To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin Zawodowy 2016 maj/ czerwiec

ktomaspl - 2016-06-20, 12:15

Ja mam jeszcze jedno pytanie, bo również różne wersje krążą... Jak wygląda sprawa strojów?
Czy trzeba kategorycznie nie biało, czy luźny strój, np szare spodnie dresowe, szara koszulka i budy sportowe ?
Chodzi o to, że nikt tak naprawdę nie potrafi tego sprecyzować. Dla mnie jest to o tyle ważne, że nie bardzo chciałbym kupować np białe budy, które po egzaminie wyrzucę do kosza :cry:

Ewciak92 - 2016-06-20, 12:27

U nas bylo powiedziane ze buty wygodne koniecznie biale z biala podeszwa, fartuch biały oraz spodnie biale , ale nie dresowe tylko takie no do fartucha
massagewarsaw - 2016-06-20, 14:17

od nauczycielki przedmiotu MK:

"Jest już klucz do egzaminu praktycznego.
1).Nie trzeba używać krzesła.Można biceps,triceps i naramienny masować w pozycji leżącej,tak jak Pani M pokazywała na warsztatach.

2)Napięcie izometryczne musi być wywoływane ręką lub nogą masażysty, tak jak Pani Marta pokazywała na warsztatach,że np. klękała na leżance i przyciskała rękę kolanem i wtedy miała dwie ręce do masażu i opór izometryczny na mięśniu.

3)Nie trzeba używać ciśnieniomierza.

4)Trzeba bardzo dokładnie podać unerwienie tych mięśni zarówno obwodowe jak i segmentarne np. dwugłowy uda nerw kulszowy głowa długa gałąź nerwu kulszowego wychodząca między L4 a S3

5)Bardzo dokładnie podać wszystkie masowane mięśnie ich funkcje i przyczepy

6)Masaż 15 min.W części izometrycznej napięcie i rozluźnienie można zrobić 4 razy.

7)Nawet jeśli dostaniemy część uda to można masować całe ,bo i tak trafiamy w wymienioną część.

Dalszy ciąg zaleceń co do praktycznego: w części izometrycznej można przemasować tylko 4 razy np. napięcie i robimy rozcieranie, rozluźnienie, napięcie i robimy ugniatanie, rozluźnienie, napięcie i robimy oklepywanie,rozluźnienie, napięcie i robimy przełamywania i to powinno wystarczyć.Pamiętać o podwójnym czasie rozluźnienia, i to powinno wystarczyć. w części opisowej powinno się zaleźć ile trwa rozluźnienie ile sam masaż np. 15 sec masaż to 30 sekund rozluźnienie. Trzymajcie się"

rooko - 2016-06-20, 15:23

Ufff my już po 😀😇
daria - 2016-06-20, 15:53

rooko napisał/a:
Ufff my już po 😀😇

I jak było? dali coś nowego? :)

Julita - 2016-06-20, 19:07

Zwróćcie uwagę na ćwiczenia.Było zadanie z piłkarzem .W zadaniu był masaż izometryczny m.prostego uda a ćwiczenia trzeba było napisać rozciągające .Jedno z drugim się wyklucza? Egzaminator był zaskoczony bezsensownością.Dziewczyna napisała ćwiczenia wzmacniające i miała źle :???: Ciekawe kto układa zadania a jeszcze bardziej mnie interesuje kto je weryfikuje i dopuszcza .Jajogłowych nie brakuje.
saltver - 2016-06-20, 19:51

Witam potrzebuję unerwienia wszystkich mięśni te co na egzaminie proszę o pomoc
daria - 2016-06-20, 20:04

saltver napisał/a:
Witam potrzebuję unerwienia wszystkich mięśni te co na egzaminie proszę o pomoc

Podaj mejla to ci wyślę notatki :)

PannaDzastin - 2016-06-20, 20:54

1. Mięsień naramienny – m. deltoideus
Przyczepy początkowe: 1/3 obojczyka (cz. przednia), wyrostek barkowy łopatki (cz. boczna),
grzebień łopatki, guzek naramienny (cz. tylna).
Przyczep końcowy: guzowatość naramienna kości ramienia.
Unerwienie: splot ramienny, nerw pachowy C5-C6.
Czynność mięśnia: zgięcie ramienia do kąta 90° (część przednia),
odwodzenie do kąta 90° (część boczna),
odwodzenie horyzontalne (część tylna).

