To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin zawodowy teoretyczny/praktyczny czerwiec 2014

Daniel_26 - 2014-05-29, 17:24

Dodatkowo chwyty diagnostyczne rozdzielamy przegłaskaniem.

-------------

Ja też mam pytanie, a raczej chcę się upewnić.

Techniki rozluźniające to:
głaskanie, powolne i głębokie rozcieranie, ugniatanie podłużne, delikatne mieszenie, uciski jednoczesne, łagodna wibracja poprzeczna i roztrząsanie

tu mam wątpliwości czy wibracja i roztrząsanie są rozluźniające

Techniki pobudzające:
głaskanie, rozcieranie, ugniatanie poprzeczne, esowate, ze skręceniem, energiczne mieszenie, uciski naprzemienne, oklepywanie, wibracja mocna, energiczna poprzeczna i pionowa.

Zastanawiam się jeszcze czy oklepywanie opuszkami palców nie będzie raczej rozluźniające i można je zaliczyć jako właśnie rozluźniające?

-----------

A co do egzaminu.
Słyszałem (z pewnego źródła), że gdzieś był izometryczny i klasyczny uda.
I, że jak będziecie wypisywać mięśnie to napisać też ich przyczepy i funkcje.

Anonymous - 2014-05-29, 17:30

Oklepywania "opuszkami palców" + delikatne "miotełkowe" wliczają się do oklepywań lekkich. Obniżają one napięcie mięśni, powodują niewielkie obkurczenie naczyń krwionośnych, działają uspokajająco na ukł nerwowy. Doskonale nadają się do leczenia nerwic wegetatywnych :)

Wibracja poprzeczna i delikatne roztrząsanie można wliczyć w działanie rozluźniające. Pobudza wg mnie wibracja pionowa labilna :)

grubba - 2014-05-29, 17:34

Wracając do diagnostyki odsyłam do "Zborowskiego-Masaż segmentarny"
Anonymous - 2014-05-29, 17:40

wibracja poprzeczna ogolnie jest rozluzniajaca a podluzna pobudzajaca, ale powiem wam ciekawostke ze jesli wykonujecie ugniatania podluzne przy masazu rozluniajacym wykonujcie je jednoczene oburacz lub jedna reka bo inaczej ponoc uznaja za pobudzajace
Anonymous - 2014-05-29, 17:41

diagnostyksa ogolna przed masazem to nie to samo co diagnostyka w masazu segmentarnym... co prawda wykorzystuje sie niektore, ale to nie to samo
Anonymous - 2014-05-29, 17:46

Może ktoś opisać jak to mniej więcej wyglądało organizacyjnie? Czy zgłaszamy gotowość do wykonania zabiegu przez podniesienie ręki? I jak to wygląda podczas wykonywania zabiegu? Musimy za każdym razem podnosić rękę czy obserwujący zerka co jakiś czas na nas?
Daniel_26 - 2014-05-29, 17:47

xyz21 napisał/a:
Oklepywania "opuszkami palców" + delikatne "miotełkowe" wliczają się do oklepywań lekkich. Obniżają one napięcie mięśni, powodują niewielkie obkurczenie naczyń krwionośnych, działają uspokajająco na ukł nerwowy. Doskonale nadają się do leczenia nerwic wegetatywnych :)

Co do wibracji i roztrząsania to się zgadzam właśnie, bo też tak myślę i z książek i praktyki.

Mam problem waśnie z tym oklepywaniem.
Jak dla mnie osobiście, to przy masażu rozluźniającym wykonałbym lekkie oklepywania opuszkami (bo jest takie przyjemne). Tyle, że nie wiem, jak to zostanie odebrane, gdyż delikatne oklepywanie w jednostkach chorobowych jest ale przy masażu pobudzającym. Sądzę, że chyba bezpieczniej przy masażu rozluźniającym będzie je pominąć.

Zaraz zaraz cała dywagacja nie ma sensu, bo właśnie mi zaświtało, że oklepywanie działa rozluźniająco ale na układ nerwowy. Na mięśniowy zawsze pobudzająco :D
Ja to mam. Mam nadzieje, że na egzaminie nie popełnię takiej gafy.

Anonymous - 2014-05-29, 17:49

A co do egzaminu.
Słyszałem (z pewnego źródła), że gdzieś był izometryczny i klasyczny uda.
I, że jak będziecie wypisywać mięśnie to napisać też ich przyczepy i funkcje.[/quote]

naprawde izometryczny ? nie to zebym go uznawala za jakis trudny, ale on byl rok temu na projekcie to troche dziwne

Anonymous - 2014-05-29, 17:52

ja oklepywan przy rozluzniajacym nie zamierzam wykonywac :) wiec nie bede miotac mysli co rozluznia a co nie :)
jfrey - 2014-05-29, 17:58

Dzięki, bambo. :)
Lucyna90 - 2014-05-29, 18:01

Chwyty diagnostyczne rozumiem jako chwyty wykonywane w segmentarnym masażu , czy to nie te same chwyty ? a może są jakieś inne ?
jfrey - 2014-05-29, 18:02

Roztrząsanie jest pobudzające.

mam jeszcze pytanie co do chwytów: co powinnam zauważyć/poczuć podczas robienia danych chwytów? Może to głupie, ale nie wiem.

Anonymous - 2014-05-29, 18:05

Jeżeli jest coś nie tak to na pewno wzmożone napięcie mięśniowe, odczyn w zajętym chorobowo miejscu, przeczulice, ograniczoną ruchomość. To chyba takie najważniejsze objawy wg mnie.
adamdol - 2014-05-29, 18:06

jfrey napisał/a:
Roztrząsanie jest pobudzające.

skąd ten wniosek?

Anonymous - 2014-05-29, 18:06

do chwytow mozesz zaliczyc rowniez glaskania jak sie uprzesz byle bys wiedziala co chcesz sprawdzic i na jakiej struktorze a z masazu segmentarnego niektore techniki sa do tego sprawdzenia idealne bo jak sama nazwa mowi chwyty diagnostyczne, ale do ogolnej diagnostyki uzywasz tez tchnik klasycznych jak rozcierania ugniatania czy uciski