To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin Zawodowy 2016 maj/ czerwiec

Yasu - 2016-06-21, 16:17

U nas nawet na to nie patrzeli. Kumpel miał jakieś czarne klapki. xD
daria - 2016-06-21, 16:17

Dobra mam pytanko :) Czy przy napięciu mięśnia przez pacjenta podczas masażu to masażysta koniecznie musi oporować ruch czy pacjent sam może go oporować?
Yasu - 2016-06-21, 16:20

Masażysta ma oporować. W moim przypadku nikt nie musiał, bo po prostu sobie pacjent dociskał nogę do kozetki i nie potrzebowałam oporu.
Koleżanka miała dwugłowy uda i swoją nogą przytrzymała podudzie pacjenta w czasie skurczu.

lopezka1 - 2016-06-21, 16:24

NO tak mi się cały czas wydaje że na tą czwórkę to oporu nie trzeba bo kurcze nie ma jak i czym xD
Yasu - 2016-06-21, 16:25

Można, ale to jest moim zdaniem przekombinowane. Tak jak do Testu Lovetta jak opisałam wcześniej. Że pacjent zsunięty na kozetce, tak że podudzia zwisają luźno. Wtedy blokujesz swoimi nogami, a pacjentowi każesz prostować nogę w kolanie.
Ale dużo łatwiej jest, jak se sam pacjent napina.

daria - 2016-06-21, 16:28

ale w dwugłowy np. pacjent lezy na brzuchu i może nogę chorą podłożyć pod zdrową i próbować zrobić ruch zgięcia w st.kolanowym i wtedy tez sam oporuje ta zdrową nogą. Chodzi mi o to czy wiecie,czy w kluczu jest wymagane to żeby to masażysta oporował zawsze?
Yasu - 2016-06-21, 16:29

Podobno właśnie mamy my oporować, nie pacjent.
lopezka1 - 2016-06-21, 16:36

Yasu a jest do wykonania diagnoza palpacyjna ? Na karcie jest napisane co wchodzi w skład oceniania . Co tam miałaś?
Yasu - 2016-06-21, 16:40

Ty... Wiesz, że nie pamiętam? xD na pewno trzeba było sprawdzić siłę mięśniową. Ja zrobiłam diagnostykę też. popatrzałam, pomacałam, sprawdziłam temperaturę tkanek (raczej zasymulowałam, ale ćśś :D ). Sprawdziłam też obwody. W sensie że objęłam udo między wskaziciele a kciuki. Tak prowizorycznie, ale nas uczulano, by tak zrobić.
lopezka1 - 2016-06-21, 16:41

serio? specjalnie nie dali centymetra żeby w łapach mierzyć obwód?! :D no nie chce mi się w to wierzyć :D
Yasu - 2016-06-21, 16:43

Nigdy nic nie wiadomo xD A że mnie tak uczyli na zajęciach, to tak zrobiłam. Nie wiem, czy to biorą pod uwagę, no ale no. Zrobiłam, jestem po. Zdane mam podobno. xD
lopezka1 - 2016-06-21, 16:53

Haha podobno nie da się stwierdzić po ilości "N" ponieważ oni nie mają napisane ile punktów jest która czynność warta xD
PannaDzastin - 2016-06-21, 16:56

Ale jak zrobiła większość, to zdała, bez kitu. :P Gratulacje, trzymajcie kciuki za pozostałych na polu bitwy :)
lopezka1 - 2016-06-21, 17:03

Ja dopiero w piątek :mrgreen:
Yasu - 2016-06-21, 17:45

Nam tak nieoficjalnie powiedzieli, że cała nasza grupa zdała. Nawet sama egzaminatorka nam gratulowała, że bardzo dobrze się spisaliśmy i że wszystkim dobrze poszło :D
Dziękuje i powodzenia reszcie! :D