2. Mięsień dwugłowy ramienia – biceps brachii
Przyczepy początkowe: głowa długa – guzek nadpanewkowy łopatki,
głowa krótka – wyrostek kruczy łopatki.
Przyczep końcowy: guzowatość kości promieniowej.
Unerwienie: splot ramienny, nerw mięśniowo-skórny C5-C7.
Czynność mięśnia: zgięcie w łokciu.

3. Mięsień trójgłowy ramienia – triceps brachii
Przyczepy początkowe: głowa długa – guzek podpanewkowy łopatki,
głowa boczna i przyśrodkowa – tylna powierzchnia kości ramiennej.
Przyczep końcowy: wyrostek łokciowy kości łokciowej.
Unerwienie: splot ramienny, nerw promieniowy C5-C8.
Czynność mięśnia: głowa boczna i przyśrodkowa – wyprostowanie łokcia,
wyprostowanie stawu ramiennego – głowa długa.

PannaDzastin - 2016-06-20, 20:54

1. Mięsień dwugłowy uda – biceps femoris
Przyczepy początkowe: głowa długa – guz kulszowy,
głowa krótka – warga boczna kresy chropowatej kości udowej.
Przyczep końcowy: głowa strzałki.
Unerwienie: splot krzyżowy, gałęzie nerwu kulszowego:
głowa długa: nerw piszczelowy L5-S2,
głowa krótka: nerw strzałkowy wspólny L4, L5-S1
Czynność mięśnia: głowa długa prostuje udo i słabo je przywodzi,
obie głowy zginają podudzie w kolanie i obracają je na zewnątrz.

2. Mięsień czworogłowy uda – m. quadriceps femoris
Przyczepy początkowe: głowa prosta – kolec biodrowy przedni dolny,
obszerna przyśrodkowa – warga przyśrodkowa kresy chropawej,
głowa obszerna pośrednia – przednia powierzchnia trzonu k. udowej.
obszerna boczna – krętarz większy kości udowej, warga boczna kresy chropawej,
Przyczep końcowy: guzowatość kości piszczelowej.
Unerwienie: splot lędźwiowy, gałęzie nerwu udowego L2-L4
(u niektórych osobników L1-L5, dla m. prostego uda L2-L4, S1).
Czynność mięśnia: prostowanie w stawie kolanowym, zgięcie w stawie biodrowym.

3. Mięsień trójgłowy łydki – triceps surae
Przyczepy początkowe: głowa przyśrodkowa – powyżej kłykcia przyśrodkowego kości udowej,
głowa boczna – powyżej kłykcia bocznego kości udowej,
mięsień płaszczkowaty – górny odc. kości piszczelowej, górna i tylna powierzchnia strzałki.
Przyczep końcowy: guz piętowy – ścięgno Achillesa.
Unerwienie: splot krzyżowy, gałąź unerwiająca tylną część podudzia, nerw piszczelowy L4-S2.
Czynność mięśnia: zgięcie podeszwowe stopy, oderwanie pięty od podłoża podczas chodu.

PannaDzastin - 2016-06-20, 20:56

Tylko bądźcie ostrożni z tymi notatkami, wysłałam je mojemu nauczycielowi i mówił że są ok, ale NIE JESTEM PEWNA SEGMENTÓW UNERWIENIA. Źródła różnie podają :( nie wiadomo co jest w kluczu. Więc jeśli macie jakieś wiarygodne źródło, to podajcie mi też info co poprawić.
Villemo - 2016-06-20, 21:30

Ja nie chce nikogo wprowadzać w błąd, ale jedna z egzaminatorek (już po egzaminie) powiedziała mi dzisiaj, że nie trzeba nie wiadomo jak rozpisywać tego unerwienia. Każdy mówi co innego i nie wiadomo kto ma racje ;(
PannaDzastin - 2016-06-20, 22:00

Villemo, jak było? Wiesz ile jest zestawów? Bo jedni mówią 6, inni że 8. Co masowałaś, w jakiej pozycji itp? :>

Nie wiadomo jak, czyli jak? Wystarczy nazwa nerwu, a może sam segment?

yoggi12345 - 2016-06-20, 22:46

Czy ktos napisalby mi tylko czy naramienny masowac w lezeniu przodem czy tylem? Bo ktos pisal tylko, ze w kluczu jest, ze w lezeniu. Czy ksztaltki przy miesniach konczyny dolnej ukladac w ogole? Czy tylko w fazie wstepnej i koncowej tylko?
kwiatuszek123 - 2016-06-20, 23:00

Ej mam pytanie pod nogi kłade wałek ale pod ręke to już chyba nie co nie a jak tak to jak go kladliście prosze o pomoc jutro mam egzamiin