Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin Zawodowy 2016 maj/ czerwiec
rooko - 2016-06-19, 20:44
Szkoda że jedna osoba która zdawała podała konkret.
PannaDzastin - 2016-06-19, 20:56
Mosz same konkryty. Masaż izometryczny mięśni: naramiennego, dwugłowego ramienia, trójgłowego ramienia, dwugłowego uda, czworogłowego uda, trójgłowego łydki, półbłoniastego i półścięgnistego, obszernego przyśrodkowego uda. Przed wykonaniem masażu należy wykonać test Lovetta od 3 w górę oraz wskazać dokładnie pacjentowi, w jaki sposób ma napiąć mięsień. W karcie pacjenta wpisać czynności mięśni, ich przyczepy oraz unerwienie (czytałam że wraz ze splotem i segmentem ale nie wiem czy to nie jest plotka - proszę o potwierdzenie jeśli ktoś ma pewność), plus zalecenia dla pacjenta (w tym jedno ćwiczenie na wzmocnienie mięśnia do wykonywania w domu). Czego chcieć więcej? Jedno co mi się marzy, to pozycja ułożeniowa w masażu kończyny górnej. Może ktoś jeszcze poda dla pewności, bo o bicepsie i tricepsie czytałam że w leżeniu, a jestem ciekawa co z naramiennym. I heja.
Magda108 - 2016-06-19, 21:02
To i ja bardzo proszę o notatki na mail madziaxdd1 @o2 . pl z góry dziękuję
Yasu - 2016-06-19, 21:39
Ja bym naramienny robiła na siedząco... Ale juz zostałam za to zjechana na fb, no w kluczu jest, że w leżeniu. I bądź tu człowieku mądry.
lena12 - 2016-06-19, 22:07
Tak mi się też wydaje ze naramienny na siedząco
A skąd oni wiedzą jaki jest klucz? Jak to chyba egzaminator tylko widzi..
A gdzie na fb dyskutują o egzaminie?
lena12 - 2016-06-19, 22:13
Biceps w leczeniu na plecach a triceps na brzuchu i przedramie poza stołem, przynajmniej ja tak miałam w szkole
Yasu - 2016-06-19, 22:21
Niby nauczyciele gadali z egzaminatorami i Ci mówili im, co było w kluczu. Choć jakoś nie chce mi się wierzyć, że jest brana tylko jednak opcja pod uwagę.
Na fb są dwie grupy.
Technik Masażysta Polska
Egzamin zawodowy Technik masażysta - czerwiec 2016
monikasz40 - 2016-06-19, 22:25
Na czworogłowy uda,bez żadnych podziałów na głowy zróbcie test w ten sposób,że pacjent siada na brzegu stołu ze zwieszonymi podudziami,następnie poproście aby wyprostował nogę w kolanie i już jest napięta przednia strona z uda ,sprawdźcie na sobie samych,a potem zróbcie to z oporem kładąc swoją rękę na jego przedniej dolnej stronie podudzia za pierwszym razem może być na środku podudzia,a potem ok stawu skokowego,bo im dalej opór tym trzeba użyć więcej siły do jego pokonania i pisałam sprawdzajcie na dwóch kończynach,takie są zasady tego testu,a jak masujecie ,czworogłowy to napięcie w postaci przywodzenia palców stopy do siebie,czyli zgięcie grzbietowe stopy i mięsień ładnie się napręża.Na mięsień dwugłowy uda( u nas nie było żadnych półbłoniastych ,półścięgnistych tylko mięsień dwugłowy uda),to test Loveta sprawdza się jak w leżeniu do masażu czyli przodem na brzuch i prosimy pacjenta o zgięcie jej w kolanie i mięsień się napina,a na skalę4 to oporujemy swoją ręką z tyłu podudzia,masaż w napięciu robimy ,w ten sposób,że na masowana stopę pacjent w stawie skokowym kładzie nogę nie masowaną(nogi są skrzyżowane),zgina je w kolanach, z tym,że ma zginać je jakby ruchem do pośladków ,ale noga masowana nie pozwala mu na to i robi się opór i napięcie z tyłu uda i tak się masuje napięty dwugłowy ,a na rozluźnienie to może sobie położyć nogi skrzyżowane na łóżku. A napięcie brzuchatego to stopy są wysunięte za leżankę i pacjent zgina stopę podeszwowo,tylko,że nie wiem jak zrobić na wyższą skalę,bo najlepiej sprawdzić napięcie w skali 4,5 na wspiętych palcach,chyba żeby najpierw się położył,a potem zszedł z łóżka i przeszedł się na stopach wspiętych na palcach,w końcu na zleceniu to jest chyba młody pacjent,więc nić mu się nie stanie ,jak się położy i za chwilę wstanie.Ja bym tak zrobiła,chociaż wtedy widać,że zdający ma pojęcie o napinaniu mięśni.A w leżeniu przy masażu to też w zginaniu podeszwowym palców skurcz mięśnia lub wałek ciut wyżej pod piszczelami i napięcie grzbietowe palców a stopa odwiedziona na zewnątrz,taki też sposób podaje Wierzbicki i sprawdziłam to masując tak córkę,napięcie