw pacjenta.
ewelq - 2015-06-16, 09:59
w sumie jest 4 zestawy pytan. Drugie brzmialo mniej wiecej: stan pooperacyjny rozsciegna dloniowego i przykurcz Dupuytrena palcow 4 i 5(chyba). masaz klasyczny strony dloniowej reki oraz masaz przedniej przedramienia. Zestawów pytan jest 4 kolejne dwa nie znam, moga byc na pozniejszych zmianach, albo pozniejszych dniach egzaminu.
Katie.99 - 2015-06-16, 10:00
No wlasnie czyli klasyk na dloni i przedramieniprzedramieniu a nie wykonujemy masazu w przykurczach na palcach ? Tj rozciagniecie przykurczu i poglebienie ?
ewelq - 2015-06-16, 10:10
stosujesz glaskania, rozcierania, ugniatanie podluzne, uciski jednoczesne, wibracje poprzeczna, masaz typowo rozluzniajacy, żadnych faz przykurczów, poniewaz masazysta nie ma uprawnien do wykonywania redresji, tylko fizjoterapeuta. Zreszta w zadaniu masz do opracowania tylko jedna strone reki, wiec nie moglabys wykonac masazu pobudzajacego, przeciwnej strony.
|
|
|