To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin Zawodowy 2016 maj/ czerwiec

Promyk - 2016-06-19, 10:47

Ja uczyłem się stosować w izometryku w fazie napięcia - rozcieranie/ wibracja
ale definitywnie przy sportowcu wypadało by to pozmieniać, rozcieranie, oklepywanie i ugniatanie w fazie napięcia... swoją drogą ciągle nie rozumiem skąd ugniatania się pojawiają na napiętym mięśniu... no ale cóż

alex.mar - 2016-06-19, 10:50

Czeka się na wyniki do sierpnia
yoggi12345 - 2016-06-19, 11:09

Witam,
Z kazda godzina ten egzamin przeraza mnie coraz bardziej i mam coraz wiecej zagwozdek... Czy moglby mi ktos powiedziec czy np naramienny mozna masowac w lezeniu na boku? A jesli na siedzaco to jak trzeba przygotowac to krzeslo? Dezynfekcja, wylozenie papierem itp? Bo co mialoby byc wtedy punktowane w fazie wstepnej...
Lovetta dobrze jest zrobic zarowno na poczatku jak i na koncu?

lopezka1 - 2016-06-19, 11:22

Test lovetta tylko na początku bo i tak po jednym zabiegu ci się nagle zakres ruchu ani siła mięśniowa nie zmieni xD Więc nie ma po co porównywać.
A co do pozycji na naramienny to wg mnie pozycja na brzuchu, przedramię kończyny masowanej zwisa poza kozetkę. W napięciu pacjent wykona skurcz poprzez odwiedzenie kończymy oraz skierowanie palców stroną grzbietową na siebie. Klin standardowo pod staw skokowy. Poprawcie mnie jeśli się mylę

Villemo - 2016-06-19, 11:25

@yoggi12345, pocieszę Cię :) Mam tak samo. Nawet zastanawiam się czy powinnam w ogóle podchodzić do tego egzaminu, bo widzę, że jestem do niego kompletnie nieprzygotowana. Mam jeszcze nadzieję, że dadzą jutro jednak coś innego.
Promyk - 2016-06-19, 11:28

myślę, że najłatwiejsze rozwiązanie to pozycja siedząca, opór ciałem masażysty
leżąc na boku masaż będzie w napięciu izometryczny wykonywany jedną ręką
leżąc przodem pracować będzie raczej tylko akton środkowy mięśnia naramiennego, ewentualnie tylny i środkowy i będzie problem z dojściem do całego mięśnia

lopezka1 - 2016-06-19, 11:31

Aby zadziałały wszystkie aktony jednocześnie należy zrobić ruch odwiedzenia. w pozycji siedzącej nie będę masować ramienia w powietrzu :D A robienie oporu swoim ciałem i jednoczesne masowanie jest właśnie trudniejsze. Pacjent sam powinien robić skurcz i tyle
lopezka1 - 2016-06-19, 11:36

Teraz mi jeszcze przyszło do głowy że oni mogą chcieć żeby wykonać na koniec zabiegu techniki funkcjonalne na te mięśnie wg masażu sportowego.
Promyk - 2016-06-19, 11:40

jest trudniejsze, ale przynosi lepsze efekty. jak położysz się na brzuchu to uniemożliwiasz sobie dostęp do aktonu przedniego. w pozycji siedzenia wykonasz odwiedzenie... w pozycji leżenia przez to, że kończyna jest wsparta na łóżku odciążasz jeden akton ;) spokojnie też miałem anatomię
yoggi12345 - 2016-06-19, 11:51

Sadzilem, ze rozwieje tutaj swoje watpliwosci, ale co odpowiedz to inna wersja :P kurde, o ile jeszcze wczoraj od rana w miare sie cieszylem, ze jednak nie sportowy ani segmentarny, tak teraz mnie to strasznie przeraza. Z ta pozycja to jest masakra, bo tak naprawde mozna by zrobic pewnie i tak i tak, a beda oceniac tylko jedna... Tak jak byl kiedys klasyk na mm strzalkowych, ja bym wolal w ulozeniu na boku jak w tensegracyjnym, ale oceniane bylo tylko w lezeniu na plecach. Klucz egzaminacyjny to straszna glupota, bo nie ocenia sie faktycznych umiejetnosci tylko szczescie masazysty. Czesto wiecej punktow licza za takie pierdoly jak pytanie o samopoczucie, wyrzucanie papieru do odpowiedniego kosza czy zamkniecie odpowiednie oliwki, a mniej sie liczy za sam masaz...
lopezka1 - 2016-06-19, 11:51