było.Co do rąk ja miała dzisiaj trójgłowy ramienia,pisałam wyżej jak badała na Loveta,a masowałam przy wyprostowanej dłoni lekko odwiedzionej w stawie ramiennym,posunęłam pacjentkę do końca stołu,żebym miała więcej miejsca po swojej stronie,ręka była z dłonią w supinacji i kazałam ją zaciskać w pięść i wyprostowaną trzymać w łokciu.Powiem szczerze,że nie było do końca super napięcia,ale różne są ręce i mięśnie na nich,nogę masuje się lepiej.Dwugłowy ramienia to sprawdza się na leżąco,tyłem i zgina w łokciu i przy wyższych skalach oporuje ręką bliżej łokcia lub dalej przy nadgarstku i takie samo napięcie przy masażu.Gorzej z naramiennym bo najlepiej się sprawdza na siedząco, z odwiedzioną ręką,to na stopień 3,dalej tak samo,ale jeszcze zgiętą w łokciu, przedramię równolegle do podłogi z dłonią w pronacji i opór stawia się na łokciu(tak się sprawdza akton środkowy),ale jak wykonać masa na tym ramieniu?Nikt z mojej grupy tego nie miał,pisałam na fb,że nie wiem czy nie zrobiłabym tego leżąc na boku z odwiedzioną lub zgiętą ręką w napięciu,żałuję tylko ,że nie spytałam się o to naszej egzaminatorki,więc nie chcę wam mącić
monikasz40 - 2016-06-19, 22:29
I jeszcze jedno,nie ma opcji,żeby były różne rodzaje masażu na tych egzaminach,do tej pory przez wszystkie lata był jeden z różnymi częściami ciała,więc nie straszcie się i innych,że będzie jakiś segmentarny jutro,czy pojutrze.
daria - 2016-06-19, 22:36
maxima0 napisał/a: | Daria czy i ja mogłabym poprosić i dla mnie z góry bardzo bardzo dziękuję.....jutro ja zdaję |
poproszę mejla
daria - 2016-06-19, 22:40
Tommasz napisał/a: | daria poproszę i dla mnie z góry dziękuję |
poproszę mejla
Ewciak92 - 2016-06-19, 22:48
A ja tez mam prośbę... Czy mógłby ktoś wypisać do tego każdego nieszczęsnego mięśnia, które są na praktycznym, pozycję w jakiej mamy ułożyć pacjenta i jak ten skurcz wywołać ?
Proszę bo ja to juz nie wiem sama ;(
PannaDzastin - 2016-06-20, 00:22
Pozycję najpewniej będzie trzeba dać taką, jak napiszą w karcie.
Tylko bez paniki, to jest logiczne! Nie trzeba tego kuć na pamięć.
Renca:
Mięsień dwugłowy ramienia zgina łokieć, kładziesz pacjenta na plecach i każesz mu zginać rękę w łokciu, opór stawiasz poniżej łokcia lub na nadgarstku.
Mięsień trójgłowy ramienia prostuje łokieć, kładziesz pacjenta na brzuchu a jego przedramię zwisa z kozetki. Stawiasz opór na przedramieniu (najpierw poniżej łokcia, potem przy nadgarstku) i każesz prostować łokieć.
Mięsień naramienny to trochę inna historia, bo on robi różne rzeczy. Zgina ramię do 90 stopni (jak gest Heil Hitler), odwodzi do kąta 90 stopni oraz odwodzi horyzontalnie. To ostatnie sprawdza się w leżeniu przodem: ramię odwiedzione, łokieć zwisa za kozetką, a ruch to właśnie odwodzenie horyzontalne, czyli pacjent samodzielnie unosi ramię.
Noga:
Mięsień dwugłowy uda, półbłoniasty i półścięgnisty: zginają kolano, czyli kładziesz gościa na brzuchu i każesz zgiąć kolanko (test na 3), potem opór na łydce (na 4) i kostce (na 5), ruch ten sam.
Mięsień czworogłowy uda prostuje kolano i zgina udo. Kładziesz pacjenta na plecach, każesz przycisnąć kolano do kozetki (taki jakby przeprost). A test się robi na siedząco, goleń zwisa i pacjent prostuje nogę. W teście na wyższe oceny przykładasz opór poniżej kolana, potem na kostce.
Mięsień trójgłowy łydki robi zgięcie podeszwowe stopy i odrywa piętę od podłoża podczas chodu. Testujesz go na stojąco, każesz wspiąć się pacjentowi na palce, w teście na 5 możesz kazać to zrobić na jednej nodze.
Proszę mnie poprawić jak coś pomieszałam.
Ewciak92 - 2016-06-20, 10:36
Dziękuję bardzo ::):):):):)
A moze ktos jeszcze opisac pozycje docelowo juz do masazu w skurczu ?
Leriana - 2016-06-20, 11:45
A jak z ćwiczeniami do domu? Czy ktoś wie jakie to mają być ćwiczenia? Izometryczne? z oporem? Czy zwykłe ćwiczenia czynne np. zginanie i prostowanie w stawie łokciowym na m. dwugłowy ramienia, bez oporu i bez napięcia izometrycznego? Po ile trzeba było ich wypisać? Trzeba podać ilość powtórzeń i ilość serii? Opisać dokładnie te ćwiczenia czy tylko napisać, że wykonywac? Będę wdzięczna za odpowiedz
|
|
|