To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Egzamin zawodowy Technik masażysta - Ktoś ma już arkusz egzaminu teoretycznego czerwiec 2012 ?

mimica - 2012-06-20, 14:45

też nie zadawałem pytań,nie pisałem wskazań i p/wskazań
zaznaczyłem też,że nie zastosuję środków poślizgowych,no niby oczywista oczywistość bo klasyczny suchy to wolałem napisać,
ogólnie to Miodek na serce dzisiejszy projekt:P

domi919 - 2012-06-20, 14:47

suchy bo nie w srodowisku wodnym itd ale srodki poslizgowe powinny byc chyba
Nowak - 2012-06-20, 14:47

A czy było jakieś ograniczenie jeżeli chodzi o ilość stron bo boje się że z 11 czyli 5,5 kartki przesadziłem :P
domi919 - 2012-06-20, 14:48

mogles napisac tyle ile miales czyli 15 stron
adamm - 2012-06-20, 14:50

trochę za dużo no ale lepiej wiecej niz mnie TW
posladek(3 brzusce),staw biodrowy, tylna czesc uda (dwu glowy, polsciegnisy, polbloniasty) w lezeniu przodem posladek pobudzajaco, udo rozluzniają

przednia czesc uda (czworoglowy, napinacz powiezi szerokiej, krawiecki) pobudzająco staw kolanowy jak przy stawach i ruchy bierne rzepki jak i calej kd w fazie utrwalającej

i tyle cwiczenia to poz drenujace i cw bierne wyprostu kolana

przeciwwskazania w pkt 5 bodajze napisalem, wywiad nie bo bylo przygotowanie psych i fiz itp itd

Reszta schematem jak w kazdym projekcie.

oczywiscie jezeli chodzi o miesnie to pp i pk i funkcje lepiej wypisac niz nie zawsze jakies punkty.
teraz czekajmy do sierpnia, jak ja tego nie lubie;/ ....

http://www.youtube.com/watch?v=G7D79NHPdpI no i Hopsa !!!!!!!!!!! :)

axis1 - 2012-06-20, 14:50

a jesli nie napisalem ile razy przeglaskuje, rozcieram to tragedia? bo teraz sie polapalem ze nie napisalem:P
Katarzyna72 - 2012-06-20, 14:51

hm ja juz nic nie wiem ? zrobilam masaz cały wzdłuz i poprzeczie ,pisalo ze odzywyczo i pobudzajaco cale ude poprawiajace krazenie ! ale blizne zrobilam rozcierania wokołi na na obwod i ugniatania podłuzne ! ale namieszlam ! a niepisalam cwiczen tylko profilaktyke przeciwdrenazowa i przeciwprzykurczowa! aha i zrobilam posladek i podudzie to co zostalo
sliwa90 - 2012-06-20, 14:52

Witam mam takie pyt. jak w końcu wygląda ten tok masażu może mi ktoś powiedzieć??? Ja pobudzałem czworogłowego, rozluźniałem dwugłowego i zrobiłem staw kolanowy bez kikuta :(
linell - 2012-06-20, 14:54

w zadaniu było że trzeba wzmocnic i pobudzić mięśnie więc skojarzyło mi się zeby pobudzic mięsień czworogłowy uda wiec zrobiłam pozycje ułozeniowa tyłem na plecach , bo skoro trzeba pobudzic przód to musi być on wiotki bądź rozluźniony a tył uda w takim razie jest napięty więc z tyłu chyba nie tzreba było robić bo tak to by tył musiało sie rozluźnic a w zadaniu było tylko pobudzenie i wzmocnienie ale nie jestem pewna wiec też się zastanawiam :mrgreen:
i najpier okolica kikuta staw kolanowy udo jak myślicie?

dargaga - 2012-06-20, 14:56

koniec !!!!
kto idzie na piwo? :)

sliwa90 - 2012-06-20, 14:58

tak ale ja nie zrobiłem kikuta :) i nie wiem czy jak się ma źle metodykę czy można zdać ten egzamin chociaż trochę mam źle :) i teraz się zastanawiam czy nie zrobiłem błędu i napisałem nadkłykieć boczny i przyśrodkowy to by był duży błąd jak anatomie pisałem :D na egzaminie dużo się błędów robi z nerwów chociaż się nie stresowałem ale w metodyce jak spojrzałem później to zapomniałem o powięzi :D no i dobrze że się skapłem
blow - 2012-06-20, 15:00

dargaga napisał/a:
koniec !!!!
kto idzie na piwo?

już jestem, czekam na Ciebie pod domem :D

wszystkim życzę smacznego piwa ^^

axis1 - 2012-06-20, 15:02

Buheheheh kumpel masował też proteze heheheheheh:)
sliwa90 - 2012-06-20, 15:02

Pwiem tyle każdy inaczej tutaj napisał więc wg ich kluczu nikt nie zda <lol2>. Nie no powinni na to spojrzeć pod innym kontem. A wogóle ten egzamin jest chory dla techników powinno być tak jak dla zawodówki że przychodzi pacjent i przeprowadzasz masaż a nie takie duperele
agent - 2012-06-20, 15:05

sliwa90 napisał/a:
Pwiem tyle każdy inaczej tutaj napisał więc wg ich kluczu nikt nie zda <lol2>. Nie no powinni na to spojrzeć pod innym kontem. A wogóle ten egzamin jest chory dla techników powinno być tak jak dla zawodówki że przychodzi pacjent i przeprowadzasz masaż a nie takie duperele

Ten egzamin powinien być PRAKTYCZNY, a nie papierkowy!