A ja tam się w ogóle boję że pomylę kończynę lewą z prawą w tym stresie hahahaha :D
Villemo - 2016-06-19, 12:53

A jak w ogóle u Was było z wietrzeniem pomieszczenia? Czy nauczyciele radzili Wam otworzyć okno, bądź chociaż 'udać', że to okno zostało przez Was otwarte? :)
I jak to jest z mięśniami? Trzeba w zadaniu napisać jeden konkretny mięsień, jego przyczepy, funkcję i unerwienie, czy trzeba rozłożyć dany mięsień na czynniki pierwsze np. czworogłowy uda i wypisywać każdy 'kawałek' danej grupy mięśniowej osobno? Jak to pytanie pojawiło się już wcześniej to z góry przepraszam.

monikasz40 - 2016-06-19, 14:31

Moi kochani ,nie panikujcie tak naprawdę bo nie warto,ja wczoraj byłam w takiej samej sytuacji,burza mózgu,rózne wypowiedzi,siedziałam do 3.30 rano powtarzając sobie wszystkie ruchy oporowania,przyczepy i nerwy.Dziś moja grupa miała rano egzamin.Pani egzaminator to był ANIOŁ,cały czas nas uspokajała,ja 6-sty miesiąc ciąży i dałam radę. w naszej szkole były zadania nr 1 mięsień trójgłowy ramienia,po złamaniu ręki w ramieniu przez kulturystkę,która ma trochę ograniczony zakres ruchu w tym mięśniu trójgłowym i mniejszą siłę,ale za chwile będzie brała udział w zawodach fitness ,no i trzeba to wzmocnić masażem izometrycznym.Koleżanka miała zadanie nr 5 ze wzmocnieniem mięśnia czterogłowego uda,ale z wrażenia nie zapytałam się o co w jej zadaniu chodziło.Atmosfera była świetna nas zdających tylko 3 kobitki(nie do pary),więc za masowaną położyła się nasza nauczycielka,ja też nie mogłam być masowana i dałyśmy radę,miało być nas cztery,więc były cztery stanowiska i 4 łóżka(każdy miał swoje).I tak, najważniejsze w moim przykładzie,przy leżeniu przodem było podłożenie pod barki czegoś,piszę czegoś,bo nasza szkoła nie ma takich małych wałków,my je ukleciliśmy jeszcze przed egzaminem z kocyków(to jest bardzo ważne,żeby były wałki pod barki).Po zapoznaniu się z zadaniem przystąpiliśmy do przygotowania stanowisk,zbierając co jest potrzebne na stoliki.potem był przygotowywany pacjent i wytłumaczone mu jaki rodzaj masażu będzie, co będzie mu masowane.Pacjentka położyła mi się i wykonałam diagnostykę,pooglądałam i podotykałam dla picu ciało i zabrałam się do wykonywania testu Loveta,to bardzo ważne(wczoraj też miałam z tym ogromne wątpliwości) trzeba zrobić w ten sposób,aby pacjent najpierw sam zrobił ruch napięcia(oczywiście informując go jak ma to zrobić) czyli to skala 3,następnie zrobić to samo z z lekkim oporem skala 4 i z mocniejszym oporem skala 5,na obydwóch kończynach.To jest ważne,bo chyba jest w kluczu.Nie lekceważcie tego,nie bójcie się tego.Następnie trzeba wytłumaczyć pacjentowi przed masażem jak ma napinać i rozluźniać rękę.I przystępujemy do masażu.Ja wykonałam tak jak nas uczono,chyba wg Magiery i jak dla mnie to jest najlepszy sposób.Faza wstępna klasyk mocniejszy, właściwa skurcz i masowałam trójgłowy mocniejszym rozcieraniem,rozluźnienie głaskałam,tak ze trzy powtórzenia tymi chwytami,potem już egzaminatorka podziękowała,zakończyłam fazę końcową rozluźniającymi chwytami.Pani naszej to wystarczyło,a miałam użyć jeszcze chwytów ugniatania i oklepywania miotełkowego w skurczu,a w rozkurczu,wibracji i roztrząsania.JA zaznaczam,że ja bym tak zrobiła,a jak inni to widzą to już nie moja sprawa.Dlatego nie nakręcajcie się i nie szukajcie dziury w całym czy tą metodą czy tą,bo oni tacy ,a tacy, nic wam to nie da, spokój zalecam.Potem podziękowałam