To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin zawodowy teoretyczny/praktyczny czerwiec 2014

Lucyna90 - 2014-05-29, 18:09

Mam egzamin 7.06.. a mętlik w głowie niesamowity każdy pisze co innego .. z tego co wiadomo z przeczytanych postów tu i na innych portalach to że :
-nie ma wywiadu wszystko jest napisane w karcie
-egzaminator o nic nie pyta
-był klasyk piersiowy i ledzwiowo-krzyżowy z grzbietem , równiez masaż izometryczny , klasyczny uda , rwa barkowa , biodro widzę że każdy dostaje co innego ..
-zrobić chwyty diagnostyczne one są już zaliczane w czasie wykonywania masażu czyli robić je przez 1 minute max..
-przeciwsakzania , wskazania , ćwiczenia , miesnie i ich przyczepy i funkcje wypisać

robobobo91 - 2014-05-29, 18:12

Dziewczyna która zdawała egzamin napisała:
do wymasowania była pacjentka/ pacjent z przeciążeniem kręgosłupa i do wymasowania byly kręgosłup z grzbietem (LS lub th-l w zależności od zadania) trzeba było zrobić klasyczny masaż rozluzniajacy w zadaniu było żeby trwał nie więcej niż 10 min w rzeczywistości u nas masowali dłużej i nikt nam nie przerwał. do napisania było malutki 6 przeciwwskazań bezwzględnych, 3 zalecenia dla pacjenta no i karta. to wszystko bardziej skupili się na wykonaniu

disnejka - 2014-05-29, 18:12

Izometryczny,sratytaty.... jakbym wam napisała,że bedzie drenaż limfatyczny posladków to byscie uwierzyli i rozsiali po innych forach, troche dystansu.... z moich zrodeł polecam przygotowac sie z naciskiem na masaz klasyczny,pozdrawiam :PPP
adamdol - 2014-05-29, 18:13

bambo, ja bym rozróżnił chwyty diagnostyczne (masaż segmentarny) od diagnostyki tkanek przed zabiegiem
oczywiście maja pewną część wspólną (jak choćby pionowa i poprzeczna myszka), ale diagnostyka tkanek w klasyku nie jest tak usystematyzowana i konkretna jak w segmentarnym, w klasyku chodzi po prostu o porównawcze (między stronami) sprawdzenie oglądowe, termiczne i przesuwalności kolejnych tkanek

jfrey - 2014-05-29, 18:18

Macie jeszcze jakąś inną stronę gdzie piszą na ten temat?
Anonymous - 2014-05-29, 18:18

Lucyna90 napisał/a:
Mam egzamin 7.06.. a mętlik w głowie niesamowity każdy pisze co innego .. z tego co wiadomo z przeczytanych postów tu i na innych portalach to że :
-nie ma wywiadu wszystko jest napisane w karcie
-egzaminator o nic nie pyta
-był klasyk piersiowy i ledzwiowo-krzyżowy z grzbietem , równiez masaż izometryczny , klasyczny uda , rwa barkowa , biodro widzę że każdy dostaje co innego ..
-zrobić chwyty diagnostyczne one są już zaliczane w czasie wykonywania masażu czyli robić je przez 1 minute max..
-przeciwsakzania , wskazania , ćwiczenia , miesnie i ich przyczepy i funkcje wypisać

Mogłabyś podać tutaj te linki tych portali z których czerpiesz informacje w sprawie egzaminu?

disnejka - 2014-05-29, 18:19

jak wiecie jakie bylo zadanie to piszcie wojewodztwo,bedzie nam wszystkim latwiej :)
Halford - 2014-05-29, 18:19

Jak nie wiecie czy np. zrobić oklepywania czy też nie to zawsze lepiej zrobić. Za dodatkowe, zbędne w danym masażu techniki punktów wam nie odejmą a zawsze można je zdobyć.

