To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Egzamin zawodowy Technik masażysta - Ktoś ma już arkusz egzaminu teoretycznego czerwiec 2012 ?

dargaga - 2012-06-20, 13:41

ogólnie dośc łatw projekt tylko teraz ciekawe co bedzie w kuluczu, właśnie jak pozycja? ja dałem na boku z klinem. A pisaliście przeciwwskazania w metodyce?
axis1 - 2012-06-20, 13:49

ja dałem tak: pobudzajacy po obu stronach uda i na koncu kikut opracowany jak blizna, okreznie i t p:) Slyszalem ze powinno byc ze tyl uda rozluzniajaco bo wtedy pobudzeniem wzmacniamy prostowniki takze to troche spartaczylem ale przód uda tez dalem pobudzajaco wiec powinno byc dobrze. W cwiczeniach na koncu nie dalem cwiczen z wyprostem stawu kolanowego ale wzmacnialem prostownik stawu kolanowego czyli czworoglowy, ale dalem tez pozycje drenazowa i napiecia izometryczne. Moze darują te bledy co niektóre i zalicza;) Niech opatrznosc sie zmiłuje:)
Pozycja lezenie przodem i tylem, klin pod kikutem by uzyskac drenazowe ulozenie:) To moja robota, czy dobrze nie wiem. Z mojego rekonesansu wynika ze jest szansa by zdac, ale zobaczymy:) Pozdrawiam wszystkich i trzymam za was kciuki:)

linell - 2012-06-20, 13:49

w zadaniu było że trzeba wzmocnic i pobudzić mięśnie więc skojarzyło mi się zeby pobudzic mięsień czworogłowy uda wiec zrobiłam pozycje ułozeniowa tyłem na plecach , bo skoro trzeba pobudzic przód to musi być on wiotki bądź rozluźniony a tył uda w takim razie jest napięty więc z tyłu chyba nie tzreba było robić bo tak to by tył musiało sie rozluźnic a w zadaniu było tylko pobudzenie i wzmocnienie ale nie jestem pewna wiec też się zastanawiam :mrgreen:
axis1 - 2012-06-20, 13:50

Linell moim zdaniem masz bardzo dobrze trafione, ja wlasnie za duzo pobudzilem, nie potrzebnie zginacze, wiec powinni potraktowac to jako zle i nie patrzec, uznac ze pobudzam tez tylko czworoglowy:)
linell - 2012-06-20, 13:53

mam nadzieje że wszyscy zdamy :razz: pozdrowienia
domi919 - 2012-06-20, 13:55

jak sie reszte napisalo, i w metodyce troche zawalilo to moze sie zda hehe:D wiecej punktow jest za całą reszte..a w metodyce nawet jak odpadnie cos to i tak jakies sie dostanie. Ja nie napisalem ze podkladam pod kikuta, a zrobilem na plecach i na brzuchu
agent - 2012-06-20, 13:56

Ma się rozumieć, że trzeba było wymasować tylko udo i staw kolanowy ?
linell - 2012-06-20, 14:00

ja zrobiłam w metodyce tę część podudzia która pozostała staw kolanowy i udo ;p
nie pamiętam konkretnie obszaru który był w skierowaniu ale wydaje mi się że 3 fragmenty były tam .... staw kolanowy i udo lewe :oops:

domi919 - 2012-06-20, 14:02

obszar ciała był taki: okolice kikuta, lewe kolano i lewe udo
linell - 2012-06-20, 14:04

a no też włanie najpierw opisałam okolice kikuta staw kol. i udo nie wiem jak miało to dokładnie wyglądać ;p :mrgreen:
paulina12 - 2012-06-20, 14:05

ja też opracowałam tam 1/3 została kikuta a daliście chartowanie?

[ Dodano: 2012-06-20, 15:06 ]
a okolica to pisaliście też więzadła mięśnie macie przyczepy wszystkie?
opracowanie blizny robiliście?

linell - 2012-06-20, 14:07

ja nie zrobiłam hartowania bo wydaje mi się że hartowanie jest przygotowaniem do protezowanie a owy pacjent już tą proteze posiada ;p przydał by się klucz odpowiedzi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
paulina12 - 2012-06-20, 14:07

pisaliście przeciwskazania?
domi919 - 2012-06-20, 14:07

nie nie tak dokladnie nie pisałem. Mieśni itd..;P no okaze sie jak beda oceniac :D bo tak na prawde nie wiadomo jak oni to widzą

przeciwskazan nie pisalem bo nie bylo w zadaniu

paulina12 - 2012-06-20, 14:07

ja też właśnie
nie pisałam masakra

[ Dodano: 2012-06-20, 15:12 ]
a podobno jest że w metodyce trzeba pisać ja wypisałam mięśnie i wieżadłam nie pisałam przyczepó wogóle