pacjentce,oczywiście posprzątałam i wzięłam się za kartę.W karcie ma być napisane dużo ile wlezie, ile macie wiadomości na temat masowanego mięśnia czyli wszystkie głowy,gdzie mają przyczepy jakie funkcje pełni każda głowa,a które razem,nerw mięśnia oraz jedno zadanie do domu dla masowanego.Pozycja wyjściowa do ćwiczenia,opór mięśnia(tego do końca nie pamiętam jak to było ujęte),jaki ruch ma być wykonywany w tym ćwiczeniu.Jeszcze w karcie jest wzmianka krótka do wypełnienia :Ile trwa faza skurczu ,rozkurczu i ile powtórzeń.Ja napisałam ok 20-30 sek.skurcz,rozkurcz 30sek. powtórzeń 10,i w jaki sposób jest robiony opór.Ja napisałam rotacja wewnętrzna,przeprost w łokciu i wyzwolenie napięcia w pozycji ręką do tyłu,nie dokładnie bo zapomniałam,ale to jest fachowo wg Jacka Wierzbickiego.Ćwiczenie jakie napisałam to rozciąganie taśmy gumowej z tyłu za plecami.Test Loveta na mięsień triceps,to leżenie jak do masażu z ręką zgiętą poza leżanką i pacjent ma wyprostować ją w łokciu(spróbujcie,napina się),a z oporem to przykładamy swoją dłoń na przedramię i siłujemy się,że tak napisze już prosto z pacjentem.Nam powiedziano po sprawdzeniu kart,że jest dobrze.Koledzy z drugiej zmiany mięli to samo,więc dla wątpliwości innego masażu nie będzie,jak już ktoś panikował na FB,jest pięć na pewno ,a czy szóste to nie wiem,czyli przód,tył ramienia czworoboczny uda i trójgłowy łydki,oraz dwugłowy uda,jak jest trójgłowy uda to piszcie w przyczepie o płaszczkowatym i jego przyczepach,bo on tworzy razem z brzuchatym łydki trójgłowy.Jeszcze raz powtarzam nie bójcie się,ani mocno nie denerwujcie,co mają powiedzieć Ci co zdawali wczoraj,dzięki nim możemy to zaliczyć w większości.Co do testów to jak dzisiaj rozmawialiśmy z egzaminatorką ,która jest fizjoterapeutką,powiedziała,że można się tylko odwołać do jednego pytania ,związanego z masażem tensegracyjnym,bo tego nie ma nawet u nas w podstawie programowej,to jest tylko jeden punkt,ale niektórym zabrakło tego jednego do dwudziestu,więc trzeba coś z tym zrobić.Co do pytania a masaż konsensualny w gipsie do połowy uda 40 pytanie, to powiedziała,że nie ma masażu konsensualnego,tylko wpływ konsensualny,a można być całym w gipsie i ćwiczyć napinanie izometryczne mięśni,a masaż jest kontralateralny.Ja też dałam się na to nabrać,mimo tego,że gdzieś to już w innych, testach gdzieś przemknęło i było źle.Życzę wszystkim powodzenia i będzie dobrze.Pamiętajcie,że jak się dostroicie tak wam się będzie działo,tylko pozytywne myślenie i wiara w siebie przynosi nam dodatnie rezultaty,wiem to z autopsji.
Villemo - 2016-06-19, 15:39

@monikasz40, baaardzo dziękuję Ci za te cenne informacje. Trochę mnie uspokoiłaś. Już się nastawiłam na ten masaż izometryczny. Oczywiście powtarzam sobie jeszcze inne rodzaje masażu, bo nigdy nic nie wiadomo, chociaż mam nadzieję, że jednak nie wyskoczą jutro np. z segmentarnym - od tak dla picu i zaskoczenia ;P Jeszcze raz dziękuję. Niestety, moja szkoła nie przygotowała mojego roku pod kątem masażu izometrycznego, więc wiem na jego temat bardzo mało i muszę wszystkiego uczyć się praktycznie od podstaw ;( Ale na ogół ten samaż nie wydaje się trudny. Najbardziej się boję tego testu Lovetta i tego, że pomylę się przy pomaganiu pacjentowi przy napinaniu danego mięśnia, ale myślę, że będzie ok:) Dzięki wielkie!
Ewciak92 - 2016-06-19, 15:54

niestety masaż tensegracyjny jest w podstawie programowej :( A przydałby sie ten 1 punkcik