Mnie za to drażni że w zestawie wyposażenia nie ma stołka dla pacjenta, czyli że masaż kończyny górnej będzie musiał być wykonany przy pacjencie siedzącym na kozetce. Jak dla mnie głupotą będzie jeśli takie coś dadzą, bo zawsze wykonywaliśmy ten masaż gdy pacjent siedział na krześle z ręką wspartą o kozetkę, i bez problemu można mu było wtedy całą kończynę wymasować a także obręcz barkową, gdy będzie siedział z plecami opartymi o kozetkę to jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić by opracować w takiej pozycji tylną część obręczy barkowej czy mięsień trójgłowy ramienia, jeszcze jak mam mu jakiś wałek podłożyć to już zupełnie bo kozetki mamy wąskie więc nie wiem jak to się pomieści.

jfrey - 2014-05-29, 18:20

Disnejka: z tym, że limfatyczny jak najbardziej może być. Dlaczego nie? Może być nawet sportowy czy centryfugalny, więc czemu nie drenaż?
Anonymous - 2014-05-29, 18:24

adamdol napisał/a:
bambo, ja bym rozróżnił chwyty diagnostyczne (masaż segmentarny) od diagnostyki tkanek przed zabiegiem
oczywiście maja pewną część wspólną (jak choćby pionowa i poprzeczna myszka), ale diagnostyka tkanek w klasyku nie jest tak usystematyzowana i konkretna jak w segmentarnym, w klasyku chodzi po prostu o porównawcze (między stronami) sprawdzenie oglądowe, termiczne i przesuwalności kolejnych tkanek

owszem zgadzam sie:) nie napisalam moze tego tak jasno

jfrey - 2014-05-29, 18:26

Halford: wręcz przeciwnie, możesz nie dostać punktów żadnych, jeśli masz np. masaż rozluźniający,a zrobisz oklepywania to mogą uznać, ze to był pobudzający. Lepiej ograniczyć techniki dodatkowe niż robić coś, czego się nie jest pewnym. Techniki dodatkowe nie są konieczne, mogą być, ale nie muszą.

Jak dla mnie wywiad trzeba przeprowadzić, po cichutku, ale trzeba.

Mnie za to zdenerwowałoby, gdyby nie było krzesła na ciuchy pacjenta. Na próbnym nie mieliśmy i oliwki i wszystko były na tym samym krześle co ubrania.

Anonymous - 2014-05-29, 18:27

jfrey napisał/a:
Disnejka: z tym, że limfatyczny jak najbardziej może być. Dlaczego nie? Może być nawet sportowy czy centryfugalny, więc czemu nie drenaż?

z moich informacji drenazu nie bedzie gdyz mamy ograniczona ilosc walkow wiec i ulozenie pacjenta byloby bledne

Anonymous - 2014-05-29, 18:27

jfrey napisał/a:

Ja też wątpie że będzie drenaż.. Bo mamy tylko 10 min na wykonanie masażu, a przy limfatyku nie możesz sobie pozwolić na tak krótki czas wykonywania zabiegu, więc jaki byłby tego sens?

disnejka - 2014-05-29, 18:28

jfrey: eh, jeszcze sie nie spotkałam,zeby byl inny niz klasyczny, poza tym jestesmykrolikami doswiadczalnymi, nie bedzie cudów... jesli mialyby byc takie masaze moze odrazu aquavibron albo gorace kamienie, nie mowiac o bance... zdystansujcie sie, i skupcie sie na jedenj rzeczy porzadnie,o to chodzi tez komisji...
Halford - 2014-05-29, 18:36

jfrey napisał/a:
Halford: wręcz przeciwnie, możesz nie dostać punktów żadnych, jeśli masz np. masaż rozluźniający,a zrobisz oklepywania to mogą uznać, ze to był pobudzający.

To już sam nie wiem. Nam ciągle mówią że lepiej zrobić więcej niż mniej bo punktów nam nie odejmą jak coś dodatkowo zrobimy,

Co do drenażu to nie ma takiej opcji żeby go dali. Po pierwsze nie ma na to tyle czasu, po drugie ludzie by się burzyli że jedne grupy dostały mega prosty klasyk grzbietu, a oni np. drenaż podudzia. To by była przesada. W pierwszym roku na pewno czegoś takiego nie dadzą. Poza klasykiem to będzie najwyżej izometryczny, bo jest w miarę prosty i też do zrobienia w 10 minut.